OČINSTVO U ZRELOJ DOBI

POZNATI HRVATSKI KNJIŽEVNI KRITIČAR U 68. GODINI DOBIO KĆERKIĆU ADU: Ako mogu Jagger ili Gibson, zašto ne bi i Velimir Visković?

 
Bojana Mijović i Velimir Visković
 Facebook

Ako mogu Mick Jagger (74) i Mel Gibson (63), zašto ne bi mogao i Velimir Visković? Premda potonji nije rock ni filmska zvijezda, nego naš ugledni književni kritičar, esejist i leksikograf, ljubav mu se dogodila u zreloj dobi, a tako, evo, i očinstvo, baš kao i spomenutom glazbeniku i glumcu. Prvi predsjednik Hrvatskog društva pisaca u vezi s crnogorskom dramaturginjom Bojanom Mijović (40) prije nekoliko dana, u svojoj 68. godini, ponovno je postao otac.

Stigla Ada

“Zdravo, svijete, rodila se Ada, mamina i tatina gromada, 3820 g i 55 cm”, napisala je na društvenim mrežama afirmirana dramaturginja u povodu rođenja njihove kćeri.

Ushićen oko dolaska kćerkice, i naš je poznati kritičar posljednjih dana vrlo aktivan na društvenim mrežama pa je tako objavljivao fotografije sa šogoricom ispred bolnice iščekujući svoju, kako ju je nazvao, malu kraljevnu i životnu partnericu da izađu iz rodilišta, a potom je objavio i nekoliko fotografija svoje djevojčice. Visković je na mrežama podijelio i jednu crticu iz bolnice, iz razgovora sa svojom suprugom.

“Dopisujem se jutros s Bojanom.

Piše mi, baš je bila u viziti jedna nova doktorica. Pogledala Adu:

- Lijep vam je i napredan ovaj dječak!

Meni drago da mi je kći povukla viskovićke gene:

- Ha ha, uzalud ti sve one mašnice i haljinice s volančićima što si pripremila za nju! Morat ćeš joj kupiti kopačke za nogomet!

Na to Bojana odgovara:

- Nemam predrasuda, može, ali roza kopačke!”

Velimir Visković inače iza sebe ima dva braka i troje odrasle djece. Prvu suprugu upoznao je u zagrebačkoj klasičnoj gimnaziji i s njom ima sina Josipa Viskovića (40), inače scenarista i redatelja. S drugom suprugom, s kojom je započeo vezu u Beogradu, također ima dvoje odrasle djece, Luku i Bojanu. Bojana je 29-godišnja konceptulna umjetnica, koja živi na relaciji Berlin - London - Amsterdam.

Mick Jagger of the Rolling Stones performs during the band's first concert of the
Morris Mac Matzen / REUTERS
Mick Jagger

Tate veterani

Međutim, za ljubav nikada nije kasno pa je tako Visković prije tri godine upoznao Bojanu Mijović, dramsku spisateljicu iz Podgorice, s kojom je otada u sretnoj vezi, a par ju je sada okrunio roditeljstvom.

U svakom slučaju, očinstvo u zrelim godinama danas više nikoga ne iznenađuje.

Prije nego što je uspio proslaviti 62. rođendan, redatelj i glumac Mel Gibson prošle godine postao je opet otac. Deveto dijete, sina Larsa Gerarda, dobio je sa 35 godina mlađom Rosalind Ross. Rocker Mick Jagger također ima mnogo djece - osmo dijete dobio je u 73. godini sa sada već bivšom partnericom, balerinom Melanie Hamrick.

I Hrvatska ima svoje tate veterane - naš pokojni pripovjedač i pisac Ranko Marinković također je u kasnim šezdesetima dobio dvoje djece. S drugom suprugom, Olgom, u poznim godinama dobio je kćer Anu, koja je rođena 1972. godine u Zagrebu, i sina Vinka, koji je danas ugledni odvjetnik.

Ne treba se očinstvu u zreloj dobi čuditi u zemlji u kojoj je živjela glumačka legenda Zvonimir Rogoz, koji je sa 92 godine dobio sina sa ženom mlađom 56 godina.

Mel Gibson and Rosalind Ross at The 22nd Annual Critics' Choice Awards held at Barker Hangar on December 11, 2016 in Santa Monica, California, United States, Image: 308195106, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA
Profimedia, SIPA USA
Mel Gibson i Rosalind Ross

Dobno ograničenje

I pokojni redatelj Krsto Papić sa suprugom Jadrankom dobio je blizanke kada je navršio 70, rocker Jurica Pađen zasnovao je obitelj u 53. godini s dvadesetak godina mlađom suprugom. Nakon sina Vite rodila se i kći Mila. Njegov kolega Vlado Kalember prvo dijete dobio je u 52. godini, a roker Željko Bebek sina Zvonimira u kasnim 50-ima, dok mu je kći Katarina stigla u 61. godini.

Primjera je uistinu mnogo.

Muškarci nemaju dobnih ograničenja kada je riječ o očinstvu. Budući da oni ne ulaze u menopauzu - vrijeme kada žene prestaju biti plodne - mogu postati očevi i u poznijim godinama. I sve više muškaraca se odlučuje za to.

Prema centru za kontrolu i prevenciju bolesti, prosječna dob u kojoj muškarci prvi put postaju očevi je oko 25 godina. Međutim, prema većini državnih statistika, od 1980. do 2014. broj muškaraca koji postaju očevi sa 35 godina ili stariji povećao se za 58 posto.

- U većini slučajeva starija dob nije razlog za brigu. Većina starijih očeva nema problema s plodnošću i njihova djeca nemaju ozbiljne fizičke probleme ili probleme u razvoju - kaže dr. Neven Kapun, urolog i specijalist za mušku reproduktivnost.

Postoje rizici

To ipak ne znači da je odgađanje očinstva potpuno bez rizika.

- Nedavno sam bio u Kopenhagenu na Europskom urološkom kongresu gdje je jedna od važnijih tema bila vezana uz nasljedne bolesti kod starijih očeva. Naime, to nije nova teza, ali je u posljednjih nekoliko godina napravljeno nekoliko studija koje su je dodatno potvrdile. U Švedskoj je 2014. godine provedeno istraživanje koje je pokazalo da muškarci stariji od 45 godina imaju veći rizik da dobiju dijete sa shizofrenijom, autizmom i raznim psihijatrijskim poremećajima. Rizik je veoma malen, manji od 1 posto za određene uvjete, ali ipak postoji. Da bi objasnili vezu između mentalnih oboljenja i očevih godina, istraživači su upućivali na mutacije koje se akumuliraju u DNK sperme kako muškarci postaju stariji, a to je nešto što njihovi sinovi i kćeri mogu naslijediti - ispričao nam je dr. Kapun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:07