IZNENAĐUJUĆI POVRATNICI

PROCURILO TKO ĆE PJEVATI NA DORI Fatalna Splićanka najavila pohod na Eurosong, pridružit će joj se neke etablirane face, ali i nove nade

 
Jacques Houdek i Lidija Bačić
 Tonči Plazibat/Nikolina Vuković Stipaničev / Cropix

Polako se slažu kockice oko izbora hrvatskog predstavnika za 64. pjesmu Eurovizije, koja se održava od 14. do 18. svibnja iduće godine u izraelskom Tel Avivu. Tko će se zaputiti prema Bliskom istoku i sudjelovati na festivalu koji na malim ekranima prati gotovo 200 milijuna gledatelja diljem svijeta, doznat ćemo u veljači ili ožujku 2019. na Dori, koju je HRT odlučio pokrenuti nakon podulje stanke.

Posljednji je put u natjecateljskom formatu emitirana 2010., a s državne televizije najavljuju kako se nadaju da će slušajući svoje gledatelje, skladatelje i izvođače ispričati dobru glazbenu priču u Opatiji, piše Slobodna Dalmacija.

Urednica emisije dugogodišnja je televizijska urednica i voditeljica Uršula Tolj, dok je novi voditelj projekta i šef hrvatske delegacije za Eurosong postao Željen Klašterka, također s podužim uredničkim stažom na HRT-u kad su u pitanju veliki zabavni projekti na Prisavlju. Iako je pozivni natječaj za sve zainteresirane autore trebao biti objavljen 5. studenog, taj se datum pomaknuo za nekoliko dana, a više će detalja biti poznato na skorašnjoj posebnoj konferenciji za medije.

Na HRT-u su kazali kako dovršavaju posljednje pripreme za veliki opatijski spektakl koji bi trebao započeti emisijom u kojoj bi se pjevale poznate opatijske serenade. Druge večeri Simfonijski orkestar zasvirao bi uspješnice s proteklih Dora, dok bi se pobjednička pjesma birala trećeg dana na finalnoj večeri na kojoj bi 16 natjecatelja pokušalo izboriti pobjedu i svoj odlazak u Izrael. Velika je novost i to što će se na Doru prvi put moći prijaviti i strani autori, ali pod uvjetom da njihovu pjesmu izvode hrvatski pjevači ili grupe, što nam je potvrdio i šef delegacije Željen Klašterka. Tragom ove vijesti odlučili smo provjeriti kod naših izvođača tko je sve spreman poslati pjesmu i vide li se na eurovizijskoj pozornici u punom sjaju.

Ono što će zasigurno mnoge iznenaditi veliki je povratak Jacquesa Houdeka na Doru, koji je čak šest puta pokušao izboriti odlazak na Euroviziju, da bi mu to pošlo za rukom prije godinu dana, kad su ga na HRT-u izabrali interno, čime je ostvaren njegov veliki san. Odluka se pokazala itekako dobrom jer je Jacques sa svojim timom i pjesmom 'My Friend' ostvario visoko 13. mjesto u Ukrajini, a po glasovima publike bio je deveti. Naš eurovizijski predstavnik na Doru se ipak neće prijaviti kao pjevač, nego kao autor. Kako nam je kazao, već ima razrađen cijeli plan i pjesmu s kojom je siguran da u Tel Avivu može postići ogroman uspjeh.

'Kao izvođač dao sam svoj maksimum nastupom u Kijevu, pa neka zasad ostane na tome. Veselim se Dori. Pjesmu sam već napisao, a imam i idealnog izvođača. Bit će to savršen spoj za Eurosong, a cijeli kreativni koncept osmislit će moj tim, koji je osmislio i cijeli projekt 'My Friend'', rekao je Jacques za Slobodnu, ne želeći još otkriti o kome je riječ, no s obzirom na to da je upravo on posljednjih godina mentorirao mnoge mlade snage na raznim pjevačkim natjecanjima, moguće da će to biti netko koga smo gledali u 'The Voiceu – Najljepšem glasu Hrvatske'.

Upravo je Damir Kedžo jedan od onih koji je svoj pjevački put započeo u reality showu, prvom takve vrste u Hrvatskoj. Nakon raspada grupe Saša Tin i Kedžo, sve uspješnije pliva u glazbenim vodama, a Eurosong bi zasigurno bio kruna njegove karijere. 'Imam super tim i mislim da bismo mogli uz dobru pjesmu i nastup svakako pružiti odličan rezultat na Eurosongu', odlučno će Kedžo.

