StoryEditor
MISLAV BAGO

‘Ovo su moji 33. izbori. Prije sam skakao kao pitbull, a sada kao koker-španijel’

Ovo su uistinu najneobičniji izbori do sada, jer više gledamo zdravstveni, nego politički karton nacije
Mislav Bago
 Dorijan Kljun

Mislav Bago, već 11 godina dobro poznato lice Informativnog programa Nove TV, usred je priprema za 33. izbore u svojoj novinarskoj karijeri.

Peglanje detalja

U strci kakva trenutno vlada u svim medijskim kućama u Hrvatskoj, i na Novoj TV “peglaju” se zadnji detalji, nedjelja je “dan D” ili, kako ga sam Bago, naziva beskrajan dan.

Tako novinarima izgleda sam dan izbora. Što se tiče programa na samu izbornu noć, Nova TV krenut će s posebnom emisijom u 18 sati. Pratit će se već standardno izlazne ankete, reporteri će se javljati iz stožera političkih stranaka. Sabina Tandara Knezović u studiju će ugostiti Ivanu Petrović, urednicu vanjske politike Dnevnika Nove TV, Borisa Jokića, psihologa iz Instituta za društvena istraživanja, i Jerka Trogrlića, stručnjaka za odnose s javnošću. Mislav Bago bit će u studiju smještenom na Markovom trgu te će komentirati tijek izbora s gostima Vesnom Pusić i Darkom Milinovićem.

image
Sabina Tandara i  Mislav Bago
Biljana Blivajs/Cropix

Što donosi sutra?

No, ono u što ne treba sumnjati jest da će, s obzirom na cijelu situaciju, prvenstveno kada je u pitanju epidemija, to biti najneobičniji izbori do sada, čak i za Bagu s toliko odigranih izbornih utakmica iza sebe.

- Upravo tako, ovo su uistinu najneobičniji izbori do sada, jer više gledamo zdravstveni, nego politički karton nacije. Nitko od nas ne zna što sutra donosi. Danas izgleda da je najgore što može biti, a onda se pitaš kako će biti sutra. A ne mogu uopće zamisliti kako će taj dan izgledati u nedjelju, i to ne samo epidemiološki nego i politički - zaključuje Bago.

U 25 godina, jer točno toliko prati kao novinar demokratsko izjašnjavanje naroda tko će biti na čelu države, ovaj reporter nagledao se svega. Točnije, bio je svjedok vremena, kako razvoja mlade države tako i nevjerojatnog napretka tehnologije koja je uvelike utjecala na televiziju.

- Moji prvi izbori bili su oni parlamentarni 1995. Bio sam mlad, zelen i deblji nego sada. Tehnologija nije bila kao danas, sve je bilo daleko sporije. Danas je sve u realnom vremenu, a tada smo, 1995., čekali zadnje glasove, poput one pomoraca još tri dana. Sjećam se da je Branko Mikša priznao poraz, no kada su stigli glasovi pomoraca, ipak je ušao u Sabor, a Jadranka Kosor postala je zastupnica. Onda smo čekali da HSP prijeđe izborni prag...

Eto, to je bio taj dramolet. Danas ono što je tada trajalo tri dana traje najviše tri sata. A moje vatreno krštenje nije bilo na prvi izborni dan, nego malo kasnije. Povjerili su mi javljanje za treći Dnevnik HTV-a iz DIP-a, tada smještenog u Starogradskoj vijećnici jer se Sabor preuređivao.

image
Andrija Jarak, Ivana Petrović i Bago
Biljana Gaurina/Cropix

Naučio sam tekst kao recitaciju i vježbao ga pred ogledalom, to je bio jedan od savjeta koji mi je dala Mirjana Rakić kako bih se relaksirao i stekao dojam kao da razgovaram s prijateljima. Sjećam se samo da mi je, kada sam konačno odradio javljanje i nakon toga skinuo sako, košulja bila potpuno mokra. I ne čudi moja preznojena košulja, mislim da je to ljudski u početku i vjeruje da onaj tko kaže da nije imao tremu na početku laže - uz smijeh odgovara Bago.

Samo odgovornost

Danas, nastavlja, tremu više ne osjeća, samo odgovornost.
- Uvijek mi se kroz glavu mota da u emisijama u kojima nemaš uhodanog rasporeda, jer to nije predstava, moraš imati i rečenicu ako ti, recimo, pukne trasa. Glava ti mora raditi tristo na sat, jer osim onoga što govoriš i osim što interpretiraš informacije, moraš pratiti i što se govori u stožerima, slušaš režiju, brojke stižu, a izvana sve to mora izgledati korektno i suvislo. Zna biti vrlo hektično u glavi, onako odzvanja, ali preživi se - objašnjava.

image
Bago s Ivom Josipovićem i Milanom Bandićem
Bruno Konjevic/Cropix

A koji su mu izbori bili najzanimljiviji?

- Parlamentarni 2000. bili su posebni jer smo tada doživjeli drugu tranziciju. Bilo je izuzetno izazovno i kada smo prvi put radili izlaznu anketu za predsjedničke izbore 2004. Tada sam nagovorio direktoricu programa Mariju Nemčić, i zahvalan sam joj što je imala povjerenja u mene, da napravimo nešto što su već desetljećima na zapadu radili, a mi nikada. Oni 2007. bili su mi hektični zato što su izborne ankete pokazale statističku pogrešku, i to kao za vraga unutar omjera HDZ-a i SDP-a. Izlazna anketa davala je prednost SDP-u, a stvarni rezultati pokazali su da je HDZ pobijedio.

