BORBA ZA ŽIVOT

‘Rajko je stradao na godišnjicu naše ljubavi, otišao mi je kupiti dar za taj važan datum...‘

‘Bio je obliven krvlju i u nesvijesti. Izvukli su ga iz auta nakon 45 minuta. Molite za njega‘
Prometna nesreća Rajka Dujmića
 Cropix

Više od 30 godina Rajko Dujmić svako ljeto, ali i svakom zgodom provodi vrijeme u svojoj vikendici u Starom Lazu nedaleko Ravne Gore u Gorskom kotaru.

Mjesto je to, kako je uvijek isticao, na kojem je punio baterije, odmarao od posla, ali i pisao pjesme i stvarao planove. Tu je nekako mogao strpati sve u jedno, a istovremeno se osloboditi dnevnog stresa. Ovdje je nastala “Leina”, tu je na završno brušenje donio “Tonku” i “Da te ne volim”, a i mnogim drugim njegovim uspješnicama ovo je bila obavezna stanica na putu premu uspjehu.

Stari Laz je bio njegova oaza mira i spokoja. No, sudbina je htjela da u svojem najdražem kutku doživi najtežu životnu nesreću - teški prometni udes nakon kojeg će započeti svoju najtežu bitku - onu za život.

Vjerojatno je milijun puta prošao Ulicom Kosa koja vodi od središta Ravne Gore do njegove kuće u Starom Lazu u smjeru Mrkoplja. Strmi uspon koju ulazi u lijevi zavoj je uspješno prošao, a onda, kada je već bio na ravnom dijelu ceste koji se nastavlja uzbrdo još nekih 200 metara neočekivano i neobjašnjivo skrenuo je desno u provaliju.

Policija je očevidom utvrdila “da je 65-godišnji vozač u nepreglednom zavoju izgubio nadzor nad vozilom te sletio s kolnika i pao u provaliju dubine oko 11 metara”.

Zbog zadobivenih ozljeda prevezen je u KBC Rijeka na medicinsku obradu te su mu dijagnosticirane teške ozljede odmah po zaprimanju u ranim večernjim satima. Iz bolnice su zbog velikog interesa javnosti potvrdili u četvrtak ujutro da je poznati glazbenik “zbog zadobivenih smješten u Jedinicu intenzivnog liječenja KBC-a Rijeka”.

- Pacijent je i nadalje životno ugrožen te se poduzimaju sveobuhvatne mjere liječenja - kazali su u bolnici.

Suze umjesto sreće

A baš je ta kobna srijeda popodne za Dujmića i njegovu suprugu Snježanu trebala završiti intimnom večerom kojom bi proslavili 38. godišnjicu dana kad su se upoznali.

Sreću su nažalost zamijenili neizvjesnost i suze. Zajedno s Rajkovim Tinom, Snježana je već dva dana u riječkoj bolnici na Sušaku i sa strepnjom iščekuje svaku novu informaciju od liječnika.

- Ništa zasad ne znamo. Mogu samo reći da Rajko nije ispao iz auta, kako su pisali neki mediji. Čekam njegovog sina Tina da pokušamo doći do njega u Intenzivnoj jer ne možemo ući u bolnicu radi korone. Noćas je imao hitnu operaciju zbog krvarenja u mozgu, operiran je i dalje je u induciranoj komi i samo možemo čekati. Srećom, njegovo je stanje zasad stabilno - s tugom i brigom u glasu ispričala je Dujmićeva supruga.

image
Prometna nesreća Rajka Dujmića
Cropix

Ručali u vikendici

Kako kaže Snježana, njezin Rajko imao je tešku prometnu nesreću u kojoj je ozbiljno ozlijeđen vozeći svoj VW Tiguan, i to na putu prema supruzi i njihovoj vikendici u Starom Lazu u Ravnoj Gori jer joj je htio kupiti dar za njihov važni datum.

- Rajka je sin Tin u srijedu prijepodne dovezao u Stari Laz, gdje sam ja od pretprošle nedjelje zbog radova na apartmanu. Mi smo se 29. srpnja prije 38 godina upoznali i htjeli smo taj dan provesti zajedno. Nas smo troje ručali u vikendici koja je već 32 godine naše mirno utočište, a uvečer smo planirali intimnu večeru u Delnicama - priča potresena Snježana Dujmić.

