LASAGNOMANIJA U HR

Poznato je tko je Baby Lasagnu uvrstio kao rezervu, javio se pobjednik: ‘Nazdravio sam istarskom malvazijom‘

Pomalo sam introvertan tip, plaši me sva ta strka i gungula koja se podigla oko mene, ali nestaje u trenutku kada izađem na scenu, kaže Baby Lasagna

Baby Lasagna

 Livio Andrijic/Cropix

Hrvatskom vlada lasagnomanija. Svi su ludi za Baby Lasagnom i pjesmom Rim Tim Tagi Dim‘ koa će nas u svibnju predstavljati na Eurosongu u Švedskoj. 28-godišnji glazbenik iz Umaga, pravim imenom Marko Purišić koji je na Doru upao kao rezerva premoćno je u nedjelju pobijedio na Dori, a svi su složni da je baš on naš pravi izbor za Eurosong. Baby Lasagna osvojio je sve generacije, njegova se pjesma dopada doslovno svima. Ok, svima osim ljudima iz žirija Dore (činili su ga Željko Mesar (predsjednik žirija), Igor Geržina (glazbeni producent u RJ Glazba HRT-a), Dražen Miočić (urednik programskog kanala HTV 4), Robert Urlić (urednik u Glazbenim sadržajima Hrvatskoga radija), Tomislav Krizmanić (predsjednik OGAE Hrvatska) i Ema Gross (glazbena urednica u Glazbenim sadržajima Hrvatskoga radija)), koji na prvu nisu prepoznali potencijal ‘Rim Tim Tagi Dim‘, pa su pjesmu uvrstili kao prvu rezervu natjecanja. No, rezervist je prvo postao favorit, a potom i pobjednik Dore i sada nema onog tko mu na tome ne čestita i od srca želi sve najbolje na Eurosongu.

- Divan si! - kazala je Baby Lasagni Severina koja se na Dori natjecala s Letom 3.

- Ova pobjeda je očekivana. Svaki drugačiji ishod bio bi šok. Očekujem da će nas Baby Lasagna vratiti u vrh Eurosonga i prognoziram da ćemo se u Švedskoj plasirati u prvih pet. Iskreno, očekujem još viši plasman, ali strah me to naglas izgovoriti - kaže ‘mama Dore‘, Ksenija Urličić.

- Za tebe večeras nema bodova - poručili su mu iz talijanskog žirija, dajući mu tako isto kompliment. Jer na eurovizijskim kladionicama do nedjelje navečer Baby Lasagna bio je plasiran tik do talijanske eurovizijske predstavnice Angeline Mango, pa su Talijani, očito je, ne poklonivši Lasagni ni jedan jedini bod, zapravo u startu željeli eliminirati svoju ljutu konkurenciju.

Sam Baby Lasagna pomalo je, veli, zbunjen svime time što mu se događa.

- Vjerovao sam u pjesmu, vjerovao sam u moj tim kojeg čine moji prijatelji s kojima sam mjesecima radio na video-spotu i scenskom nastupu na Dori, uoči koje sam osjećao stravičnu tremu koja mi je uzrokovala nesanicu i probavne smetnje. Inače sam pomalo introvertan tip, plaši me sva ta strka i gungula koja se podigla oko mene, a koja nestaje u trenutku kada izađem na scenu. U tom momentu, kad krenu prvi taktovi, kao da se sve promijeni i ja postanem netko drugi, netko neustrašiv - kaže Baby Lasagna koji ni u noći s nedjelje (kada je pobijedio na Dori), na ponedjeljak nije previše spavao.

- Sam nastup protekao mi je kao u magli, a dok je žiri glasao samog sebe sam smirivao i govorio si: ‘Nemoj se prerano veseliti. Nije još gotovo, pitanje što se još može dogoditi‘. A onda je krenulo glasanje publike. Moje rezultate voditelji su pročitali zadnje i kada sam čuo da sam dobio 247 glasova publike ništa mi nije bilo jasno. Tek kada su svi skočili na mene, počeli me grliti i ljubiti shvatio sam da sam pobijedio na Dori - priča Baby Lasagna, koji se nakon pobjede od ganuća rasplakao pred novinarima na press konferenciji.

- Svašta mi je tada, dok su me obasipali pitanjima, prolazilo kroz glavu. Sjetio sam se kako sam ne tako davno razmišljao o tome da nakon toliko godina provedenih u glazbi odustanem od toga i onda se dogodilo sve ovo i ja nemam riječi da opišem kako se zapravo osjećam - priznaje Baby Lasagna, koji je pobjedu posvetio svojoj obitelji.

image

Baby Lasagna

Livio Andrijic/Cropix

- Moji najbliži moja su glavna podrška - kazao je pobjednik Dore grleći mamu koja je trijumf svog sina u nedjelju pratila iz publike i svoju djevojku Elizabetu Ružić, koja mu je režirala video spot za ‘Rim Tim Tagi Dim‘ i koja je uz njega bila sve vrijeme u HRT-ovom ‘green roomu‘.

