IVAN ČAČIĆ

Poznati hrvatski meteorolog vratio se na TV ekrane, ali ne na HTV: ‘Otkrit ću vam kakva nas zima čeka...‘

U mladosti je letio jedrilicom, a unatoč svjetskoj karijeri, prvi susret sa suprugom mu je, kaže najveći trenutak života
Ivan Čačić
 Nova TV

Nakon sedmogodišnje stanke na male ekrane vratio se Ivan Čačić, poznato lice vremenske prognoze. Dugogodišnji ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda, u kojem je proveo gotovo četiri desetljeća svoje profesionalne karijere, od toga 12 na njegovu čelu sve do odlaska u mirovinu 2016., pridružio se meteorološkom timu Nove TV - Dariju Brzoji, Ani Bago i Maji Bubalo. Bilo je to ugodno iznenađenje na početku jesenske sheme te komercijalne televizije jer naša publika, jednostavno, voli prognostičare, a samo na HTV-u Čačić je taj posao radio čak 25 godina.

- Pred kamerama sam bio do 2014., ali posljednjih godina bilo je to sve rjeđe jer sam imao mnogo zahtjevnih zadataka i kao ravnatelj DHMZ-a i u okviru Svjetske meteorološke organizacije. Pri kraju to stvarno više nije bilo izvedivo pa sam prestao s time jer morate odlučiti koji su vam prioriteti, iako je meni prognoza zašla pod kožu i osjećao sam se dobro. Povratak prognozi vratio me u onu istu 'vibru' koja mi je bila bliska i dio mene - objašnjava Čačić, po tituli mr. sc., a po referencama čovjek nevjerojatno bogate biografije, čije dužnosti i aktivnosti, u Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO) te drugim međunarodnim organizacijama, gotovo nije moguće nabrojati.

Poziv gospođe Kardum

Danas mu je 69 godina, no kako se može zaključiti, ne živi umirovljeničkim životom, čemu u prilog govori i njegova odluka da se vrati na male ekrane. Presudili su jedan telefonski poziv direktorice Informativnog programa Nove TV Ksenije Kardum i pandemija.

image
Ivan Čačić
Nova TV

- Zbog covida, protekla godina dovela je do smanjenja gotovo svih aktivnosti. Još sam službeno savjetnik u Svjetskoj meteorološkoj organizaciji, ali zapravo više nema sastanaka kao prije, konferencije se održavaju na daljinu, što je meni dosta teško pratiti iz Zagreba - objašnjava Čačić koji je, iako u mirovini, sve do 2019. radio na uspostavi svjetskog sustava za rane najave različitih tipova nepogoda, što je bilo vrlo zahtjevno. Naučenom na posao, o kojem i dalje priča sa strašću, kao naručen mu je stigao poziv Nove TV.

Treme zbog povrataka pred kamere nije bilo jer dobro zna da je dobra priprema najvažnija u svakom poslu, pa tako i ovom, pa je nastup, kaže, egzekucija, nešto što dolazi po pozitivnoj inerciji svega što ste napravili prije.

Hrabra mladost

- To me podsjetilo na mladost i dan kad sam prvi put letio jedrilicom. U početku me bilo strah, no kad sam se toga riješio, dobio sam poticaj da letim samostalno. Nakon određenog broja sati moj učitelj letenja, sjajan pedagog, gospodin Tepeš, sat vremena prije nego što sam trebao letjeti samostalno zatvorio je pleksiglas između nas i rekao 'e, sad misli na familiju'... I poletio sam, sletio, pratio rutinu koju sam dobro uvježbao. Zapravo svaki uspjeh je uvijek rezultat mnogo rada, a to vežem i na nastup pred kamerama jer će on imati svoju uvjerljivost i sigurnost ako ste prethodno u njega uložili svoju energiju i vrijeme - ističe Čačić.

Komentiramo kako kod nas vremensku prognozu nikad nisu predstavljala lijepa, ali nestručna lica jer naša publika želi od struke čuti kakvo nas vrijeme očekuje sljedećih dana.

- Imali smo i mi prijelomnu točku u Hrvatskoj, negdje u prvoj polovici devedesetih kad je HTV, umjesto prognostičara, uzeo izvjestitelje koji su bili iz drugih struka i naglasak je bio više na izgledu i formi, nego na sadržaju. No nama je pomoglo to što su nas izbacili iz udarnog termina jer smo počeli analizirati gdje smo pogriješili i koji su bili razlozi da su nas zamijenili. Počeli smo intenzivno raditi na sebi, pogotovo vezano uz Službu za jezik i govor, radili smo na verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji, počeli smo raditi i s kolegama iz grafike, a napravili smo i anketu koja je pokazala da 80 posto gledatelja na ekranu želi vidjeti dobre govornike, ali stručnjake - meteorologe. Samo pet posto ispitanika je govorilo o atraktivnom izgledu - kaže Čačić.

Mnogi segmenti, nastavlja, čine dobar nastup, uz ostalo treba imati i edukaciju iz medija, znati kako složenu informaciju pretvoriti u jednostavnu te kako neverbalnom komunikacijom izazvati povjerenje publike.

