SANJA VEJNOVIĆ

Potezom oduševila mnoge: ‘Pripremam kuharicu sa više od 100 recepata u 30 godina staža u kuhinji‘

U razgovoru za Jutarnji Vejnović je otkrila što čitatelji mogu očekivati od njezine kuharice
Sanja Vejnović, glumica, priprema kuharicu
 Goran Mećava

Glumica Sanja Vejnović nedavno je na svojem profilu na Instagramu objavila kako u proljeće sljedeće godine objavljuje knjigu, svoju kuharicu. Ta je njezina objava izazvala mnogo oduševljenih reakcija jer svi koji malo bolje poznaju omiljenu glumicu znaju da je sjajna kuharica, da su joj slastice senzacionalne i da je iznimna poznavateljica gastronomije.

Mnogi se sjećaju i pohvala koje je dobila sudjelujući u Celebrity Masterchefu koji je za nju, nažalost, završio ranije jer se razboljela. U razgovoru nam je otkrila što čitatelji mogu očekivati od njezine kuharice, te kada će je gledatelji moći vidjeti u nekom novom glumačkom projektu.

Otkrijte nam neke detalje o kuharici. Kako ste je zamislili?

- Koncipirana je tako da će se u njoj naći izbor iz svega što sam kuhala, svega čime sam eksperimentirala, što sam gledala, čitala i proučavala u svojih više od 30 kuharskih godina. Slažem materijal malo drugačije od standardnih kuharica, modernizirano. Pratim trendove, dobre i zdrave trendove dakako, pa će u knjizi biti recepata za bogate salate, dobre juhe, variva i složence, za dosta quicheova i tartova, slanih i slatkih.

Koliko će biti recepata?

- Više od stotinu, s tim da su vrlo precizni i detaljno opisani postupci pripravljanja pojedinog jela. Želim da onome tko kuha po mojem receptu bude sve jasno od trenutka "uključite pećnicu" do kraja pripreme jela, bez upitnika nad glavom. Odlučila sam, poučena vlastitim iskustvom, obraditi i osnove pripreme namirnica, pozabaviti se svim osnovnim tehnikama. Recimo, sve od toga kako se neka namirnica reže pa do precizno određenih količina sastojaka. Smatram da je preciznost u receptima iznimno važna.

Što vas privuče nekom receptu?

- Na prvu, recimo, izgled. Gledam kuharske emisije, pratim brojne chefove i food blogere i kada vidim kako neko jelo izgleda, pročitam recept, sastojke, vidim odgovara li mi to i počinjem kuhati. Tako sam s mnogih putovanja, umjesto suvenira, kući donijela neku kuharicu i začine. Isto tako, kada me jelo u restoranima oduševi, jako sam uporna, žicam recepte, neki chef mi otkrije neku svoju tajnu i tako... Na kraju krajeva, danas, u vrijeme društvenih mreža i interneta, ima mnogo sadržaja povezanog s kuhanjem, sjajno prezentiranog.

Koja jela najviše volite pripremati? Slatka ili slana?

- Kuham svaki dan za svoju obitelj. No, posebno volim raditi kolače. Volim raditi kombinacije kolača, spajam dva ili više recepata, uzmem biskvit iz jednog, kremu iz drugog, dodam još neki svoj dodatak. I za kuharicu pripremamo neke fantastične kolače. Recimo, bit će tu moja varijanta Pavlove koja je opet jako popularna.

Imate li svoju najdražu kuhinju?

- Iako volim probavati kuhinje svih zemalja, baza mojih jela su kuhinje mediteranskih zemalja. Ima dosta francuske, talijanske, naravno i naše hrvatske kuhinje, ali i libanonske i turske. Sva su ta jela s našim namirnicama, ali s nekim dodatkom, na moj način.

Tko su vaši kuharski uzori?

Naučila sam mnogo od raznih kuhara. Od poznate Mary Berry naučila sam kako se peče slatki tart, prhka pita. Spomenula bih i Petru Jelenić, jednu od naših najboljih slastičarki, koja me oduševljava maštom u spravljanju slastica, poznavanjem namirnica i slastičarskih tehnika te, na kraju, okusom slastica.

Je li lakše biti na setu, na snimanju, ili raditi na kuharici?

- Rad je rad. Otkako sam počela pripremati kuharicu, imam žestok ritam. Ustajem rano, sjedam na bicikl, pa krećem u nabavu za koju sam večer prije napravila popis. Zatim ide kuhanje, aranžiranje jela, fotografiranje... Navečer opet analiziram sve što sam napravila, prelistavam knjige, proučavam fotografije, razmišljam o prezentaciji jela, radim skice. Fotografije nekih mojih slastica su ponekad romantične, a neka su jela minimalistički, moderno prezentirana. Trenutačno sam u stalnoj potrazi za posuđem, tanjurima, kuhinjskim priborom... Imam neke predivne čajnike, šalice i tanjure još od prabake. Kuhanje hrane je kreativan čin i ako mu tako pristupite, dobit ćete nešto dobro, ukusno i lijepo.

Glavni suradnik na kuharici je vaš suprug, snimatelj Goran Mećava.

- Da, bez njega i njegova fotografskog oka ne bih to mogla napraviti, a prezentacija hrane preko fotografije iznimno je bitna.

A tko pojede sve te fine stvari koje skuhate radi knjige?

- Pojedu svi koji stignu: djeca, obitelj, prijatelji. Uvijek ima kandidata. I to me jako veseli.

Na Instagramu su vam kolege pisali da im nedostajete, i vi i vaša kuhinja.

- Da, pročitala sam komentar ispod fotografije kako im fali moja kuhinja. Volim kuhati i kada snimamo. Nije mi to problem, volim kada hranom razveselim ljude koji naporno rade. Svašta sam im kuhala i nosila na set. Ustvari, volim hraniti druge i tako iskazujem ljubav prema njima.

Kako vi, kao slobodna umjetnica, gledate na krizu koju nam je donijela pandemija virusa?

- Tko god je zaposlen, prima stalni dohodak, može biti sretan. Slobodnim umjetnicima je izuzetno teško. Iako poziva za snimanja još nema, nisam sjedila prekriženih ruku. U posljednjih godinu dana napisala sam nekoliko scenarija. Sada ih dotjerujem i uređujem.

Jeste li optimistični ili...

- Po prirodi sam optimistična, nema neke koristi od pretjeranog uzrujavanja. Da citiram montipajtonovce: "Always look on the bright side of life". I ja ponekad uz dozu humora gledam i tražim sunčanu stranu života. Pritom nisam nerealna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:02