VELIKI GLAZBENIK

Prvu pjesmu napisao je s 13, Fosile je čak odbio, a žena je ostala uz njega i kad je bilo najteže

Za prvi rođendan dobio je na dar usnu harmoniku i već tad pokazao izniman talent, a uskoro je dobio i žulj na usnici od sviranja
 Goran Mehkek/Cropix

Bez ikakve sumnje, jedno od najvećih imena u povijesti hrvatske glazbe, tekstopisac i skladatelj, multiinstrumentalist, koji se proslavio kao vođa grupe Novi fosili, Rajko Dujmić rođen je 7. kolovoza 1954. godine u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Sin jedinac u obitelji majke domaćice, Austrijanke Karlotte i oca pomorca Stjepana, vrlo je rano pokazao zanimanje za glazbu. Za prvi rođendan dobio je na dar usnu harmoniku i već tad pokazao izniman talent, a uskoro je dobio i žulj na usnici od sviranja. Nakon osnovne škole krenuo je u srednju glazbenu školu, smjer violina, te se doškolovao u samostanu u Frankopanskoj ulici i na Kaptolu, gdje je slušao predavanja o harmoniji i melodiji te gregorijanskom koralu kod časne sestre.

Nakon završene srednje škole, upisao je Pedagošku akademiju, no glazba je bila i ostala njegova prva ljubav i izbor. Svoju prvu pjesmu "Smij se" napisao je sa samo 13 godina, a prvi bend osnovao je u šestom razredu osnovne škole. S 13 godina zaradio je i svoj prvi novac, kad mu je Pero Moskaljov prepustio klavijaturu u Intim baru, u Dugom Selu, a njegova prva autorska pjesma izvedena je na Boom festivalu u Ljubljani. Glazbenu karijeru započeo je svirajući klavijature u rock sastavima Crno bijeli, Grupa Marina Škrgatića, Zlatni akordi i drugima.

image
Novi fosili
Neja Markicevic/CROPIX

Osnivač Novih fosila Slobodan Momčilović Moka pozvao ga je u grupu 1975. godine, no Rajko ga je prvo odbio, kako na cjedilu ne bi ostavio svoj tadašnji bend Crno bijeli, no iduće se godine ipak pridružio Fosilima. Prve uspjehe Fosili su tako doživjeli upravo s Rajkom 1976. godine na Splitskom festivalu, kad su s Runjićevom pjesmom "Diridonda", koja je prodana u ukupno 69 tisuća primjeraka, poharali bivšu Jugoslaviju.

Slobodan Momčilović odlučio je tad kupiti Rajku prve klavijature te time dodatno povećati njegovu kreativnost u skladanju. Prve njegove pjesme za Nove fosile bile su "Sanjaj me" i "Da te ne volim". Upravo je singlica "Da te ne volim" prodana u 65 tisuća primjeraka, a istoimena ploča u 170 tisuća, a Novi fosili ubrzo postaju najpopularnija grupa u bivšoj Jugoslaviji te kreću po brojnim turnejama, ne samo u zemlji, već i po SAD-u, tadašnjem SSSR-u, Kanadi i brojnim zemljama Europe.

Rajko Dujmić autor je tri pjesme koje su bile na natječaju Eurovizije, i to tri godine zaredom. Novi fosili su 1987. godine osvojili četvrto mjesto s pjesmom "Ja sam za ples" u Bruxellesu, 1988. Srebrna krila su s Dujmićevom pjesmom "Mangup" osvojila šesto mjesto u Dublinu. Hrvatska je 1989. na Euroviziju u Lausanneu poslala zadarsku grupu Riva s pjesmom "Rock me", za koju je Dujmić napisao glazbu, a Stevo Cvikić tekst i te je godine prvi, i zasad jedini put Hrvatska pobijedila na Euroviziji.

Ništa manje buran i bogat nije bio ni Dujmićev privatni život. Neko je kraće vrijeme bio u vezi sa Sanjom Doležal, ubrzo nakon što je postala pjevačica Novih fosila, a 1983. godine dobio je sina jedinca Tina s Vesnom Srećković, bivšom pratećom vokalisticom Novih fosila. Rajko i Vesna nisu se vjenčali, a ubrzo su se, nakon rođenja sina, i rastali. Vesna se sa sinom i novim partnerom, skladateljem Matom Došenom, odselila u Španjolsku, a Rajko je 1987. godine novu ljubav pronašao sa sadašnjom suprugom Snježanom, a vezu su brakom okrunili tri godine kasnije.

image
Rajko Dujmić sa suprugom Snježanom i sinom Tinom
Sandra Simunovic/CROPIX

Kad 90-ih godina Fosili prestaju svirati, počinju i prvi Dujmićevi problemi s alkoholom i drogom, no njegova karijera i dalje cvijeta. Na nagovor Slobodana Momčilovića, Rajko započinje svoju suradnju s mnogim poznatim glazbenicima. Tako je producirao i pisao za Parni valjak, Srebrna krila, Severinu, Željka Bebeka, Jasnu Zlokić, Gazde, Ex panoniju, a Jasminu Stavrosu čak je osmislio i umjetničko ime. Njegovom glazbenom uspjehu, činilo se tad, nije bilo kraja. Početkom Domovinskog rata, 1991. sa Zrinkom Tutićem napisao je skladbu "Moja domovina", koja je i danas jedna od najljepših domoljubnih pjesama. Iza sebe ima i veliki broj najavnih špica te skladbu "Dobro jutro", koja je već 20 godina uvodna pjesma za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska".

Poznat je i po skladanju filmske glazbe i reklamnih spotova te skladanju scenske glazbe u kazališnim predstavama. U rock operi "Gubec beg" svirao je električne orgulje.

Prvi i jedini samostalni album objavio je 1993. godine, pod imenom "Nizvodno od raja", shrvan majčinom smrću. Do samoga kraja, unatoč dugogodišnjoj borbi s ovisnošću, s istim je žarom i ljubavlju bio predan glazbi, a neko je vrijeme predavao skladanje na Rock akademiji u Zagrebu. Borba s ovisnošću kulminirala je nakon što se razišao s Novim fosilima, a samim time počeli su i problemi u braku, pa je 7. rujna 2015. njegova supruga Snježana prvi put pozvala policiju, nakon što ju je Rajko fizički napao. Tad je prvi put završio u jednomjesečnom pritvoru, a Snježana je, kao i u slučajevima koji su uslijedili, bila odlučna u tome da spasi svog supruga i brak.

image
Rajko Dujmić sa suprugom Snježanom
Damir Krajac /CROPIX

Prije nekoliko mjeseci priča se ponovila, ali bračni par Dujmić u posljednje je vrijeme, činilo se, bio na najboljem mogućem putu da okrene novu životnu stranicu. Rajko je planirao prije nekoliko dana i promociju svoje antologije, no to je omela epidemija korone. Stravična, i na kraju kobna, automobilska nesreća odigrala se na samu godišnjicu ljubavi sa suprugom Snježanom, koja je do posljednjeg trenutka bila uz svog Rajka, nadajući se čudu.

Inače, svojoj je grupi Novi fosili Dujmić donio iznimnu slavu, a njihove su ploče prodane u više milijuna primjeraka. Najprodavanija je bila "Budi uvijek blizu", objavljena 1981. i prodana u više od 500 tisuća primjeraka, čime je dosegla dijamantnu nakladu. Novi fosili postali su diskografski najuspješnija grupa svih vremena na našim prostorima, a za sve svoje iznimne uspjehe i doprinos glazbi, Dujmić je 2013. osvojio Porin za životno djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 02:40