PJESME ZA ‘DORU‘

Poslušajte sve hrvatske kandidate za Eurosong: Mia, Tia, Ella, Mila, Tina.... ovo su naši favoriti

Prema anketi fanova Eurosonga okupljenih na portalu eurosong.hr na Dori pobjeđuje Mia Negovetić, s 32 posto glasova

Mia Dimšić, Mia Negovetić i Mila Elegović

 Cropix

Sportskim rječnikom rečeno nakon prvog preslušavanja 14 skladbi koje će se natjecati slijedeće subote na Dori skloni smo procijeniti da bi na tom natjecanju mogle pobijediti Mia Negovetić, Mia Dimšić ili Tia.

Da se sada, ovog trenutka moramo kladiti, novac bismo uložili na Miu Dimšić. Ali, to je tek prvi dojam. Puno je tu još mogućih iznenađenja, a pošto Dora ni Eurosong odavno nisu samo glazbeno natjecanje nego i televizijski spektakl, glasovi publike i žirija ovisit će i o tome što će moći vidjeti na pozornici Dore tijekom izvođenja same pjesme, a ne samo na osnovu onog što čuju.

Od urednika projekta Dora Tomislava Štengla svakako je pohvalno da slijedi eurovizijske trendove i da pjesme u eter pušta prije samog natjecanja, baš kao što je to praksa i na Eurosongu. Skladbe s Dore mogle su se danas tako premijerno poslušati u emisiji 'Svijet diskografije' Zlatka Turkalja Turkija na HR2, koji je ujedno bio i jedan od članova žirija koji su od 166 pristiglih skladbi odabrali najboljih četrnaest.

Turkalj je već tada rekao da je odabrano nekoliko stvarno dobrih skladbi, predvidjevši da bi se njih pet-šest moglo žestoko potući u finalu. Na temelju samo jednog slušanja moramo se složiti s njim, jer uz dvije Mie i jednu Tiu, zanimljive su i skladbe Bernarde, Marka Bošnjaka...

Zdenka Kovačiček sa svojim moćnim glasom mogla bi se dopasti i publici i žiriju, dok bi Elis Lovrić sa svojom etno-svemirskom glazbenom pričom (naumila je da u suradnji s Istarskim svemirskim programom Astronomske udruge Vidulini, pjesmu na SD kartici pošalje u svemir da dobije 'taste of space'), mogla biti 'dark horse' ovogodišnje Dore.

No, krenimo redom. Doru 2022. slijedeće subote s početkom u 20.10 sati na HTV 1 otvorit će Mila Elegović sa slatkom laganicom 'Ljubav'.

Slijedi Mia Negovetić s baladom 'Forgive me' u kojoj pokazuje svu snagu svog glasa, a nakon nje stiže Marko Bošnjak s dobrom, ali po nama ne do kraja dorađenom 'Moli za nas'.

Onda će doći red za nekadašnju pobjednicu RTL-ovih Zvjezdica Jessu, čiju bi pjesmu 'My Next Mistake', u utrci za dobar plasman možda mogao 'podebljati' dobar scenski nastup koji je obećala. Vidjet ćemo.

Svoje mjesto na Dori svakako zaslužuje i legendarna Zdenka Kovačiček koja će u Opatiji kao peta po redu otpjevati 'Stay On The Bright Side'. Ona je borac, sjajna pjevačica i možda jedina iz svoje generacije koja se ne boji stati uz bok mladim nadama uz rizik da je netko od njih i pretekne. Svaka čast i Zdenki i Gianniju Morandiju koji se na isti način prošlog tjedna borio na Sanremu i završio na sjajnom trećem mjestu.

Nakon Zdenke na binu dolazi Tina Vukov s pjesmom 'Hideout' napisanom na engleskom, a nakon nje čut ćemo i Roka Vuškovića i njegovu 'Malo kasnije', te Bernardu koja će nastupiti sa zanimljivom pjesmom 'Here For Love'.

Eric će se za pobjedu boriti plesnom 'I Found You' koja nam se sviđa, ali nam je njegova lanjska skladba, osobno, bila bolja. Potom na binu dolazi još jedan povratnik - ToMa sa solidnom 'In The Darkness'.

Elis Lovrić s etno uratkom 'No War' sasvim je drugačija od drugih, dok Ella nastupa s pristojnom pop skladbom 'If You Walk Away'. Čut ćemo još i Tiju s krasnim glasom i pjesmom 'Voli me do neba', dok zadnja nastupa Mia Dimšić s pjesmom 'Guilty Pleasure' koja u pozitivnom smislu malo 'vuče' na Taylor Swift.

Za kraj, spomenimo da se anketa fanova Eurosonga okupljenih na portalu eurosong.hr poprilično podudara s našim mišljenjem. Po njima, naime, na Dori pobjeđuje Mia Negovetić, s 32 posto glasova. Na četvrtom mjestu je Bernarda, pa ToMa i Elis Lovrić, a fanovi Eurosonga nakon prvog preslušavanja najmanje šanse za put u Torino na Eurosong daju Roku Vuškoviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 17:16