Ženina podrška

Pitamo ga kako su njegovi ukućani reagirali kad im je rekao da razmišlja o povratku na male ekrane.

- Supruga Lidija, budući da smo dugo zajedno i dobro se poznajemo, zna kako razmišljam, poznaje i moj karakter i temperament. Imao sam veliku podršku i ona je bila jedna od onih presudnih jezičaca na vagi koja me uvjerila da prihvatim taj poziv i nisam zažalio. Vrlo ugodno se osjećam, ekipa i sredina na Novoj TV su izuzetne, profesionalne i pozitivne - govori.

Meteorolozi su kod nas omiljena lica, ali ljudi se znaju na njih i naljutiti ako ne ispadne baš kako je najavljeno.

image
Ivan Čačić
Nova TV

- Naravno da sam i to doživio. Počeo sam s vremenskom prognozom još u prošlom stoljeću, 1984. godine, i bilo je različitih situacija. Vrlo je važna i edukacija publike. Vremenske prognoze temelje se na vrhunskoj znanosti. Teškoće, koje se ponekad javljaju u prihvaćanju informacije, u prirodi su vremenskih događaja koji su probabilistički, a očekivanja su u pravilu deterministička. Pogreške koje se događaju u prognozi ili jedan od mogućih uzroka može biti pogreška u mjerenjima iznad Atlantskog, pa i Tihog oceana i ta pogreška putuje zajedno s vremenskim zbivanjima. Pouzdanost prognoze je najveća do tri dana, a nakon toga ona se postupno smanjuje - govori Čačić kod kojega se i dalje osjeća strast dok govori o svojoj profesiji.

- Oduvijek sam bio sklon prirodi, njezinim učincima i prirodnim znanostima pa sam na početku dvojio hoću li odabrati biologiju ili fiziku. Htio sam biofiziku, ali nje tad kod nas nije bilo i onda sam doznao od jedne kolegice što se studira na Geofizičkom odsjeku na PMF-u. To me oduševilo, općenito taj pogled prema nebu, prema oblacima, što se zbiva i na koji način, to me privuklo - odgovara.

No to mu nije bila jedina strast: paralelno s poslom u DHMZ-u, 15 godina je radio i kao turistički vodič. Prvo je to bilo iz financijskih razloga, da pokrpa kućni budžet, no onda su mu se, priznaje, ta putovanja svidjela.

- Mi smo u DHMZ-u imali smjenu od 5 do 19 sati, to je 14 sati rada. Nakon toga smo imali slobodne dane kojih se znalo nakupiti. To je s jedne strane bilo i zbog financijskih razloga, ali, zapravo, osjetio sam da upravo u toj djelatnosti možete profitirati jer vas uči komunikaciji s ljudima, suočavanju s nekim nenadanim situacijama koje vas uživo treniraju o menadžmentu. S nedovoljno argumenta morate donositi odluke s posljedicama. Što se tiče pripreme, ona je za mene bila kao jedan od najtežih ispita na fizici. Morate savladati i povijest i povijest umjetnosti, ali i znati, a tad nije bilo satelitskog navođenja, gdje je koja ulica, koje su jednosmjerne i gdje se što događa, gdje su dućani. I sve to upakirati da ne budete prezahtjevni, a s druge strane da ljudima date, s ugođajem, i informaciju koju očekuju. To mi je bio fantastičan trening koji mi je pomogao na rukovodećim mjestima jer sam se izvještio u neposrednoj komunikaciji, u rješavanju problema i preuzimanju rizika u odlučivanju - navodi Čačić koji je vodio ture po srednjoj Europi, Italiji, južnom dijelu Francuske sve do Katalonije.

image
Ivan Čačić
Marko Todorov/CROPIX

Priča engleski jezik kao hrvatski, njemački, u manjoj mjeri se može sporazumijevati na češkom i španjolskom. Vodio je ture sve do 2004. kad je postao ravnatelj DHMZ-a.

Ključni događaji

- Morao sam odlučiti što hoću u životu. Kad preuzimate organizaciju, u kojoj je u to vrijeme bilo 450 ljudi, ne možete rasipati energiju gdje god želite, a istodobno sam imao i mnogo međunarodnih poslova. Srećom, moja obitelj je to tolerirala, supruga je pokrivala područja kad me nije bilo. Sve sam mogao lakše izvoditi jer sam kod kuće imao jasnu situaciju, sređen brak - ističe.

Što smatrate najznačajnijim trenucima karijere?

- Svako razdoblje života daje neki važan trenutak. Jedan od njih je bio kad sam ušao u sektor vremenske prognoze, za mene je to bio ključan trenutak. Drugi, kad sam došao na mjesto predsjednika regionalne asocijacije Europa Svjetske meteorološke organizacije i naravno jedan od mojih najljepših trenutaka, ali onih životnih, kad sam upoznao suprugu - uz smijeh odgovara Čačić.

Za kraj jedno vrlo standardno pitanje - kakva nas zima očekuje?

- Prema izvješću Međunarodnog panela za promjenu klime, s velikom sigurnošću mogu reći da će deset sljedećih zima biti osjetno toplije od deset prethodnih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 13:38