DOBILI I KĆER

Prva supruga ga je nedugo nakon upoznavanja ošamarila, a nakon toga su se voljeli dugih 20 godina

Asja i Žarko 2002. godine odlučili su se razvesti. S Višnjom, činovnicom zagrebačkog Općinskog suda, ljubav je planula 2012.

Žarko Potočnjak i Asja

 Privatna Arhiva

Žarko Potočnjak u kolegicu Asju Jovanović zaljubio se 1982. godine na snimanju drame ‘Čovjek koji se bojao kupiti šibice‘, premda je tada imao djevojku. Tajili su simpatije, a kada se on na premijeri Asjine predstave pojavio s drugom djevojkom, ona ga je pljusnula.

- Stigao sam joj samo doviknuti: ‘Mala, tobom ću se oženiti.‘ Godinu dana nije htjela čuti za mene, ni vidjeti me, a ja sam zbog nje putovao u Dubrovnik, pojavio bih se u bilo kojem dijelu Hrvatske gdje je imala predstavu. Na kraju je moja upornost urodila plodom - prisjetio se jednom Potočnjak.

Romantičnom glumcu zbog ljubavi ništa nije bilo teško, a bio je sklon neobičnim izljevima ljubavi.

- Moj prijatelj Željko Malnar za Gavellinim šankom mi je objašnjavao što je sve poduzimao da indijskom maharadži, čiju je kćer doveo u Zagreb, dokaže kako se može brinuti za nju. I ja sam zbog ljubavi činio svašta: djevojci sam s prijateljima noću u vrtu posadio stablo da joj baca sjenu na prozor kad se probudi", otkrio je.

image

Žarko Potočnjak i Asja Jovanović

Privatna Arhiva

Asju je uspio osvojiti unatoč nezgodnom početku i u ljeto 1983. su se vjenčali u staroj crkvi u Bolu na Braču, za turneje s Histrionima. Uskoro su dobili kćer Mirnu, a s godinama je njegova supruga sve manje glumila te se više posvećivala obiteljskom životu. Bila je nezadovoljna zbog toga, a Potočnjak, priznao je, to nije primjećivao.

image

Žarko Potočnjak i kći Mirna

On je u vrijeme njihovog braka odigrao brojne filmske i kazališne uloge. Bio je veliko ime drame zagrebačkog HNK te suosnivač glumačke družine Histrion. Igrao je u više od 150 kazališnih premijera te snimio 25 igranih filmova, a u njih deset imao je glavnu ulogu. Glumio je u oko 30 televizijskih serija, među kojima su one u ‘Smogovcima‘, ‘Lažeš, Melita‘, ‘Duga mračna noć‘, a često je posuđivao glas u crtićima.

Par je skupa prošao razne teške situacije. Za vrijeme Domovinskog rata Potočnjak je 14 mjeseci proveo kao branitelj. Bio je član 106. osječke brigade, bio je u protuzrakoplovnoj obrani te član umjetničke brigade.

Nakon što je neko vrijeme proveo s Tigrovima, zbog akcija koje su bile prekrvave i preteške za 45-godišnjaka, zamolio je da ga prebace na neki lakši borbeni položaj. Tako su ga svrstali u protuzračnu obranu 106. brigade. Jednom su se prilikom morali hitno povući iz diverzantske akcije s Krička brda, a Potočnjak je tad spasio teško ranjenog suborca kojeg je nosio 11 kilometara.

- Po povratku u Zagreb spasili su me tadašnji ravnatelj Gavelle Ivica Kunej i Zlatko Vitez. Upregnuli su me predstavama, morao sam kreirati uloge, ali tako sam potisnuo crne misli - govorio je svojedobno glumac.

Asja i Žarko 2002. godine odlučili su se razvesti.

- Kad su u braku dva glumca, jedan uvijek gubi. Dvoje ne mogu biti zvijezde, to je, nažalost, tako. Ona je tu uložila veći napor koji je išao meni u korist. Ali, imamo krasnu kćer - pričao je glumac.

Iskreno je tad rekao da je njihov brak imao ugodnih trenutaka, kao i svaki brak, ali i loših. - Meni je to bilo lijepih 20 godina - priznao je.

Nakon svega ostali su u dobrim odnosima.

- Ružnim razvodom i lošim odnosom s bivšim partnerom možete si stvoriti samo zlo, a ranim odnosom ne znate što ćete postići, ali barem ostavljate prostor za potencijalno dobar odnos. Mi smo odabrali ovaj drugi način - rekao je nakon razvoda.

Bivši par uzeo je čak zajedničkog odvjetnika kojemu su dali detalje oko podjele imovine. Tako se nisu ni morali pojaviti na sudu na dan kada je njihov brak razvrgnut.

