FINALIST ZLATNOG STUDIJA

Počeo je kao konobar, a sad želi puniti Arene: ‘Išao sam glavom kroz zid da bi radio ono što volim‘

Alen Đuras otkrio nam je planove za novi album i priznao da nikad ne bi pjevao u narodnjačkim klubovima

Alen Đuras

 Cropix/

Kad na Google tražilici ukucate ime Alen, prvo što će vam izbaciti je Alen Đuras. Pjevač je to kojeg je publika upoznala u "The Voiceu" pa potom pratila i u ovogodišnjem izdanju kompetitivne zabavne emisije "Zvijezde pjevaju", u kojemu je mentorirao glumca Domagoja Jankovića. Đurasu nije uspjelo izboriti TV finale, ali finale Zlatnog Studija jest. Iako se, uz dva zabavna showa, redovito pojavljuje kao pjevač iz stalne postave u TV emisiji "Volim Hrvatsku" nedjeljom poslijepodne i u portfelju ima više od 1000 pjesama otpjevanih na HTV-u, za Zlatni Studio se nadmeće za pobjednika kategorije Novo lice u glazbi. Konkurenti su mu Filip Rudan i Eni Jurišić.

Za finaliste Zlatnog Studija glasajte OVDJE.

Alen Đuras je mladi čovjek iz Plane kod Trogira koji od završetka srednje škole nosi odijela, fin je, pristojan i nasmijan. U kategoriji je onih mladića koje bi, na prvu, svaka majka poželjela za zeta. Da dobro pjeva potvrđuje suradnja s najboljima, poput one s Antom Gelom.

- Super mi je što su ljudi tako dobro reagirali i izabrali me u finale, to mi daje dodatni vjetar u leđa da radim ono što volim. Biti u finalu za Zlatni Studio baš je veliki uspjeh - kaže Alen, koji će za godinu dana napuniti 30. Iza njega je ukupno pet singlova, od kojih je najbolje prošao duet s Antonijom Dorom Pleško "Da ti usne slijedim".

- To je pjesma Ante Pecotića i reakcija publike nas je oduševila. Imamo više od 600.000 pregleda na YouTubeu - ponosan je.

image

Alen Đuras

/Promo

Negdje usput prekinula se Alenova dugogodišnja veza. Pati li zbog ljubavi, to se na njemu ne da primijetiti. Stalno je nasmijan, opisuje se kao "jako opuštena osoba koja se voli zezati i voli glazbu".

- Kasno sam se počeo baviti glazbom, tek s 18, jer sam bio baš jako sramežljiv. Čak ni sebi nisam mogao pjevati. Ali nekako sam išao glavom kroz zid. Htio sam pogledati prvu sezonu ‘Voicea‘ da vidim hoću li se prijaviti na drugu i prijavio sam se, iskreno, bez ikakvih očekivanja. I dalje nisam nimalo vjerovao u sebe. Ali, eto, nekako sam došao do finala, upoznao Antu Gelu i počeo raditi brojne projekte na HRT-u, među kojima su ‘Volim Hrvatsku‘ i "A strana‘. Bilo mi je teško jer nisam pjevač koji zna 500 pjesama, znao sam ih možda 20-ak, 30-ak koje su mi se sviđale. U početku je bilo baš teško jer me Gelo na live nastupima bacao u vatru. ‘Đuras, znaš li ovo?‘, ja govorim: ‘Nemam pojma‘, ali on krene... To mi je bilo jako stresno, ali maksimalno me ojačalo. Sramotio sam se, ali i kalio. Sad, gdje god dođem, ništa mi nije problem, zahvaljujući Geli. Sad to znam, ali tada mi nije bio baš drag - zarazno se smije. S Antom Gelom je snimio svoj drugi singl "Ne mogu se miriti".

- Za ovu su mi godinu apetiti veći. Snimam album, s kim nego s Gelom, a radit ću i autorske pjesme. Uhvatila me neka inspiracija. Pjesme će biti ljubavne i tužne balade - najavljuje.

Kad završi s albumom, otići će u neku avanturu. Voli ih. - Ništa ekstremno. Volim otići u šumu i biti sam tri dana u šatoru, voziti kajak... Ili staviti lampu na glavu pa s par prijatelja u ponoć otići na Sljeme - otkriva za Jutarnji. Ovih je dana s prijateljima išao na Sljeme, ne po noći, kojima nije bilo jasno kako to da na planinu ide u odijelu. Sav uglancan je, izuzev tog širokog osmijeha na licu, bio i kad smo se susreli u prostorijama Alfa radija, još jednog finalista Zlatnog Studija. Često je gost na Alfi, gdje pjeva uživo.

Alen je prije glazbene karijere bio konobar, voditelj restorana, a budući da se uz pjevanje želi baviti još nekim sigurnijim poslom jer, kaže, "ne znam što će autorski izaći iz mene", razmišlja o privatnom ugostiteljstvu. Uz koncerte radi i ekskluzivne evente, tako je pjevao i na vjenčanju Ive Šulentić u Laubi. U narodnjačkom klubu ne bi pjevao jer "želi razinu i dignitet". Rođendanska slavlja ili pjevanje na događanjima u kompanijama ne odbija. Od nečega se mora živjeti, a namjera mu je živjeti dobro. Ako je istina da "osmijeh otvara sva vrata", karijera mu ne gine. Sjajno pjeva i uvijek je dobre volje, pa ga takvog, ležernog, stariji kolege često pozivaju da im gostuje na koncertima. Odmah poslije "The Voicea" u zagrebačkom je Lisinskom s Goranom Karanom u pratnji Hrvatskog orkestra pjevao njegovu pjesmu "Ostani".

image

Alen Đuras

Za nekoga tko tek pretendira biti najbolje novo lice u glazbi, Đurasu dobro ide. Upravo se iz Rijeke, gdje je živio zbog djevojke, gonjen ljubavnim krahom, preselio u Zagreb i unajmio stan u samom središtu Zagreba, na Cvjetnom trgu. Cijenu podstanarstva na elitnoj lokaciji ne želi otkriti, kaže samo da je "preko prijatelja, pa je znatno manja od ekonomske cijene". Uglavnom, raditi počinje odmah.

- Ovih dana se Gelo vraća i ulazimo u studio. Koliko traje snimanje albuma ne znam jer još nisam snimio nijedan, ali vjerujem da bi do proljeća trebao biti gotov - smije se.

Koji mu je cilj?

- Puniti arene - sad je sasvim ozbiljan.

image
Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:51