12 VELIČANSTVENIH

Prema zamisli Ante Gele dodjela Zlatnog Studija imat će posebni završetak - pjesmu ‘Hrabri ljudi’

Sudjelovali su Tereza Kesovija, Josipa Lisac, Doris Dragović, Zorica Kondža, Jasna Zlokić, Zlatan Stipišić Gibonni i drugi
Gabi Novak i Ante Gelo
 Vedran Peteh/Cropix

Pjesma “Hrabri ljudi” nakon niza godina na osebujan način ponovno je oplemenjena. Pravi mali briljant, kako su je nazivali kritičari iz doba kada je nastala, ovih dana dobiva svojevrsno reizdanje. Sazivali su ga godinama. Jedinstvena izvedba s najboljim i prepoznatljivim vokalima kojom se diči domaća glazbena scena nikoga ne bi trebala ostaviti ravnodušnim.

Zamisao je to Ante Gele, aranžera, skladatelja, gitarista te glazbenog producenta medijske nagrade Zlatni Studio koja se 20. veljače održava četvrtu godinu zaredom. Kao i godinama koje su iza nas, i ovoga je puta Gelo utkao jedinstvenu glazbenu nit u program koji će krasiti dodjelu Zlatnog Studija najboljima u protekloj godini. Sada ekskluzivno otkrivamo najvredniji glazbeni adut za naš skorašnji televizijski spektakl.

Poruke utjehe

‘Hrabri ljudi’ autora Đorđa Novkovića i Arsena Dedića napisana je u jedno mirno doba. Živimo u dosta drugačijim uvjetima nego što smo navikli, no Arsenov tekst djeluje kao da je pisan jučer. Što te ponukalo da izabereš upravo nju?

‘Hrabri ljudi’ mi je vrlo draga pjesma, znakovita je i duboka. Ona šalje poruku utjehe i podrške, što je stavlja u sazvučje i kontekst ovog vremena puno više od drugih pjesama. ‘Hrabri ljudi’ su pjesma koju sad trebamo. Naprsline naših života u ovom surovom vremenu, u godini i strahu, nemiru kojem se ne vidi kraj, vidljive su na mnogim ljudima.

image
Tom Dubravec/Cropix

Progovaram kao glazbenik, kao dio društva i branše koja je također nastradala i direktno je pogođena ovim nedaćama. Upravo je zbog toga značajno da glazbenici, koji su u također u lošem stanju zbog svega što se događa, žele poslati poruku nade, ohrabrenja i pozdraviti sve hrabre ljude.Pjesmu su snimili neki od najboljih hrvatskih vokala i glazbenika, ljudi čiji glas može pružiti utjehu i spokoj, a opet čija izgovorena riječ ima težinu i značenje.

Posveta svima

Jedanaest osebujnih i najjačih naših interpreta sudjeluje u pjesmi. Najbolje što Hrvatska ima. Gotovo je nevjerojatno da su svi skupa stali u nešto manje od četiri minute, a toliko su specifični i prepoznatljivi pa se čini da svak ponaosob dominira. Kako?

Na pjesmi sudjeluju super glazbenici, divni ljudi. Tu su Gabi Novak, koja je sve obuhvatila pod jedan plašt, Tereza Kesovija, Josipa Lisac, Doris Dragović, Zorica Kondža, Jasna Zlokić, Zlatan Stipišić Gibonni, Tedi Spalato, Petar Grašo, Marko Tolja, Tomislav Mužek. Oni šalju poruku nade i pjesma je posvećena svim ljudima, prepoznat će se sami, ne bih nikoga izdvajao jer su destrukcija, tragedija i strah koji se uvukao među nas toliko nasumce i nepravedno pogodili ljude da mislim da ne treba nikoga izdvajati.

image
Tom Dubravec/Cropix

Jesi li upravo zbog njih, okupljenih pjevača morao bježati od originalnog zvuka ili dobiva samo jednu drugačiju notu?

Mislim da sam jednostavno aranžirao i snimio, uz akustične gitare, da vokali imaju prostora izraziti se. Na kraju krajeva, ovo vrijeme ne traži prestiž i šušur, traži toplo, prisno i jednostavno.

Možeš li nam približiti, dočarati riječima na koji ćeš način predstaviti pjesmu ljudima?

S pjesmom ‘Hrabri ljudi’ planiramo završiti prijenos medijske nagrade Zlatni Studio koja će se održati 20. veljače u živom prijenosu na Hrvatskoj radioteleviziji. Tehnički ćemo to izvesti modernije, a opet da ostane ‘nerv’ žive svirke. Hrvatska radiotelevizija je u posljednjih godinu dana u tom segmentu, prilagođujući se ovom vremenu i epidemiološkim propozicijama, otišla dosta naprijed i u stanju smo svašta nemoguće izvesti i u live prijenosu.

Svakako moram napomenuti da je tu sjajna i kreativna ekipa, predvođena režiserom Ivanom Miladinovom, također ekipa Jutarnjeg lista, koja može biti primjer drugima jer grize i bori se u ova vremena kad nije lako biti primjer drugima. Također, kako smo snimili sve vokale, pojavila mi se ideja da napravimo i spot pa planiram ekipu nagovoriti na to. Znate zašto, zato što je svaka izgovorena riječ i mimika lica svakog pjevača vrlo direktna i iskrena.

Najbolji vokali

Ova je verzija emotivna, energična s jakom porukom. Kako ju osobno doživljavaš?

