ŠAJETA IMA IDEJU!

‘Pokrenimo humanitarnu akciju ‘Mali za velike‘ da damo neku kintu Parnom valjku, Nini Badrić...‘

Glazbenik koji ne može svirati svugdje, ne treba svirati nigdje, a mjere Stožera su "32 božje zapovjedi", ističe Šajeta
 Matija Djanjesic/Cropix

"Poštovani kolege, čiji nastup košta do 1000 eura, s obzirom da smo mi jedini koji sada povremeno radimo došao sam na ideju da pokrenemo humanitarnu akciju Mali za velike pa da damo neku kintu Parnom valjku, Nini Badrić, itd.", napisao je na svom Facebook i Twitter profilu glazbenik Dražen Turina Šajeta.

Ovaj na prvi pogled vrlo zajedljivi komentar, zapravo, objašnjava 48-godišnji Šajeta bila je više šala, koju je osmislio, znajući dobro da će izazvati brojne reakcije. I bio je u pravu, jer pored svih "lajkova", inboks su mu zatrpale brojne poruke, među kojima je bilo i dosta onih od njegovih kolega, pozivi...

- Ne, Nina me nije nazvala, ali nas dvoje sve vrlo dobro poznajemo, zna da se često zezam i da nije važno što je rečeno, nego tko je to rekao. Ne ljuti se ona - uzvraća Šajeta. Naravno kako je u svakoj šali i pola istine, tako je Šajeta, autor poznatih pjesama kao što su "Moji koraki", "Lovranske črešnje", "Party za ekipu", još jednom na ovaj način progovorio o situaciji u glazbenoj industriji otkako je istu zadesila korona kriza.

- Naravno da je i Šajeti bendu drastično pala zarada. Jedini pravi prihod u ovoj godini bio mi je novac od autorskih prava, no nismo prestali nastupati. To je kao i u slučaju manjih firmi. Malima se uvijek lakše prilagoditi situaciji, restrukturirati, a nama nikada nije bio problem svirati i za 20 obožavatelja, ako su oni ona prava publika. Za nas se uvijek nađe neka gaža, iako sam ja atipičan glazbenik s atipičnim bendom, jer nas koji smo u tom cjenovnom okviru od 1000 eura nije tako teško uklopiti u proračun neke manifestacije, općine, Turističke zajednice. Koliko sam vidio Let 3 i mi imali smo najviše nastupa u tim čudnim okolnostima. No da je trebalo biti i za nas drukčije ove sezone, trebalo je. Bilo je puno rezervacija, očekivao sam kao mladi glazbenik od 48 godina svoj konačni proboj na sceni i onda se dogodila ova svjetska kriza - ne može bez šale Šajeta.

image
Sergej Drechsler/Novi List/Cropix

Ali, ona je uvijek protkana kritikom. Tako će bez uvijanja osvrćući se na svoju objavu reći - da glazbenik koji ne može svirati svugdje, ne treba svirati nigdje, a mjere Stožera okarakterizirao kao "32 božje zapovjedi o zabavi koje u nekim svojim djelovima graniče sa znanstvenom fantastikom". Nedavno je na svom Facebooku napisao kako planira organizirati koncert kao vjersko okupljanje. Taj post je, kao jedan od malobrojnih i obrisao nakon kritika, ali samo zato jer mu je dijete taj tjedan trebalo postati prvopričesnik.

- No ja i dalje mislim da su koncerti mise, publika sljedba, a frontmen duhovni vođa. Kao i da su za mjere za vjerska i javna, glazbena okupljanja u najmanju ruku čudna. Na jednima pušemo jedno drugome za vrat, na drugima moramo držati metar i pol razmaka. Ma čudesa... - govori Šajeta. Također smatra da su zbog korone u nekim Turističkim zajednicama i mjestima odahnuli jer je posla manje, a plaće, vjeruje i dalje iste.

image
Facebook

- A situacija je izuzetno teška, posebno one glazbenike koji sviraju u tri, četiri benda da bi preživjeli, ali i za sve one koji našu industriju prate poput recimo ton majstora i žive kao i mi od gaže do gaže. Podignuli su neki i kredite za opremu, a sada prihoda nema, a rate stižu na naplatu. Pročitao sam kako su i neke pjevačke zvijezde financijski pomogli svojim članovima benda. Svakako tu treba pohvaliti i Ministarstvo kulture jer nam je pomoglo, ali i HDS i HGU koji su uskočili u pomoć onima koji nemaju statuse umjetnika - zaključio je na kraju Šajeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:13