KRENULO GLASANJE

Porin slavi okrugli rođendan, možete li pogoditi koji je veliki hit prije 30 godina prvi nagrađen?

Zaprimljeno je 2129 prijava za 37 kategorija, oboren je rekord, a to su odlične vijesti, kaže Ivana Martinac, glavna tajnica Porina.
 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Započeo je prvi krug glasanja za 30. jubilarni Porin, koji će se održati ovog proljeća.

- Ukupno je zaprimljeno čak 2129 prijava za 37 kategorija, opet je oboren rekord, a to su odlične vijesti! Prijavljeno je 303 albuma, od toga njih 145 za kategoriju Album godine, a 379 skladbi za Pjesmu godine. 84 prijave pristigle su za kategoriju Novi izvođač - kaže Ivana Martinac, glavna tajnica Porina.

image

Zlatan Stipišić Gibonni

Sasa Buric/Cropix/Cropix

Prvi krug glasanja za nominacije završava 5. veljače u ponoć. Tko su nominirani za najprestižniju hrvatsku glazbenu nagradu, saznat ćemo 8. veljače u 18 sati u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema. Nakon toga slijedi drugi krug glasanja i čeka se finalna odluka - tko je najbolji i tko je sve dobitnik Porina za 2022.

Inače, još uvijek nije poznato u kojem će se gradu održati jubilarni 30. Porin, nagrada struke čiji su osnivači kantautor, skladatelj i producent Zrinko Tutić, diskograf i novinar Veljko Despot te glazbeni novinar Dražen Vrdoljak. Ideja o pokretanju nagrade struke rodila se, poput mnogih dobrih zamisli, na jednom šanku, na kojem je kavu pila i Marija Nemčić kojoj se zamisao na prvu dopala.

Prva dodjela Porina, podsjetimo, održana je u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji, a najviše nagrada tada je dobio Oliver Dragojević kao izvođač ‘Cesarice‘ čiji je autor Zlatan Stipišić Gibonni. Porina je te 1994. godine Oliver osvojio u tri kategorije: za Hit godine, Pjesmu godine i Najbolju vokalnu izvedbu.

Spomenimo i da je ta prva dodjela nagrada otvorena Oliverovom izvedbom ‘Cesarice‘, da je show vodio Oliver Mlakar, te da je jedina osoba - s obzirom na to da dobitnici do trenutka proglašenja ne smiju znati što su i jesu li išta dobili - koja je prije same dodjele znala točna imena dobitnika bio odvjetnik Marijan Hanžeković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:32