FATALNA VOŽNJA

OVO JE ZADNJE POJAVLJIVANJE NAŠEG POZNATOG GLUMCA Umjesto na svečanu premijeru otišao u zatvor zbog prometne u kojoj je poginula Dolores Lambaša

 Danijel Soldo / HANZA MEDIA

Na današnjoj svečanoj premijeri filma “Zbog tebe” redatelja Anđela Jurkasa među brojnom filmskom ekipom u zagrebačkom Cineplexxu u City Centeru one East neće biti i jedan od protagonista - Stojan Matavulj.

Naime, glumac se 30. rujna sam javio u Centar za dijagnostiku u Remetincu na izvršenje jednogodišnje zatvorske kazne jer je, s jučerašnjim datumom, točno prije tri godine skrivio nesreću u kojoj je poginula glumica Dolores Lambaša. Matavulj je, naime, u veljači pravomoćno osuđen na godinu dana zatvora u drugostupanjskom postupku na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu, no 55-godišnji je glumac tražio odgodu izvršenja zatvorske kazne. Obrazložio je to unaprijed dogovorenim poslovnim obvezama, pa mu je sudac odobrio da u zatvor ode šest mjeseci kasnije od planiranog. U međuvremenu je tako Stojan Matavulj s ekipom popularne HTV-ove serije “Crno-bijeli svijet” do početka lipnja snimao drugu sezonu u kojoj se pojavio u ulozi majora Kurtele. To mu je ujedno bila i posljednja značajna televizijska uloga. U filmu Anđela Jurkasa “Zbog tebe”, kojeg je snimio ranije uz glumce Leonu Paraminski, Jelenu Perčin, Ivu Visković, Iskru Jirsak, Csillu Barath Bastaić, Ivu Mihalić, Senku Bulić, Damira Urbana, Marka Cindrića i druge, Matavulj je odigrao manju ulogu taksista kojem u automobil unose predoziranu Natašu Janjić, koja pak glumi folk pjevačicu. No, svečanu premijeru ipak nije dočekao na slobodi.

Pula ili Lipovica

Trenutačno je glumac na opservaciji u Centru za dijagnostiku, gdje se njime bave stručni radnici koji procjenjuju, s obzirom na psihofizičko stanje, kamo ga treba poslati na odsluženje dosuđene zatvorske sankcije. Budući da je Matavulj osuđen na jednogodišnju kaznu zbog prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, nije isključeno da će biti upućen na odsluženje u zatvor poluotvorenog tipa poput Valture kod Pule ili u Lipovicu. U pulskom zatvoru zatvorenici mogu birati tri obroka s jelovnika, a hranu mogu nabavljati i u zatvorskoj kantini. U zapadnom krilu zatvora svaka soba ima vlastiti tuš, dok se u istočnom odjelu zatvorenici tuširaju prema rasporedu u dvije tuš-kabine na svakom odjelu. S obzirom na duljinu kazne, Matavulj bi vrlo lako na slobodi mogao biti već početkom lipnja, jer praksa je da osuđenici mogu izići iz zatvora nakon što odsluže dvije trećine izrečene kazne, naravno uz uzorno vladanje.

U prvostupanjskoj presudi, koja je poništena, Matavulj je dobio devet mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine, što je značilo da ne mora u zatvor ako u tom roku ne ponovi isto ili slično kazneno djelo. Ipak, suci su u drugostupanjskom postupku utvrdili da je Matavulj pod utjecajem alkohola, točnije sa 0,66 promila alkohola u krvi, 23. listopada 2013. upravljao automobilom na autocesti A3. Glumac se branio da umor i alkohol nisu prouzročili sudar i slijetanje njegova automobila s ceste, no činjenice su govorile drukčije. Vozio je brzinom od 130 km/h, bez obzira na gustu maglu koja je na cesti bila tog kobnog jutra prije tri godine. Podsjetimo, Stojan Matavulj i Dolores Lambaša vraćali su se iz Beograda gdje su zajedno bili na kazališnoj predstavi i pri povratku su odlučili posjetiti glumčeva dobrog prijatelja Željka Sladetića u Iloku. Uslijedila je zabava, a glumci su obišli i tamošnji vinski podrum. S obzirom na umor i alkohol, unajmili su i sobe u hotelu Dunav kako bi prenoćili te se s vlasnikom dogovorili kako se vide na doručku. Iz nepoznatih razloga u jednom su trenu, usred noći, ipak odlučili krenuti na put. To je, vjerojatno, bila najgora odluka u životu Stojana Matavulja.

Spušteno sjedalo

Na putu prema Zagrebu, spletom nesretnih okolnosti, Matavulj se svojim Nissanom terencem zabio prednjim desnim dijelom u automobil ispred sebe i oba su vozila završila na livadi kod Sredanaca. Dolores Lambaša u tom je trenutku drijemala na suvozačkom sjedalu koje je bilo blago spušteno, no od siline udarca, unatoč tome što je bila vezana, izletjela je kroz stražnje staklo automobila i s teškim ozljedama abdomena i glave vozilom Hitne pomoći prevezena je, bez svijesti, u bolnicu. Istog dana, unatoč krajnjim naporima liječnika da joj spase život, njezino tijelo nije izdržalo teške ozljede i sa samo 32 godine preminula je u bolnici u Slavonskom Brodu nekoliko sati nakon nesreće. Matavulj i Lambaša sprijateljili su se na snimanju druge sezone RTL-ove serije “Ruža vjetrova” i često su se družili i izvan seta te ih se često moglo vidjeti na kavi na splitskoj rivi. Druženje su nastavili i nakon snimanja serije, pa su tako otišli i na put u Beograd. Dolores Lambaša ulogom u seriji “Ruža vjetrova” zapravo se vratila glumi nakon nekoliko godina stanke i pred njom je zapravo tek bila glumačka karijera. A bila je glumica koja je obećavala. Ipak, puno više od glumačkih ostvarenja o temperamentnoj i atraktivnoj Šibenčanki pisalo se zbog ljubavnih veza s muškarcima dosta starijima od nje same. Kako bilo, plijenila je pozornost gdje god bi se pojavila. Interes javnosti probudila je svojom vezom s našim slavnim glumcem Ivom Gregurevićem kad joj je bila samo 21 godina. U to vrijeme, upisala je i glumu na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

Vjerujem u anđele

Nakon pet godina ljubavi s Gregurevićem, glumci su odlučili krenuti svatko svojim putem, a Dolores se ponovno zaljubila u starijeg kolegu. Njezino je srce osvojio Frano Lasić, s kojim je neko vrijeme bila i zaručena. Uslijedila je i njezina prva filmska uloga u filmu “Vjerujem u anđele”, no premijera filma i njezina gluma pali su u drugi plan kada je u medijima odjeknulo kako je Lambaša u vezi s poduzetnikom Josipom Dikanom Radeljakom. U vrijeme ljubavi s Radeljakom o glumačkoj karijeri nekako više nije bilo riječi, a Dolores je punila novinske stupce svojim privatnim životom. Kraj veze s Dikanom u veljači 2013. bio je, pak, novi početak njezine karijere. Sapunica “Ruža vjetrova” vratila ju je na scenu i sve se nekako počelo slagati. Ipak, sudbina je htjela drukčije i njezin je život okončan u maglovito jutro na autocesti A3.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:35