IZDALA 15 PLOČA

Pokorila je bivšu Jugoslaviju svojim hitovima, sjećate li ih se: Glazbenicu poput Vere dugo nećemo imati

Vera Svoboda umrla je u 88. godini života, a za svoju glazbenu karijeru dobila je brojne nagrade i priznanja

Vera Svoboda

U ponedjeljak odijeknula je vijest da je umrla legendarna pjevačica Vera Svoboda u 88. godini života. Rođena je u Osijeku gdje je studirala i diplomirala engleski jezik na Pedagoškoj akademiji. Glazbu je učila od djetinjstva, a u Osijeku je išla u glazbenu školu "Franjo Kuhač". Pjevanjem se počela baviti sa 16 godina na Radio Osijeku i u kazališnim predstavama.

Potom su se redali nastupi na festivalima zabavne i tamburaške glazbe. Bila je 70-ih godina prošlog stoljeća jedna od najvećih zvijezda na prostoru bivše Jugoslavije. Snimila je 15 "long play" ploča, pet CD-a i dvadesetak kazeta u nakladi Croatia Recordsa (nekadašnji Jugoton). Za HRT je snimila preko 300 narodnih, starogradskih i zabavnih pjesma.

Dobila je brojna priznanja i nagrade. Prema izboru slušatelja Radio Martina iz Dugog Sela bila je pjevačica stoljeća narodnih i starogradskih pjesama. Dobila je državno odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturi. Porina za životno djelo osvojila je 2022. godine.

U braku je bila s muzikologom i glazbenim urednikom Julijom Njikošom do njegove smrti 2010. godine. Zbog supruga se preselila iz Osijeka u Zagreb 70-ih godina, ali uvijek je isticala pripadnost Osijeku.

Prisjetimo se 10 najvećih hitova u izvedbi Vere Svobode.

Vera Svoboda - Ima dana

Vera Svoboda - Na te mislim

Vera Svoboda - Vezak vezla Hrvatica mlada

Vera Svoboda - Jedna je Hrvatska

Vera Svoboda - Rajska Djevo, Kraljice Hrvata

Vera Svoboda - Odavno smo graničari stari

Vera Svoboda - ‘aj pitaju me iz kojeg sam sela

Vera Svoboda - Kad bi ove ruže male

Vera Svoboda - Želim biti Slavonijo s tobom

Vera Svoboda - Tiho noći

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 15:05