NOVI PROJEKT

OVO JE JEDINI PROGRAM NA KOJEM ĆETE MOĆI GLEDATI PRESUDNI MEČ DINAMA Uvodnu emisiju vodi Joško Jeličić, stručni komentatori Pletikosa i Tudor

 

Joško Jeličić i Stipe Pletikosa nove su akvizicije PlanetSporta čiji se kanali emitiraju na Vip i B.net televizijskim platformama. Donedavni stručni suradnici HTV-a mjesec dana nakon završetka Svjetskog prvenstva u Rusiji obznanili su da prelaze u redove novopokrenutog projekta koji je startao s prvim danom srpnja, a u utorak su odradili i svoju prvu studijsku emisiju zajedno s početkom posljednjeg pretkola Lige prvaka.

U ovaj utorak, 28. kolovoza, pratit će presudni nastup Dinama protiv Young Boysa u borbi za Ligu prvaka. Utakmica počinje u 21 sat, a moći će je na TV-u gledati svi Vip i B.net TV korisnici. Naime, Vipnet je odlučio pokloniti svim svojim korisnicima ekskluzivni prijenos utakmice na PlanetSport 1 programu. Uoči, tijekom i nakon utakmice uvodnu emisiju vodit će Joško Jeličić, a susret će u studiju analizirati Stipe Pletikosa i Igor Tudor.

Za Jeličića je to značilo ne samo promjenu adrese i nove kolege, nego i novu televizijsku ulogu jer je prvi put u životu počeo raditi kao voditelj emisije. I upravo zato, kako objašnjava, zbog novog izazova za njega nije bilo dvojbe kada je ponuda stigla.

- Nakon sedam godina stručnog komentiranja dobio sam ponudu za iskorak u televizijskoj karijeri, a ova uloga to definitivno jest. Išao sam korak po korak, strpljivo učeći, temeljito se pripremajući i na kraju sam vrhunac doživio sa ‘Zabivakom’, vjerojatno najboljom sportskom emisijom od uspostave hrvatske države. Želim zahvaliti svima koje sam na tom putu upoznao, s njima surađivao i od njih učio, dakle i Areni Sport i RTL-u i HTV-u - ističe Jeličić, dodajući kako se na ovaj korak odlučio vrlo brzo jer je prepoznao ozbiljnost i respekt u smislu ponude, ulaganja u formu, točnije sve one tehnologije i alate koje je dosad mogao vidjeti isključivo na stranim televizijama.

Emotivni oproštaj

Naravno, nakon što se doznalo da prelazi na PlanetSport, reakcije su bile različite.

- Podršku, toplinu i ljubav koju sam doživio za vrijeme i nakon Rusije, zbog naše ‘Zabivake’, nisam osjetio nikad u svojoj sportskoj karijeri i želim zahvaliti svim gledateljicama i gledateljima. Većina mi je poželjela sreću, ali ima i onih koji su tužni jer me nisu u mogućnosti više gledati, ali samo zasad. Iskreno, mislim da većina kolega nije uvjerena u uspjeh ovog novog projekta jer su dio jednog lijenog, golemog mastodonta u kojem nedostaje ideja, ambicije, hrabrosti i odgovornosti. Naravno, to se ne odnosi na sportsku redakciju HTV-a, nego na sve one koji nemaju volje, želje i sluha za hrvatskog gledatelja, a vode HTV i upravljaju golemim novcem - oštar je Jeličić.

No, priznaje da mu promijeniti tim, posebno nakon “Zabivake”, nije bilo lako.

- Osim što se s godinama zbližiš s kolegama, svjestan sam da će me gledatelji uvijek gledati kroz prizmu te veličanstvene emisije. No, u poslovnom smislu zapravo nije bilo dvojbe. Jer, oni koji odlučuju na HTV-u, ni nakon srebra i onakve emocije nisu i nemaju nikakvu namjeru stvoriti dodanu vrijednost na tom valu, a ja se u formatima poput ‘Stadiona’ više ne vidim - kaže Jeličić.

Lijepo iskustvo

Ni Stipi Pletikosi, koji će rad na novoj televiziji nastaviti u “staroj” ulozi, onoj stručnog sukomentatora, odlazak nije lako pao.

- Naravno da je tako, pogotovo kada s nekim surađuješ na sjajan način tijekom cijele godine i svi su mi bili na usluzi od prvoga dana. Moram spomenuti ekipu koja je izvještavala iz Rusije, čiji sam bio član većinu vremena tijekom SP-a, svi su mi pomogli da se osjećam komforno u svojim javnim nastupima i zbilja ću im biti zauvijek zahvalan - ističe Pletikosa. Priznaje i kako ga je ponuda PlanetSporta ipak zatekla.

- Pa, malo jest jer sam svjež u ovom poslu i nisam baš očekivao da ću nakon godinu dana otići s HRT-a, iako sam iz prve ruke bio svjedok te tržišne utakmice koja se odvijala tijekom Svjetskog prvenstva. Gostujući na raznim TV postajama, od BBC-ja i ITV-ja do GloboSporta, mogao vidjeti kako se u svjetskim okvirima medijska komunikacija i produkcija podigla na vrlo visoku razinu - ističe legendarni bivši vratar “vatrenih”.

Za razliku od Jeličića, Pletikosa nije mogao odmah odlučiti hoće li prihvatiti angažman ili ne.

- Jako dugo sam se lomio jer sam se sa svima na HRT-u iz Sportske redakcije sprijateljio i zbilja se radi o sjajnim ljudima i profesionalcima. Naravno, jako sam im zahvalan na pruženoj prilici jer su mi baš oni prvi otvorili svijet televizije, ali u ovom trenutku sam odlučio daje odlazak na PlanetSport s Joškom najbolja odluka za mene - objašnjava Pletikosa, dodajući da je jako zadovoljan kako mu se razvija život nakon nogometa. Ključno je, naglašava, zaboraviti da si ga igrao i tako možeš živjeti svakodnevicu bez opterećivanja sebe, ali i drugih.

- Uskoro ću, nadam se, diplomirati na Kineziologiji, blizu sam dobivanja A licence na Trenerskoj akademiji te se uz ovaj posao na televiziji stvarno osjećam sretno i ispunjeno - otkriva Pletikosa.

Iscrpne analize

Ovaj dvojac sada je preuzeo kormilo novopokrenute emisije UEFA Lige prvaka koja je u novu sezonu ušla s vrlo bitnim promjenama.

- Jedna od najvećih je promjena termina odigravanja utakmica jer će se sada prvi put utakmice igrati od 18.55 te od 21 sat. Stoga će emisija počinjati u 18 sati i nakon uvoda napravit ćemo analizu protivnika koristeći svu tehnologiju, javljanja sa stadiona širom Europe, razmijeniti mišljenja i stavove, koristeći i naše goste koji će se uvijek mijenjati, a bit će ugledna i znana imena. Nakon prvih utakmica u 18.55 imat ćemo malo vremena za uvod u utakmice od 21 sat, a na kraju tih duela slijede iscrpne analize i razgovori - objašnjava Jeličić.

Emisije će ići utorkom i srijedom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:52