Tema Zlatnog Studija je hrabrost, a tema mojeg, naših života posljednjih godinu dana je ista, hrabrost. Osobno, baš mi je potrebna ova pjesma, u ovom izričaju, da mi donese draga lica koja me vraćaju u neke bolje dane, a da je pjesma snimljena danas i da ima poruku nade.

image
Tom Dubravec/Cropix

Igraš li se ovom prilikom sa zvukom?

Ne puno, kao što rekoh, pazio sam da vokali imaju prostora izraziti se. Jedanaest je to ponajboljih vokala što Hrvatska ima, treba ih s poštovanjem tretirati. Tako sam i napravio.

Kako ju glazbeno vidiš, što ćemo čuti od instrumenata?

U živom prijenosu akustične gitare i vrlo decentne gudače, također malo modernije elemente sa samplera zbog atmosfere pjesme.

Nekako se samo od sebe nameće da je upravo Gabi Novak diva koja ovom prilikom predvodi slavno društvo okupljeno upravo za ovu pjesmu. Kakvi su tvoji dojmovi s druženja u studiju?

Naravno da je Gabi ‘gazdarica’ jer je, na kraju krajeva, to njena pjesma i jako je bitno i korektno da ona bude svojevrsni ‘administrator’. A atmosfera na snimanju? Ma to mi je teško riječima opisati. Znate, svi navedeni izvođači su mi prijatelji i puno smo radili skupa, poštujem ih i volim, također su oni međusobno povezani, velika su to i višegodišnja poznanstva, zapravo, prijateljstva koja se pomno čuvaju. Stvarno su me nasmijali i družili smo se vrhunski, hvala im.

image
Tom Dubravec/Cropix

Neuhvatljiva diva

Okupio si različite generacije u pjesmi. Otkrij nam dio njihovih osobnosti. Kako primjerice vidiš Terezu, Gabi, Josipu Lisac?

Hrvatska je oduvijek bila nagrađena sa ženskim vokalima, pa ima li tko bolje… to su veliki izvođači. Kao glazbenik ću vam reći da tek kad stanete s njima na binu, u ring, tek tada vidite kako su to velike glazbenice/ glazbenici. Puno znanja, vještine i godina usavršavanja treba da bi s njima stale na binu, ma čak sam dobro rekao, u ring.

Gabi je čudo, muzički gledano, ona je istovremeno glazbenica i glumac koji donosi i tumači tekst, ona je čudo. Tereza je moj veliki frend, radili smo Olympiju skupa i još puno stvari, to je energija koju mladi nemaju, samo se sjetim ‘Je Suis Malade’ iz Olympije…nevjerojatno, a u kratkoj frazi je u stanju sve ispričati, donijeti i glazbu i jecaj. Josipa je uvijek svoja i hrabra, muzički vam stalno izmiče i zato je s njom uvijek nešto novo, inspirativno i muzički zahtjevno.

Tek kako vrijeme prođe, shvatiš da si trčao za busom i skoro si ga uhvatio, a ona ti maše s prozora i smije se, jer je naprosto ispred svog vremena. Strašni su to izvođači, trebamo biti ponosni da ih imamo.

image
Tom Dubravec/Cropix

Stameno i dirljivo

Što bi rekao za Doris Dragović, Zoricu Kondžu, Jasnu Zlokić?

Čut ćete na snimci kako Doris lijepo donese frazu, smiri, vrati nam tišinu i pripremi za sljedećeg. Zorica u svom stilu, pomalo rokerski i s frazom koju ne gasi već ide u crescendo, a Jasna s milinom svog glasa i posebnim frazirungom… ma odlične su.

Kako je bilo surađivati Gibonnijem, Petrom Grašom, Tedijem Spalatom, Markom Toljom, Tomislavom Mužekom?

Ja ih jako volim i cijenim i hvala im što su se odazvali. Svi su toliko svoji i prepoznatljivi, odmah daju srce, u jednoj frazi znaju donijeti mnogo. Gibo je vrh, čovjek, frend i glazbenik, veliki kompozitor, Grašo je toliko dobar tip, vrhunski instrumentalist i pjevač, odličan autor, Tedi je genijalac, duša, muzikant toliko talentiran i nevjerojatan, Tolju znam čitav njegov život, obožavam ga, u vatru s njim, toliko je dobar glazbenik i tip, a Tomica Mužek je jedan od najpoznatijih hrvatskih glasova u svijetu, dijamant, također dragi frend i kolega, raditi s njim je nagrada svakom glazbeniku.

Jesi li uvažavao njihove sugestije, odnosno je li ih uopće bilo?

Naravno, uvijek pokušavam tražiti od njih nešto i s druge strane ispoštivati ih do kraja, jer ne paše svaki stih svakom. Igra je to lijepa i muzikalna.

Ovo je jedna od pjesama koja šalje jaku poruku, ali i pozitivnu energiju. Kako je ti tumačiš?

Kad jedanaest najjačih hrvatskih izvođača pošalje poruku nade i ohrabrenja, stane uz sve hrabre ljude i poruči da su uz njih, onda to zazvuči vrlo stameno, ali i dirljivo. Želim reći da je ovo nešto uistinu posebno i ovakvo što će se teško ponoviti. A pjesma je odlična i ima jaku i čvrstu poruku, citirat ću dio teksta, mislim da je tako najbolje: ‘Ako drugi ne shvate nek’ mi sude, neću život miran, tih, moje mjesto je uz njih, hrabre ljude’. Tako treba.

image
Zlatni Studio
Jutarnji List
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:00