TUŽNA OBLJETNICA

Prošlo je pet godina bez Arsena Dedića. Severina je otkrila po čemu će ga zauvijek pamtiti

Bio je skladatelj, književnik, prevoditelj, pjesnik i kantautor, a slovio je za jednog od utemeljitelja šansone u Hrvatskoj
 Vojko Basic/Cropix

Prije točno pet godina preminuo je Arsen Dedić, velikan hrvatske glazbe i hrvatske umjetnosti.

Bio je skladatelj, književnik, prevoditelj, pjesnik i kantautor, a slovio je za jednog od utemeljitelja šansone u Hrvatskoj.
Prevodio je i obrađivao poznate šansonijere i autore, među njima Gina Paolija, Sergia Endriga, s kojima je često surađivao, te Jacquesa Brela, koji je svojim likom i djelom snažno utjecao na njegovu karijeru.Bio je omiljen na domaćoj i regionalnoj sceni. Kažu da je bio pjesnik čiji su stihovi tako univerzalni da se u njima mogu pronaći i mladi i stari.

image
Arsen Dedic
Pr Foto

- Znate, mnogi kažu da sam napisao tisuće pjesama. Ja kažem da sam ih napisao stotine. Od tih stotina sada je izabrano trideset skladbi, jer je, izgleda, došlo vrijeme da se saberu rezultati i da se napravi izbor. Laska mi da se u mom slučaju moglo kvalitetno izabrati, jer ja sam na sceni od 1951. godine, kada sam se prvi put na pozornicu popeo kao 13-godišnji flautist u šibenskoj Narodnoj glazbi.

Otada sam tu na različite načine: sto i pedeset kazališnih predstava, glazba za stotine filmova, tridesetak knjiga...
Što da više govorim? A i to što govorim, ne govorim da se hvalim. Pričam u samoobrani. Ja sam postao žrtva minulog rada. Počeo sam ispaštati zato što sam toliko mnogo radio – rekao je Arsen Dedić za Jutarnji u svibnju 2015. u povodu objavljivanja svog Notnog albuma. Već se tada našoj novinarki potužio na loše zdravlje.

image
Koncert obitelji dedić na Ljetnoj pozornici tvrđave Sv. Mihovil. Na fotografiji su Arsen i Matija Dedić te Gabi Novak
Niksa Stipanicev/Cropix

- Inače, što se zdravlja tiče, više ja služim zdravlju nego što ono služi meni. Ne mogu se pohvaliti, ali neću ni kukati – rekao je Dedić. Samo par mjeseci kasnije kada se njegovo zdravstveno stanje zakompliciralo.

Podsjetimo, preminuo je 17. kolovoza 2015. u 78. godini, a pokopan je na Mirogoju u krugu obitelji.

Mnogi se danas, na njegovu godišnjicu smrti, prisjećaju velikog skladatelja, a prisjetila ga se i Severina.

image
Severina
Ivan Lackovic/Cropix

- Arsen Dedić je bio faca, svoj, u svom svijetu, s pjesmama koje sam slušala k’o mala... “Dida moj”, “Djevojka za jedan dan”... Imala sam sreću družiti se s njim, bio je nevjerojatno duhovit... Našla sam snimku koja me (pod)sjetila na njega i nasmijala do suza... Hvala ti, Arsene, što si to bio ti. Hvala ti za pjesmu ”Sama na sceni”, ali po ovome ću te pamtiti, po tvom humoru... Kažu da čovjek kad se počne smijati na svoj račun, sve preboli... - napisala je pjevačica na svom Instagram profilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 11:21