‘BIO JE INSPIRACIJA‘

Prije 30 godina u prometnoj nesreći izgubili smo velikoga glazbenika, a Zadar mu priprema emotivnu godišnjicu

Ova emotivna godišnjica, godišnjica je 30 godina smrti i 70. godišnjica njegova rođenja

Tomislav Ivčić

 Marko Colic/Cropix

Karizmatičan pjevač i kantautor – tako mnogi pamte Tomislava Ivčića koji je otišao prerano u 40. godini života prije 30 godina. Kako u 30 godina stane puno toga i novih generacija, možda se one mlađe pitaju tko je bio ovaj uspješni glazbenik, ali sigurno su sve generacije nekad zapjevale njegove hitove „Večeras je naša fešta”, bez koje ne može proći ni jedna fešta, „Tata, vozi polako”, bez koje ne može proći ni jedno djetinjstvo, ali i poznate „Kalelarga”, „Tamo gdje sam rođen”, „Otrov s tvojih usana” i mnoge druge, a velik broj njih Tomislav je sam i napisao.

Tomislav je rođen u Zadru 1953. gdje je završio gimnaziju, a osim strasti prema glazbi, imao je strast prema nogometu kojem se bavio. Nakon završetka gimnazije, upisao je fakultet ekonomije, ali ga nije završio zbog velikog broja glazbenih nastupa. Ubrzo je ljubav sa suprugom Slavicom okrunio brakom, a iz braka imaju dvije kćeri Izabelu i Kristinu te sina Ivana. Njegova glazba dirnula je mnoge, pa su mu njegovih 23 albuma prodani u preko 2 i pol milijuna primjeraka, a tijekom karijere kreirao je više od 200 pjesama. S Mladenom Grdovićem nastupao je kao Duo Pegla, a njihova kazeta se prodala u rekordnom broju od 400 tisuća primjeraka. Koliko je ovaj glazbenik ostavio velik trag iza sebe, jasno govori činjenica da se njegovi hitovi pjevaju i danas, a spoj tradicionalnog dalmatinskog štiha i popa rijetko koga ostavlja ravnodušnim. Tijekom rata, skladao je i otpjevao pjesmu „Stop the War in Croatia” koja je bila na engleskom jeziku, a ime pjesme je poruka koju je htio prenijeti svijetu.

Glazbenik je poginuo u teškoj prometnoj nesreći 1993. u Zagrebu u kojoj su stradale četiri osobe. Od tada je prošlo čak 30 godina, a njegov rodni Zadar dobro ga pamti. Stoga, 17. kolovoza na zadarskom Forumu ispred crkve sv. Donata u 21 sat vrijedi biti jer će ga se obitelj, kolege i grad prisjetiti onako kako je i živio – glazbom. Koncert se organizira u suradnji obitelji, Grada Zadra i Zadarske županije, a ulaz za publiku je slobodan. Ipak, ako niste u Zadru toga dana, a voljeli biste čuti dašak atmosfere, istu možete pratiti na Hrvatskoj televiziji i Hrvatskom radiju.

„Tomislav Ivčić... 30 godina nakon” koncert je koji je okupiti brojna poznata glazbena imena - Zorica Kondža, Doris Dragović, Tedi Spalato, Neno Belan, Matija Cvek, Mija Dimšić, Ivana i Marija Husar, Ivana Kindl, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Ivica Sikirić-Ićo, Vlado Kalember, Mladen Grdović, grupa Forum, Ive Županović, Marina Tomašević, Jure Brkljača, klapa Munita te Davor Pekota i klapa Niko.

image

Zorica Kondža

Dusko Marusic/Cropix
image

Tomislav Bralić i klapa Intrade

Livio Andrijic/Cropix
image

Matija Cvek

Damir Krajac/Cropix

Ova emotivna godišnjica, godišnjica je 30 godina smrti i 70. godišnjica njegova rođenja, a njegova kći Izabela Ivčić Vrtar podsjetila je sve na to što njezin pokojni otac znači Zadru i brojnim ljudima.

- Moj je otac inspiracija za mnoge ljude. Vjerujem da će se i kad ne bude nas bilo, pivati pisme naše jer one i danas žive, istaknula je citirajući riječi jedne od njegovih nezaboravnih skladbi - rekla je Izabela za Zadarski.hr.

Igor Bačić, organizator programa Zadar Eventa, zahvalan je svima koji su pomogli da se ovaj koncert organizira, a među njima je gradonačelnik Branko Dukić, župan Božidar Longin te direktori gradske i županijske turističke zajednice Mario Paleka i Mihaela Kadija. Čini se kao da će sve nekako biti u znaku Zadra po tome što je rekao umjetnički direktor Davor Pekota da će glazbom izvođače pratiti bend zadarskih glazbenika i gudači Zadarskog komornog orkestra. Ivčićeve pjesme čut će se u novom, svježem zvuku u aranžmanima Saše Miočića koji je naglasio kako je u novim aranžmanima želio očuvati osnovu pjesama i njihovu prepoznatljivost. Pazilo se na svaki detalj, pa tako i na scenu za koju je zaslužan Neno Stojaković koja će se nalaziti pored simbola Zadra crkve sv. Donata na zadarskom Forumu. Slušateljima preostaje samo zaputiti se 17. kolovoza u Zadar, ili upaliti radio ili televiziju, u 21 sat toga dana, jer tko bi želio propustiti pjevati „Večeras je naša fešta".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 08:14