ALEN LIVERIĆ

Poznati hrvatski glumac dobio četvrto dijete: ‘Supruga se brine o bebi jer ste vi, žene, vrijedne kao strojevi‘

Glumca gledamo u prvoj modernoj akcijskoj komediji ‘Divljaci‘, priči o navijačima koji žele putovati na finale SP-a u nogometu

Alen Liverić

 Luka Gerlanc/CROPIX

U kinima od 2. lipnja igra naša prva moderna akcijska komedija "Divljaci", dugometražni prvijenac redatelja Darija Lonjaka, koja se najavljuje kao spoj "Smrtonosnog oružja" i "Alana Forda". To je neobična priča o navijačima koji žele putovati u Moskvu na finale Svjetskog nogometnog prvenstva, ali budući da nemaju novca, odluče se opljačkati benzinsku crpku. Kad pljačka krene po zlu, pobjegnu u Bosnu i Hercegovinu. U bosanskim šumama slučajno naiđu na kamp za obuku islamskih terorista...

Glavne uloge imaju zvijezda televizijskih komedija Branko Janković i poznati kazališni, televizijski i filmski glumac Alen Liverić, a tu su Borko Perić kao Mali, vozač romske nacionalnosti, Dejan Aćimović kao karizmatični vjerski vođa terorističke skupine te Slavko Sobin koji glumi Arapina i stalno govori arapski. Riječanin Liverić u filmu želi na Svjetsko nogometno prvenstvo toliko jako da je spreman i na krađu. Je li i u stvarnosti maštao o gledanju finala 2018. godine uživo u Rusiji, pitamo ga.

”Da sam imao kartu, i ja bih rado pogledao to finale u publici na stadionu, ali nemam ambiciju pljačkati benzinske pumpe pa sam tad ipak ostao pred ekranom”, smije se Liverić koji već desetak godina nema kod kuće televizor, ali zato obožava kino. Uživao je i na prvoj projekciji "Divljaka", a posebno mu se sviđa što akcija kreće od prve minute.

Cimer u kućici

”Po dinamici je apsolutno nešto što nisam vidio u hrvatskim filmovima, ima baš puno akcije. Vrijeme mi je projurilo dok sam ga gledao”, rekao nam je Alen i dodao da je i snimanje bilo dinamično i zabavno jer je ekipa bila odlična. Snimalo se najviše u šumama u Pisarovini, a tih mjesec dana su tamo i živjeli.

”S Brankom Jankovićem bio sam cimer u drvenoj kućici. On je fantastičan i glumac i čovjek. Puno smo radili, kuhali, zafrkavali se, razmišljali o filmu i scenama. Branko u filmu stalno u japankama trči po šumi. Pucali smo od smijeha”, prisjeća se Liverić i dodaje kako ga je kolega zapanjio formom.

image

scena iz filma 'Divljaci'

Alka Film

“On je izuzetno jak, iznenadilo me koliko je bio spreman. Trčao je kao mali medo”, smije se. No posao je, unatoč odličnoj atmosferi, bio vrlo ozbiljan. Budući da u filmu ima mnogo akcije, glumci su morali biti fizički spremni na nju. Snimali su i u sljemenskim tunelima gdje su išli dosta duboko unutra pa je temperatura bila jako niska.

”U to sam vrijeme baš bio u top formi pa mi nije teško palo. Morali smo jako puno trčati, penjati se, eksplozije su bile. Skakao sam i s dosta visokog balkona. Imali smo kaskadere za brze vožnje, ali ja sam isto snimao scenu u kojoj jurim po šumi”, kaže nam Liverić koji u filmu glumi Zolju, kako kaže, luzera koji traži svoje mjesto pod suncem. Na scenariju za ‘Divljake’ Lonjak i Velimir Grgić, redatelj i scenarist, radili su od 2017. godine.

image

Alen Liverić

Alka Film

Pozvali su i Ivu Balenovića (scenarista "Metastaza" i "Ljudoždera vegetarijanca") da im pomogne u procesu pisanja nekoliko verzija scenarija. Proces je trajao gotovo četiri godine, napisano je mnogo različitih priča, a na kraju je snimljena najbolja. Producent "Divljaka" je Jozo Patljak iz Alka Filma, poznat i kao producent hrvatskog kandidata za Oscara, filma "Osmi povjerenik". Patljak je poznat kao jedan od rijetkih producenata u Hrvatskoj koji u film ulaže vlastiti novac. Tako je počela i produkcija ovog filma, ali je sve ipak završilo sufinanciranjem HAVC-a koji je prepoznao kvalitetu projekta i osigurao da se on digne na višu razinu.

”Film je dvije godine bio na dorađivanju. Snimali smo u ljeto 2019. godine, a korona nam je učinila dobro jer smo dobili na vremenu”, kaže Liverić.

image

Alen Liverić

Luka Gerlanc/CROPIX

Dobre komedije

Zadovoljan je novom generacijom mladih redatelja koji imaju nova znanja i tehnologiju.

”Oni su u drugom filmu i mogu reći da ima nade za hrvatski film”, kaže i napominje da je floskula da je domaći film loš i da mi ne možemo napraviti duhoviti film.

”Imamo i mi dobre komedije. Primjerice ‘Kako je počeo rat na mom otoku’, ‘Kino Lika’ i ‘Oprosti za kung fu’ su odlični. Mi ćemo ovim filmom dokazati da definitivno i mi Hrvati možemo napraviti jako duhovit film”, dodaje. Napominje da je bitno znati da su "Divljaci", iako govore o terorizmu, fikcija i da se ne izruguju nikome i ničemu.

image

Alen Liverić

Alka Film

“Mi se u filmu jednostavno igramo”, kaže Liverić. A osim akcije na filmu, trenutačno ima akciju i kod kuće. U veljači je dobio sina s partnericom Anastazijom Balaž. Dječak je njihovo drugo zajedničko dijete jer već imaju sina Lukasa. Anastazija iz prijašnjeg braka ima kćer Živu, dok je Alen otac dviju djevojčica, Maše i Lede.

”Došao nam je Lav. Posebno je dijete, promatrač je i slušač. Skuliran je i ne plače, samo se javi kad nešto želi”, s puno ljubavi priča Alen i iskreno priznaje da nema puno obveza s bebom.

”Na supruzi je većina zasluga. Vi ste žene kao strojevi pa vam i ovim putem zahvaljujem”, kaže simpatični i prilično zaposleni glumac. Ovoga ljeta ne planira se mnogo odmarati, a posebno ga veseli premijera "Hamleta u Mrduši Donjoj" krajem lipnja. Čuvena drama Ive Brešana prvi će put biti uprizorena u koprodukciji Kazališta lutaka i HNK Zadar.

image

Alen Liverić

Luka Gerlanc/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 21:28