ODLAZAK POZNATOG NOVINARA

Posljednja Bagina objava na Faceu: Fotografija praznog studija i zafrkantska poruka kolegama

Zauvijek je otišao novinar koji novinarstvo nije radio nego živio

Mislav Bago

 Biljana Gaurina/Cropix

Raditi za druge s mjesta gdje rijetki mogu biti i dočarati im taj doživljaj nešto je najbolje što se dobrom novinaru može dogoditi. A ja još uvijek, kao i prvog dana u tome uživam - kazao je svojedobno Mislav Bago, jedan od naših najboljih novinara, izvjestitelja i intervjuista kojeg nažalost više nećemo imati prilike vidjeti u programu Nove TV gdje je radio posljednjih petnaest godina.

Jer, zauvijek je otišao novinar koji novinarstvo nije radio nego živio. Mislav Bago napustio nas je ovog četvrtka u Zagrebu, u svojoj 49. godini.

Vijest je to koja je ‘pomela‘ i šokirala sve koji su ga poznavali, voljeli i družili se s njim, kao i one koji su ga pratili i znali putem televizijskih ekrana. Jer, kada bi se u kadru pojavio Bago svi smo znali da će se na televiziji zbiti nešto napeto, zanimljivo, pošto on nije bio čovjek koji je svoj posao otaljavao.

image

Mislav Bago

Neja Markicevic/Cropix/
image

Mislav Bago

Goran Mehkek/Cropix/Cropix
image

Andrej Plenković i Mislav Bago

Nova TV

U svojoj karijeri Bago je za svoj rad višestruko nagrađivan. Nagradu Marija Jurić Zagorka HND-a dobio je 1998. za najbolju reportažu te 2003. i 2006. za najbolji intervju, Nagradu Novinar godine 2006. primio je za seriju intervjua s bivšim premijerima Ivom Sanaderom i Ivicom Račanom.

Ipak najveće nagrade dobivao je svakodnevno od publike koja ga je davnih dana zavoljela kao novinara koji se svojim sugovornicima ne libi postavljati jasna pitanja, kao novinara koji inzistira na konkretnim odgovorima...

- Ja se samo trudim slušati sugovornika i to je prvi korak za napraviti dobar intervju. Jesam li najbolji, procijenit će najbolje drugi, no za mene kao novinara koji želi doći do odgovora, izrazito je važno pratiti svaki pokret, kao i riječ koju izgovori sugovornik, a potom pokušam protupitanjem kontrirati, odnosno postavljam protupitanja dok ne uspijem dobiti konkretan odgovor. Naravno da to ne dolazi preko noći i da su tu godine i desetljeća upornog rada pa i poznavanja tih osoba na javnoj sceni. Važno ih je slušati i ne dati im da oni preuzmu tvoj prostor. Kao u boksu - kazao je svojedobno Bago koji nas je napustio nekoliko tjedana prije svog 49. rođendana koji je trebao proslaviti 13. rujna.

image

Mislav Bago

Maja Jurovic/Cropix
image

Mislav Bago na HRT-u

Ranko Suvar/Cropix/Cropix

- Ne možemo vjerovati da ga više nema. Ovo je strašno! - kroz suze neutješno pričaju novinari koji su radili i družili se s Mislavom Bagom.

- Zašto? Kako? - govore novinari o kolegi dok se utvrđuju okolnosti koje su prouzročile njegovu smrt.

- Mislav je ostavio neizbrisiv trag na hrvatsko novinarstvo, ali i na našu redakciju. Bio je omiljen kolega i urednik, uvijek spreman pomoći. Od Mislava smo svi puno učili i divili se njegovoj strasti prema poslu, uvijek s nekom novom idejom, uvijek korak dalje. Njegov prerani odlazak veliki je gubitak za sve nas - kaže direktorica Informativnog programa Nove TV Ksenija Kardum o preminulom novinaru, reporteru i političkom komentatoru koji je svoj profesionalni put započeo 1994. godine, kada ga je HTV-ov urednik Branimir Bilić angažirao da radi novinarske priloge za emisiju ‘Parlament‘.

Godinu dana poslije počeo je raditi priloge za HTV-ove redakcije informativnog programa i religijskog programa, te pratiti stranački život i Hrvatski sabor. Specijalizirao se u unutarnjoj politici za rad Vlade i Hrvatskog Sabora. Od 1995. godine sudjelovao je u stvaranju svih izbornih emisija i aktivno pratio sve procese vezane uz izbore; 2001. godine prvi je put autor izbornog projekta, a nakon toga nastavio je taj posao iznimno uspješno raditi za sve izbore u RH. Mislav Bago na HTV-u je bio i urednik emisije ‘Otvoreno‘ od 2006. do 2008., a godinu poslije postaje urednik i novinar na Novoj TV.

image

Mislav Bago

Vedran Peteh/Cropix

Na toj je televiziji sudjelovao u svim važnim projektima informativnog programa, od predsjedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora do izbora za Europski parlament.

Pratio je sve velike događaje, političke afere, ali i druga zbivanja poput poplava u Slavoniji. Jedan od zadnjih njegovih izvještaja bio je onaj s nedavnog otvorenja Pelješkog mosta.

image

Mislav Bago

Josip Moler/Cropix

Mislava Bagu i televizijski gledatelji, ali i njegovi kolege doživljavali su kao instituciju hrvatskog novinarstva, a njegov iznenadni odlazak za sobom će ostaviti veliku prazninu. Puno veću i težu od one prikazane na zadnjoj Baginoj objavi na njegovom Facebook profilu, koji je sada prepun tužnih poruka njegovih kolega i prijatelja koji se opraštaju od prekaljenog novinara.

Jer Bagina zadnja objava na ovoj društvenoj mreži datira s 13. kolovozom i prikazuje fotografiju praznog televizijskog studija Nove TV. Uz fotografiju Bago je zafrkantski napisao:

- A kaj vi delate subotom?

- Pratimo kaj ti delaš - napisala mu je njegova urednica Ksenija Kardum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2024 00:47