I upravo ta statistička pogreška redovito mi se godinama nabijala na nos, ali izlazne su ankete sada, na sreću, dio izbornog procesa i to je nešto bez čega se praktički ne može ni raditi - govori Bago. I 2015. izdvaja zbog činjenice da se u tom trenutku na političkoj pozornici pojavila opcija koja je okupila ljude koji se ni sami nisu pretjerano međusobno poznavali, a kamoli da su ih poznavali novinari, tada bili osuđeni na puno “guglanja” kako bi doznali tko su novi politički protagonisti.

- Što se tiče predsjedničkih izbora, oni su uglavnom bili predvidljivi. Na osnovu anketa moglo se procijeniti tko će biti pobjednik. Nešto neizvjesnije je bilo u prvom krugu posljednjih predsjedničkih izbora jer je prema izlaznim anketama bila mala razlika između Kolinde Grabar-Kitarović i Miroslava Škore, pa sam se bojao da nam se slučajno ne dogodi da rezultati budu drugačiji od izlaznih anketa.

Ali, sve one koje smo objavljivali na Novoj imaju manju statističku pogrešku, čak točnije predvide rezultate nego što se to događa u mnogim zemljama diljem svijeta gdje se provode izlazne ankete, uključujući i SAD. I strašno sam zadovoljan što je to tako. Oni koji kritiziraju ankete, najčešće me zovu privatno i mole da im objasnim rezultate, a onda javno protiv njih govore. Ali, to je politika - govori Bago.

Svoju prvu studijsku emisiju za izbore odradio je 2001., kada su bili oni županijski, s Ivom Gačić kao suvoditeljicom. Tada su sami morali nazvati 21 županijsko povjerenstvo, što je danas nezamislivo jer posljednjih godina podaci stižu direktno od DIP-a, pa prvi rezultati počnu pristizati već oko 20 sati.

Dobra selekcija

No, koliko su nove tehnologije olakšale posao, s druge strane su ga i otežale.

- Moraš selekcionirati tu gomilu informacija. I kolika je prednost ta brzina, toliko je i velika opasnost da u javni prostor pustite dezinformaciju. I to te troši, jer se jako puno vremena izgubi na provjeravanju informacija što osvanu na društvenim mrežama ili na nekim portalima, koje se pokažu faktografski netočnima. I trošiš se na gluposti umjesto na kreativnost, ali to je odgovornost i medija, koji često neke stvari rade površno i na prvu, a ne provjeravaju. Ja sam nekako više sklon staroj školi - pričekaj, provjeri s tri strane i tek onda pusti, a ne objavljuj na osnovi jednog izvora samo da budeš prvi - ističe.
Tijekom karijere, otkriva, nije imao neugodnih situacija sa sugovornicima nakon što se ugase kamere.

- Kada sam počeo raditi ovaj posao, shvatio sam da radim s političarima koji su spremni na sve i tu nema visokih očekivanja. Moraš odmah biti svjestan da će oni biti spremni na sve zbog svojih pet minuta slave. Uglavnom me se ne može baš izbaciti iz takta. Prije ja druge izbacim iz takta nego oni mene. No, kad sve sagledavam, i ja sam ostario, sazreo. Prije bih skakao kao pitbul, a sada se više u nekim slučajevima ponašam kao koker-španijel.

Ja sam takav, ne bavim se ovim poslom da bih se svima svidio. I ne mogu svima biti po volji, toga sam svjestan. U konačnici, ljudi imaju mogućnost izbora - ne gledati me. No, ideja intervjua je interakcija, ne monolog, a kod nas ima političara koji bi htjeli da se to pretvori u njihovu propovjedaonicu. A intervju je propitivanje, pa ako treba, jer nisam dobio odgovor, postavit ću i po nekoliko puta isto pitanje i to sugovornici moraju shvatiti - ističe.

S druge strane, susreo se, naravno, s uvredama uvjetno rečeno jednog dijela javnosti, točnije dobacivanja na cesti ili pak napada na društvenim mrežama sljedbenika nekih opcija skrivenih iza lažnih profila.

image
Goran Mehkek/Cropix

- Prijetnji smrću nije bilo, ali uvrede, spominjanje familije, to mi je nešto na što sam već otupio. Posložio sam si u glavi da mi je to dio života i od toga ne radim spektakl - uzvraća. A kad je riječ o obitelji, pitamo ga kako ona podnosi taj dio njegova posla. S time je, objašnjava, davno raščistio.

- Ne pričamo o mom poslu otkako sam počeo baviti novinarstvom. Vjerojatno je moja baka žalosna što joj ne prepričavam političke tračeve, pa se u susjedstvu ne može pohvaliti da zna više od drugih. I nije baš sretna, jer ne zna sve pikanterije, ali ja sam odmah u početku raskrstio s tim da nećemo o tome raspravljati privatno i svi su se s tim pomirili.

Već jedanaest godina neizostavno je ime u Informativnom programu Nove TV. U strci zbog izbora Mislava Bagu s kolegicom Sabinom Tandarom Knežević očekuje još završno sučeljavanje, a potom nedjelja koja je njemu ‘beskrajan dan’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2020 21:33