U KLESARSKOJ ŠKOLI

Radi se spomenik Vinku Coci u Trogiru: ‘Naše suho zlato. Toliko je značio Dalmaciji i svima nama‘

Akademski kipar Mate Roščić u Klesarskoj školi na Braču stvara spomenik Vinku Coci, a bit će postavljen u Trogiru

Spomenik Vinku Coci

 Screenshot/youtube/ Splitsko-dalmatinska Županija; Ivo Ravlic/cropix/

Vinko Coce dobit će spomenik u njegovom voljenom Trogiru, piše Dalmacija.hr. Akademski kipar Mate Roščić zadužen je za izradu poprsja Vinka Coce, a župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban sa suradnicima i zamjenik župana Stipe Čogelja obišli su Klesarsku školu u Pučišćima na Braču gdje se stvara ovo umjetničko djelo.

Roščić je ispričao kako je ovaj projekt započeo na inicijativu obitelji Coce, a podržala ga je Splitsko-dalmatinska županija.

„Coce je jedan od simbola Dalmacije. Svi smo mi Coce – on je bio čovjek iz naroda. Njegova obitelj već dugi niz godina pokušava napraviti njegovo spomen obilježje, a sada dolazi do realizacije zahvaljujući Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja je prihvatila tu ideju. Skupio se tim entuzijasta te zaljubljenika u tradiciju i baštinu, kojoj Vinko Coce pripada. On nam je ostavio prekrasnu priču za budućnost kroz klapsku pjesmu, Dalmaciju i Hajduk. Tako je nastala jedna priča Klesarske škole koja sudjeluje sa svojim učenicima.“

Zamjenik župana Stipe Čogelja zahvalan je na Cocinoj ostavštini Dalmaciji.

„Stavili smo Vinka Cocu u naš kamen, naše suho zlato. Toliko je značio Dalmaciji i svima nama. U suradnji s Klesarskom školom u Pučišćima, akademskim kiparom Matom Roščićem, Stipom Vrandečićem, Jadrankamenom i brojnim Hrvatima odlučili smo pokloniti poprsje Vinka Coce Trogiru i njegovoj obitelji, kako bismo donekle pokušali vratiti sve ono što je Vinko Coce ostavio za nas“, kazao je Čogelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:50