Na Doru će pjesmu poslati i Splićanka Lidija Bačić, koja je tamo pjevala još 2001. kad je s Perlama izvela pjesmu 'Pokraj bistra izvora'. Tada je imala tek 15 godina, uslijedili su show 'Hrvatski idol' i godine dokazivanja na glazbenoj sceni, a osim zabavnih poskočica, Lidija danas pažnju plijeni i svojim atraktivnim izgledom pa se često zna naći na listama najseksi Hrvatica.

– Mislim da je Dora sjajna stvar za našu glazbu jer je zanimanje publike veliko. Hitovi s ovog festivala znaju biti popularniji od pobjedničke pjesme. Sigurno ću poslati adekvatnu pjesmu na natječaj jer obožavam emisije uživo u kojima mogu pokazati svoje glasovne sposobnosti – kazala je pjevačica.

Za razliku od ovog odlučnog trojca, većina pjevača i autora još je pomalo rezervirana po pitanju Dore, no ako će imati pravu pjesmu, planiraju je poslati na natječaj.

– Dora je glazbeni show koji se uvijek očekivao s nestrpljenjem, pa se veselim novom izdanju i glazbenoj raskoši koju će sigurno ponuditi. Lijep je osjećaj stajati na toj pozornici, sjećam se svakog trenutka nastupa iz 1998. s pjesmom 'U ritmu ljubavi' i uvijek me mami da ponovno zakoračim na nju. Trenutno promoviram svoj prvi album i to mi je trenutni fokus, ali nikad se ne zna. Sudeći po mnogim porukama, moja publika htjela bi me ponovno vidjeti na Dori – kazala je Indira Levak.

Slično razmišlja i Antonija Šola, koju je prije točno deset godina samo bod dijelio od odlaska na Eurosong s pjesmom 'Gdje je srce, tu je dom'.

– Intuitivno pristupam autorstvu, i ako osjetim da imam pjesmu za sebe ili nekog drugog pjevača, tada ću se prijaviti – kaže Šola. Mlada osječka kantautorica i dobitnica nekoliko Porina Mia Dimšić raduje se povratku Dore, a svoje moguće sudjelovanje nije nam htjela potvrditi, ali ni demantirati, dok je Lana Jurčević tek kazala da joj je Dora puno značila na samim počecima karijere i da se nada kako će se festival u velikom stilu vratiti natrag. Sudionik prve sezone Voicea, Zadranin Jure Brkljača, kojeg zbog specifične boje glasa mnogi vide kao nasljednika Olivera Dragojevića, rekao je da bi volio poslati pjesmu.

Vjerojatno će to učiniti i glazbeni producent Boris Đurđević, osnivač Colonije. 'Kad saznam pojedinosti, odlučit ću s kime bih od svojih pjevača i projekata eventualno mogao nastupati', kratko je kazao. Za razliku od njega, Tonči Huljić, koji je četiri puta kao autor sudjelovao na Eurosongu, a njegova 'Marija Magdalena' u izvedbi Doris Dragović 1999. je u Jeruzalemu osvojila odlično četvrto mjesto, više nije zainteresiran za sudjelovanje, što je i sam potvrdio za Slobodnu.

Ni glazbenici koji su nekad pobjeđivali na Dori i ostvarivali dobre rezultate na Eurosongu ne vide se više na ovom natjecanju i to prepuštaju mlađim generacijama. Među njima su Maja Blagdan, koja je sa 'Svetom ljubavi' Zrinka Tutića 1996. u norveškom Oslu također osvojila četvrto mjesto, i Emilija Kokić, pobjednica Eurosonga iz 1989., kad je hit 'Rock me baby' grupe Riva osvojio Europu.

Na eurovizijsku pozornicu ne planira se vraćati ni Nina Kraljić, koja nas je predstavljala 2016. i sa svojim 'Lighthouseom' osvojila 23. mjesto. Posljednja u nizu naših predstavnica bila je Franka Batelić, a supruga nogometaša Vedrana Ćorluke ovog je svibnja na Eurosongu u Portugalu s pjesmom 'Crazy' ostvarila najgori hrvatski plasman dosad – 38. mjesto.

Dosad je ukupno 20 izvođača pobijedilo, ne računajući interno odabrane pjevače, a s obzirom na to kako će s HRT-a idućih dana pozvati naše estradnjake da pošalju svoje glazbene uratke, nema sumnje kako ćemo osim etabliranih imena ove zime na Dori gledati i neke nove, mlade snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:00