- Pobjedu smo proslavili slatko, ali kratko, a kao što sam obećao, nazdravili smo mojim omiljenim pićem, istarskom malvazijom - kaže Baby Lasagna koji je već imao priliku posjetiti Švedsku.

- Bio sam tamo sa svojim bendom prije nekoliko godina, a to putovanje zapamtit ću po tome jer smo iz Umaga u Švedsku putovali kombijem. Zanimljivo je da smo tom prilikom bili i u samom Malmou koji mi se čini kao lijep grad, ali zbog obaveza ga nisam stigao razgledati ni upoznati. Nadam se da ću to sada imati prilike nadoknaditi, premda su mi dečki iz Leta 3, dok su mi nakon svega čestitali, na to kazali: ‘Dečko, samo ti sanjaj o razgledavanju grada‘ - kroz smijeh govori Baby Lasagna čiji je ‘Rim Tim Tagi Dim‘ (koja govori o mladom čovjeku koji teška srca mora napustiti svoj dom), skladan mjesec dana uoči HRT-ovog raspisivanja natječaja za Doru.

- Kao i sve pjesme Baby Lasagne i ova je nastala u tišini moje sobe. Ništa glamurozno, ništa fensi, samo kompjuter, moja mačka i ja. Onda mi je prijatelj Dino u zezanciji predložio da pjesmu prijavim na Doru, te da već postojeću verziju na engleskom jeziku napišem i na hrvatskom. Ali to nisam napravio. Zašto? U tom trenutku sam bio skeptičan jer sam lijen ponovo snimati, a uz to sam i mislio da nemam nikakve šanse da prođem - pa zašto bi onda tratio vrijeme za ponovno pisanje i snimanje - govori istarski glazbenik kojeg pitamo zašto je odabrao ovo umjetničko ime.

- Žao mi je što na pitanje o umjetničkom imenu nemam zanimljivi, ‘origin story‘ odgovor, ali neću lagati. Istina je da mi je to ime palo s vedra neba na pamet dok sam šetao obalom u Novigradu i tražio trgovinu da si kupim vode da mogu popiti brufen jer me boljela glava. Lazanje su mi inače OK, ali ništa ekstra. Možda sam se trebao zvati Baby Pizza, to bi imalo puno više smisla na osobnoj razini - govori Baby Lasagna pred kojim su u ponedjeljak bile brojne nove obaveze.

image

Baby Lasagna

Livio Andrijic/Cropix

U 14 sati gostuje na HR2 u emisiji Zlatka Turkalja Turkija, u 18 sati nastupa na HTV1 u emisiji ‘Kod nas doma‘, a navečer je skupa s Tomislavom Štenglom u emisiji ‘Otvoreno‘ kod voditelja Damira Smrtića.

Ništa lakši tempo nije planiran ni za sutrašnji dan.

- Sutra imamo prvi radni sastanak. Moramo jako puno toga napraviti u jako malo vremena. Zaključno s 10. ožujkom na Eurosong moramo poslati sve press materijale o Baby Lasagni, definirati kako će izgledati njegov scenski nastup na Eurosongu, odlučiti o odjeći koju će naši predstavnici imati na sceni u Švedskoj... Pjesma ‘Rim Tim Tagi Dim‘ ostat će ne engleskom jeziku, video spot, koji je sjajan,naravno nećemo mijenjati, ali u dogovoru s Baby Lasagnom i njegovom diskografskom kućom Universal Music Hrvatska moramo doraditi naš eurovizijski scenski nastup - otkriva Tomislav Štengl, urednik HRT-ove Dore i šef naše eurovizijske delegacije, koji od Baby Lasagne na Eurosongu očekuje puno.

- Neću sad prognozirati točno što, ali, da, očekujem najbolje i najviše. HRT će Baby Lasagni pružiti apsolutno svu moguću podršku. On je talentiran, ima sjajnu pjesmu koju su već itekako primjetili i eurovizijski fanovi i ljudi koji se klade na Eurosong i prema kojima je Lasagna na fenomenalnom drugom mjestu. Može li i bolje? Uvijek u životu sve može bolje - s osmijehom govori Štengl, vođa puta koji bi uz Baby Lasagnu nakon dugih desetljeća Eurosong mogao ponovo vratiti u Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:52