MARIO MLINARIĆ

Povratak na ekrane: ‘Postoji manjak edukacije o zdravoj hrani i vježbanju. Želim to promijeniti‘

‘Zdrav život postaje navika‘ se počinje emitirati u ponedjeljak, a to je ujedno i prvi autorski televizijski projekt
Mario Mlinarić
 Matija Djanjesic/Cropix

Nakon dvije godine, koliko je prošlo od njegova angažmana u showu 'Život na vagi', omiljeni trener Mario Mlinarić (41) vraća se na male ekrane. Više nije riječ o reality showu, već o rubrici koja će ići jednom tjedno u IN magazinu Nove TV - 'Zdrav život postaje navika'. U ponedjeljak se počinje emitirati, a to je ujedno i prvi televizijski autorski projekt ovog magistra kineziologije i profesora tjelesne i zdravstvene kulture.

Kako je došlo do angažmana na Novoj TV?

- S Novom TV imam odličnu suradnju i sretan sam što su prepoznali projekt 'Zdrav život postaje navika' kao način da zajedničkim snagama potaknemo širu javnost, a posebno djecu i mlade, na zdrav i ispunjen način života. Iznimno me raduje što je takav 'feel good' format pronašao svoje mjesto na malim ekranima. Kao autor i voditelj rubrike želim potaknuti ljude da promijene svoje životne navike na bolje te poručiti kako imamo samo jedan život i ništa nas ne smije spriječiti u tome da ga živimo kvalitetno i zdravo.

Jeste li sami osmislili kako će izgledati rubrika koja želi naučiti gledatelje 'kako učinkovito i pravilno trenirati, disati, zdravo se hraniti, pripremiti se za trening..., a pritom se i dobro zabaviti'?

- Rubrika je zapravo preslika mog pogleda na život, a sadržaji koje će prikazivati ono su čime se profesionalno bavim već godinama. Ekipa Nove TV u potpunosti je prihvatila moj kreativni koncept rubrike kao i naziv 'Zdrav život postaje navika', što je ujedno i geslo velike online zajednice koja se okupila sudjelujući u MM Trening online programima. Želja mi je pružiti kvalitetan edukativan sadržaj koji će biti usmjeren na sport, prehranu i zdravlje, kao i na povijesne i kulturne znamenitosti naših krajeva. Zapravo bih htio ponuditi sadržaj iz kojeg svatko može nešto naučiti i osjećati se dobro gledajući ga.

U svoj novi projekt uključili ste i djecu... Pretpostavljam potaknuti vrlo lošim rezultatima istraživanja koje Hrvatska ima kada je u pitanju pretilost kod djece?

- Brzi način života rezultira time da svjedočimo porastu broja pretile djece. Mislim da postoji manjak edukacije, a time i znanja o zdravoj prehrani, o važnosti svakodnevne tjelovježbe i načinu vođenja aktivnog i zdravog života. Djeca su naša budućnost i zato smatram da je iznimno važno upravo djecu potaknuti u smjeru zdravog života, a najbolje je to učiniti vlastitim primjerom. U tome zato imam i pomagačice - dvije mlade sportašice Karlu i Niku kojima je želja potaknuti veliki broj djece i mladih da krenu njihovim stopama.

image
Nova TV

Zahvaljujući rubrici proputovat ćete Hrvatskom. Koja sve mjesta planirate posjetiti?

- Cilj nam je proputovati cijelu Hrvatsku i na taj način, osim prirodnih ljepota, predstaviti i kulturne i povijesne znamenitosti naše zemlje. Za sada vam neću otkriti gdje sve idemo, ali mogu vam reći da ćemo posjetiti sve hrvatske županije.

Koliko ste se uželjeli televizije? Istina, vaš kanal na društvenim mrežama odlično je posjećen (samo na Facebooku imate više od 100 tisuća pratitelja), no televizija je i dalje najmoćniji medij...

- Na mojim društvenim mrežama i web stranici Trening.com okupila se velika zajednica ljudi kojoj je zdrav život zaista postao navika. Želja mi je tu pozitivnu energiju i zajedništvo prenijeti na još veći broj ljudi. Slažem se da je televizija i dalje najmoćniji medij putem kojeg širu javnost možemo potaknuti na neke pozitivne životne promjene. Moja je uloga autora i voditelja rubrike na Novoj TV sasvim drugačija od svih dosadašnjih, pa mi je time i povratak na male ekrane puno ugodniji.

Ovaj projekt svakako je dobro došao jer se zbog pandemije korone svi manje krećemo. Je li i vama epidemiološka situacija donijela više kilograma?

- Kako sam aktivan cijeli život, nisam se susreo s takvim tipom problema. Smatram da bez obzira na epidemiološku situaciju i dalje možemo voditi brigu o vlastitom zdravlju.

image
Matija Djanjesic/Cropix

A kako vam je utjecala na posao?

- Kako je većina mojih projekata online, za vrijeme pandemije online Izazovima priključio se još veći broj ljudi. Svi online programi treninga i planovi prehrane, savjeti i motivacija koji se održavaju na Facebook stranici Mario Mlinarić i portalu Trening.com su besplatni te su pružili ljudima mogućnost da u njima sudjeluju bez obzira na epidemiološke mjere, zatvaranje teretana i slično.

Inače s Novom TV već se prije surađivali. Prije 12 godina postali ste pobjednik 12. sezone reality showa Farma. Prošle godine pridružili ste se nakratko i finalistima Farme. Koliko je to emocija izazvalo u vama i bi li ponovno sudjelovali u nekom sličnom showu?

- Uloga voditelja na Farmi u meni je pobudila sjećanje na neke posebne trenutke koje sam proveo ondje, to ostaje iskustvo koje ću pamtiti do kraja života. S obzirom na to da sam kao dijete provodio vrijeme na selu, svaki boravak u takvom okruženju me veseli. A što se ovog drugog pitanja tiče, moj je profesionalni i privatni život vezan uz sport - radim posao koji volim i koji me u potpunosti ispunjava.

Pretpostavljam da planirate i druge projekte?

- Cilj mi je energiju i ljubav, osim na sebe i svoju obitelj, usmjeriti na ljude kojima je prijeko potrebna pomoć u promjeni loših životnih navika. Na Facebook stranici Mario Mlinarić i web stranici Trening.com uskoro kreće još jedan 'MM Trening online Izazov' kojeg radim već četvrtu godinu zaredom. Izazov svim pratiteljima nudi mogućnost da putem besplatnih online programa treninga, planova prehrane, savjeta i motivacije, promijene svoj život nabolje. U planu su i ostali projekti tijekom godine, a čim epidemiološke mjere dopuste, i tradicionalni javni treninzi na Jarunu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:55