PANONSKI MORNAR

Ove tri Balaševićeve pjesme ušle su u školske udžbenike: ‘On im je bliži od Beethovena‘

Fanovi na društvenim mrežama oduševljeno komentiraju da su pjesme ‘panonskog mornara‘ zasluženo ušle u školske udžbenike
Đorđe Balašević
 Paun Paunović/Cropix

Slavni novosadski kantautor Đorđe Balašević ušao je u Srbiji u udžbenike glazbene kulture za osnovnu školu. Od ove godine u udžbeniku za osmi razred, izdavačke kuće Klet, našla se njegova “Drvena pesma”, dok su u nižim razredima svoje mjesto našle pjesme “D-mol” i “Djevojka s čardaš nogama”.

Fanovi Đorđa Balaševića na društvenim mrežama oduševljeno komentiraju da su pjesme “panonskog mornara” zasluženo ušle u školske udžbenike.

Maja Sokolović Ignjačević, jedna od autorica Kletovog udžbenika, rekla je da je Đorđe Balašević jedan od najvećih kantautora u Srbiji u području pop glazbe, te da mlađe generacije moraju biti upoznate s njegovim radom.

- Nama je bio cilj mladima približiti Balaševića, ali i druge autore koji su zadužili naše društvo. U našim udžbenicima se pojavljuju Šaban Bajramović, Đorđe Balašević i Zdravko Čolić, ali i brojni inozemni popularni bendovi i autori. U udžbeniku za osmi razred koji je odobren i treba biti objavljen ima cijelo jedno poglavlje o popularnoj glazbi gdje smo uvrstili sve glazbene pravce od jazza, bluesa, popa, roka, hip-hopa, rekla je Sokolović Ignjačević za Euronews Srbija.

Ona je navela da se često pri spomenu glazbene kulture misli samo na klasičnu glazbu, a da je zapravo glazbena kultura ravnopravna zastupljenost - popularne, tradicionalne muzike i klasične glazbe.

“Radila sam istraživanje o tome kako reference iz popularne kulture djeluju kao poticaj djeci za učenje. Znanstveno je dokazano da kada uvedete djeci nešto što je bliže, oni budu motiviraniji za učenje. Veliko je pitanje koliko je djeci danas Balašević bliži nego Beethoven. To puno ovisi o obitelji i glazbe koja se sluša u kući”, istaknula je Sokolović Ignjačević.

I nastavnici glazbene kulture smatraju da je Balaševiću mjesto u udžbenicima, jer je on dio njihova identiteta.

Nastavnica glazbenog u Osnovnoj školi “Vasa Pelagić” u Kotežu Aleksandra Stanković smatra da se kvaliteta mora naći u udžbenicima.

- Trudimo se djecu motivirati da se kvalitetno bave glazbom. Program glazbene kulture je krcat i ne može se sve stići. Od afiniteta i motiviranosti nastavnika ovisi hoće li s djecom više istraživati o autoru od onoga što je u udžbeniku. Za pjesme Đorđa Balaševića potrebno je više vremena, djeca ih čak ne razumiju. Većina nastavnika, s kojima smo u kontaktu pozitivno reagiraju na to što je Balašević u udžbenicima”, kaže Stanković za Euronews Srbija.

Naglašava da ne obrađuju učenici samo pjesme Đorđa Balaševića, već da je u udžbenike ušao i Bajaga s pjesmom "Buđenje ranog proljeća".

- Djeca odlično reagiraju kada obrađujemo popularnu glazbu. Đacima treba dati izbor, a oni sami neka procjene što je dobro. Komentiramo na satovima i tekstove pjesama Đorđa Balaševića i nekih autora koje danas mladi slušaju", navela je ona.

U udžbeniku za 6. razred iz 2019. godine našla se pjesma "D-mol" Đorđa Balaševića, u udžbeniku za 7. razred 2020. godine uvrštena je "Djevojka s čardaš nogama", dok je ove godine u udžbenike za 8. ušla "Drvena pjesma".

Đorđe Balašević umro je 19. veljače od posljedica zaraze koronavirusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:53