I kada je deset godina kasnije započinjao novu vezu s 15 godina mlađom Višnjom Pešić, bivša supruga, a posebno kćer, bile su mu podrška. - Mirna o meni zna sve. O emotivnom se životu uvijek savjetujem s njom, kao i ona sa mnom. Otkrivam joj sve tajne i probleme koje imam. S Asjom glumački funkcioniram bolje nego kad smo bili u braku. Kad se od silne količine materijala nađem u nedoumici, odem k njoj po savjet. I uvijek ga dobijem.

Nekoliko godina nakon razvoda Asja i Žarko zajedno su glumili u seriji ‘Najbolje godine‘ gdje je ona glumila njegovu snahu. O bivšoj je supruzi Žarko uvijek govorio sve najbolje, te je priznao da mu je ona često znala davati i neke glumačke savjete.

image

Žarko Potočnjak i Asja Jovanović u seriji ‘Najbolje godine‘

Nova Tv

- Ona posjeduje jednu nevjerojatnu osobinu - uz to što je odlična glumica, njezin osjećaj za preciznost i studiozno pristupanje svakom snimanju začuđuje sve na setu. O svojoj bivšoj supruzi mogu reći sve najbolje, a uz to, partnerica je na setu kakvu samo mogu poželjeti... Zajedničko snimanje idealna nam je prilika da dobro istračamo našu kćer Mirnu - ispričao je duhovito.

Višnju, činovnicu zagrebačkog Općinskog suda, prije nego se u nju zaljubio poznavao je 20-ak godina. Tek je 2012. godine među njima planula ljubav.

Oboje su voljeli avanture, a prvo zajedničko putovanje bilo im je u Afriku.

image

Žarko Potočnjak i Višnja Peršić

Privatna Arhiva

- U Egiptu sam proveo svoje prve umirovljeničke dane. Bilo je prelijepo - opisao je kasnije Žarko, kojeg je u sretnom životu u mirovini omela bolest.

Naime, 2002. dobio je zloćudnu dijagnozu i liječnici su mu otvoreno rekli da su mu šanse za preživljavanje male. Operiran je i bio je prvi izliječeni pacijent od karcinoma pluća u Klinici za plućne bolesti Jordanovac. Petnaest godina kasnije doznao je da boluje od kronično opstruktivne bolesti pluća.

‘Prije otprilike 40 godina, dok sam još bio mlad, liječnik mi je rekao da imam bronhitis i da bih trebao prestati pušiti. Nisam to tada ozbiljno shvaćao jer sam pušio od 16. godine. Međutim, sve to dovelo me do toga da danas moram piti puno lijekova i primati kisik kroz cjevčice jer bolujem od KOPB-a‘, ispričao je 2019. Potočnjak.

Njegova Višnja bila mu je velika podrška kada mu je zdravstveno stanje postalo sve teže.

image

Žarko Potočnjak

Neja Markicevic/Cropix

- Neku večer zvao sam Višnju da mi pomogne s aparatom jer sam mislio da je isključen, nešto nije štimalo. Višnja je pogledala, rekla da je uključen i tada opazila da sam zaboravio staviti cijevi u nosnice. Ne znam što bih bez nje. Višnja mi puno pomaže i stvarno ne mogu sam. Slično je kao s alkoholizmom. To je također bolest koju ne možete liječiti sami. Morate imati nekoga uza se, a ona je uvijek uz mene kao velika podrška. Onaj tren kada me uhvati panika, kada osjetim strašnu bol i osjećam se bespomoćno, zahvalan sam što pokraj sebe imam svoju Višnju - rekao je jednom prilikom Žarko.

Zahvaljujući djedu koji je živio u Šibeniku, brodovi su bila njegova dugogodišnja zanimacija. Volio je more, pecanje i plovidbu. Iako je od srednje škole svima govorio da se želi baviti brodogradnjom, čak je i upisao Brodogradnju, na trećoj godini studija je odlučio upisati Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu.

Odluka mu je bila ispravna jer je u svojoj karijeri bio dobitnik brojnih nagrada za životno djelo, među kojima se ističu Nagrada hrvatskog glumišta, Marul, Zlatni osmijeh, Dubravko Dujšin, Nagrada na susretima hrvatskih kazališta, nagrada Dani komedije.

Brodogradnji se vratio pod stare dane, u čemu mu je Višnja opet bila velika potpora. Neumorni Žarko u pauzama od predstava gradio je njihove makete.

Obožavao je i svoj posjed u Okiću kojeg je nazvao ‘Potočnica‘, gdje je započeo izgradnju kazališta. Nažalost, nije dočekao dan kad će ga sa svojom partnericom, kćeri, unucima i brojnim prijateljima otvoriti i ispuniti svoj san. Preminuo je 2021. u 76. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:52