VELIKO SLAVLJE

Prva ženska klapa u Hrvatskoj ‘Cesarice‘ proslavila je 30. obljetnicu: Zanimljivo je kako su ih nazivali kad su krenule

Sve je počelo sad već davne 1994. i odmah su osvojile svoju prvu nagradu kao debitantice na omiškom Festivalu dalmatinskih klapa

Prva ženska klapa Cesarice, proslava 30. obljetnice u kazalištu Kerempuh

 Jas-ras/Privanti Album

Najdugovječnija zagrebačka ženska klapa Cesarice proslavila je prošlu nedjelju tridesetu obljetnicu velikim koncertom u prepunom kazalištu Kerempuh. Devet Cesarica izvele su 16 pjesama, od dalmatinskih narodnih do makedonske, ukrajinske i japanske pjesme, uz pratnju gitaristice Tamare Perc, udaraljkaša i bubnjara Borne Šercara te Ivana Judaša na specifičnom instrumentu handpan.

Za Cesarice je sve počelo sad već davne 1994., kada je grupa zagrebačkih studentica, svoju nostalgiju prema Dalmaciji pretočila u pjesmu i odmah te godine osvojile su svoju prvu nagradu kao debitantice na omiškom Festivalu dalmatinskih klapa.

image

Prva ženska klapa Cesarice, proslava 30. obljetnice u kazalištu Kerempuh

Jas-ras/Privatni Album

Interesantno je da termin "ženska klapa" nije bio prihvaćen, nego se takva glazbena skupina nazivala "vokalnim ansamblom", a upravo su Cesarice prve nazvane klapom. U iduće četiri godine, do 1998. natječu se na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu na kojem su ovjenčane s ukupno 11 nagrada, te naslovom trostrukog uzastopnog apsolutnog pobjednika. Kruna uzleta klape Cesarice objava je prvoga nosača zvuka 1999., nazvanoga Cesarice, te nagrada Porin za najbolji album folklorne glazbe i medijska nagrada Kor za hrvatsku narodnu glazbu koju je također dobio njihov debitantski album. I druga dva albuma, 2001. i 2010. dobila su Porin, a kao najbolja izvedba klapske glazbe nagrađena je njihova skladba Zapivala tica mala. Ukupno su izdale pet albuma, dobile 4 nagrade Porin, nagradio ih je i Grad Zagreb i bivša predsjednica jer je zahvaljujući njima klapska pjesma postala promotor Hrvatske u inozemstvu. Tijekom godina su surađivale s poznatim glazbenicima Edinom Karamazovom, Vlatkom Stefanovskim, Tamarom Obrovac, Bornom Šercarom…

image

Prva ženska klapa Cesarice, proslava 30. obljetnice u kazalištu Kerempuh

Jas-ras/Privatni Album

Tijekom 30 godina, preko 20 Cesarica našlo je u raznim periodima svoje mjesto u ovoj klapi i većina njih došla je na 30 godišnjicu i popela se na pozornicu kazališta Kerempuh, tradicionalno su zajednički zapjevale i potom razrezale slavljeničku tortu.

Najdugovječnija Cesarica i 1. sopran Ani Vuletić, Vedrana Šiša i Ida Horvatić 2. sopran, Vedrana Zrnić, Lucija Šimić i Nikolina Šainović 1. alt, te Jasna Kufner, Vesna Batistić Fačini i Katarina Mikić 2. alt otputovale su ovaj tjedan u London, gdje će u hrvatskom veleposlanstvu još jednom pokazati prekrasnu hrvatsku žensku klapsku pjesmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 16:14