LEGENDA O LEGENDI

Promocija monografije Stanka Karamana o Miši Kovaču protekla u veselom i nostalgičnim ozračju

Tijekom predstavljanja knjige posvećene Miši Kovaču saznali smo i neke pikanterije, poput Mišine strasti prema brzoj vožnji automobilom
Tomislav Mrduljaš, Đorđi Peruzović, Stanko Karaman i Saša Ljubičić
 Duje Klaric/Cropix

Kad legenda piše o legendi, to mora rezultirati barem - vrhunski ambalažiranom monografijom, piše Slobodna Dalmacija.

U slučaju Miše Kovača, pisao ali i desetljećima je snimao Mišine fotografije te ih uvezao u publikaciju naziva "Dalmacijo, pismo stara" Stanko Karaman, rečena legenda, dugogodišnji fotoreporter Slobodne Dalmacije.

Monografija je promovirana u kavani Bellevue na Prokurativama na Mišin 80. rođendan u veselom, ali i nostalgičnim ozračju prisjećanja na dane prohujalih Splitskih festivala koji su se vazda održavali na istom tom mjestu, a kojima je upravo Mišo Kovač utisnuo neizbrisiv pečat.

Autor monografije koja obiluje (sad već drevnim) fotomaterijalom s početaka karijere velikog pjevača, Stanko Karaman naime, odmah je moderatoru zbivanja, novinaru Saši Ljubičiću i nazočnoj publici priznao "da nije bilo korone, ne bi bilo monografije". Otkrio je i da Mišo do samog kraja nije znao što mu Stanko (uz potporu nakladnika Slobodne i Hanza medije) sprema.

Čulo se puno lipih batudi o Mišinu talentu i veličini, ali i (na sreću, rekli bismo) propalim snovima da postane nogometaš. No, ostao je "infišan" u Hajduka, a kad je kao mladić dolazio na utakmice, ponekad bi poslušao i svirku Đorđija Peruzovića na gaži u Bastiona, prisjetio se drugi legendarni pjevač, Đorđi naime, u ulozi predstavljača ovog izdanja.

image
Stanko Karaman i Đorđi Peruzović
Duje Klaric/Cropix

Pričalo se o kuloarskim zbivanjima Splitskog festivala na kojemu su Mišo i Đorđi naizmjence pobjeđivali; Tomo Mrduljaš, aktualni direktor rečene manifestacije (također promotor monografije) pomalo je s žalom primijetio da on te okolnosti ipak poznaje iz druge ruke...

Tijekom predstavljanja knjige posvećene Miši Kovaču saznali smo i neke pikanterije, poput Mišine strasti prema brzoj vožnji automobilom; vragolasti Karaman otkrio je i da je zbog ogrebotine zadobivene u prometnoj nezgodi Mišo svojedobno i pustio brkove, koji su mu uskoro postali zaštitni znak.

O blistavoj karijeri glazbenog velikana zauvijek će ostati ukoričeno svjedočanstvo zahvaljujući predanom fotografskom radu Stanka Karamana, kao i njegovom prijateljstvu s neponovljivim pjevačem iz Šibenika. Tijekom promocije monografije izloženi primjerci su planuli po cijeni od 150 kuna; prihod je inače namijenjen samom Miši, koji je kao i drugi mu kolege glazbenici financijski pogođen pandemijom.

image
Tomislav Mrduljaš, Đorđi Peruzović, Stanko Karaman i Saša Ljubičić
Duje Klaric/Cropix

Događaju su nazočili intendant Hrvatskog narodnog kazališta Srećko Šestan, direktor Slobodne Dalmacije d.d. Miroslav Ivić, novoizabrana glavna urednica SD Sandra Lapenda Lemo i drugi Mišini fanovi svih generacija, koji su mu od srca poželjeli sretan rođendan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2022 20:05