Kako su joj ispričali sumještani, svjedoci nesreće, Rajka je u vožnji navodno zaslijepilo jako sunce, no točan uzrok znat će se nakon policijskog izvještaja. Uslijed otvaranja zračnih jastuka glazbeniku su slomljena dva rebra, no najozbiljnija ozljeda je jak udarac u glavu. Susjedi su odmah pozvali hitnu pomoć i policiju, pa kad je Snježana stigla na mjesto nesreće, on je već bio na putu za bolnicu.

image
Prometna nesreća Rajka Dujmića
Cropix

Pao u komu

- Na mjestu nesreće susjedi su mi rekli da je do dolaska hitne pomoći Rajko bio pri svijesti, no tijekom vožnje prema Sušaku pao je u komu. Liječnici su mi rekli da je u komi jer ima krvarenje na mozgu i poduzeli su sve što mogu. Napokon se sve smirilo - i onda ovo. Ali bit će sve dobro. Jak je on. Ja sam uz njega - puna je nade Snježana.

Policija je pak ne otkrivajući Dujmićev identitet izvijestila da je “upravljajući osobnim vozilom marke Volkswagen Tiguan, zagrebačkih registarskih oznaka, u smjeru Mrkoplja u jednom trenutku sletio s kolnika”. Očevidom je utvrđeno da je dolaskom u Ravnu Goru, ulica Kosa, u nepreglednom zavoju izgubio nadzor nad vozilom te sletio s kolnika. Prema policijskom zapisniku uzrok nesreće je neprilagođena vožnja, no koliko je Dujmić brzo vozio možda će utvrditi tek stručnjaci i prometni vještaci.

- Čuli smo snažan udarac, kao da je nešto puklo. Rekla sam suprugu: Ajme, ode susjedova šljiva, jer sam samo to uspjela vidjeti kroz prozor. Ni kada smo izletjeli iz kuće nismo vidjeli puno više, nije bilo nekih tragova na cesti, a tek kad smo prišli, shvatili smo da je sletio automobil. Vidio se sivi krov. Suprug je povikao da treba pomoć, da je dolje auto, i čovjek u njemu. Nije mogao prići, a onda je došao drugi susjed i spustio se do vozila - ispričala nam je mještanka Starog Laza, odnosno Ulice Kosa na području Ravne Gore, koja je svjedočila stradavanju Rajka Dujmića.

image
Prometna nesreća Rajka Dujmića
Cropix

Provalija od 11 metara

Tragovi na mjestu događaja ne poklapaju se baš s onime kako je događaj opisala policija, ali da s izjavama svjedoka s kojima smo pričali. Oni kažu da vozilo nije sletjelo skroz u provaliju, već da je ostalo nešto iznad razine prometnice, te da ga je od survanja u provaliju zadržalo šipražje na kojem se zaustavio nakon udara.

Prema njihovoj verziji, on je po izlasku iz zavoja pokupio kameni zidić desno od ceste, potom polomio šljivu malo dalje da bi se zaustavio oko pet metara ispod razine ceste, odnosno desetak metara nad provalijom. Na mjestu nesreće se vide tragovi koje je označila policija, koje sa županijske ceste vode direktno u šipražje kraj puta, međutim, ne izgleda da je bilo kočenja, već da je vozač jednostavno izlaskom iz zavoja produžio van ceste.

Drugi susjed mlađe dobi spustio se do vozila, nije znao da se radilo o Rajku Dujmiću, jer mu nije mogao vidjeti lice, a nije se usudio pomicati vozača.

- Nije ispao iz vozila kako se pisalo. Ostao je u nesvijesti na svojem sjedalu, ali mu se tijelo prebacilo na suvozačevu stranu s glavom prema dijelu gdje je suvozač drži noge. Nismo mogli vidjeti o kome se radi. Odmah smo zvali pomoć, nismo htjeli ništa dirati iz dva razloga, prvo nismo znali koliko su teške ozljede, a kao drugo, postojala je opasnost da bi se automobil svakog trenutka mogao survati - kažu nam susjedi koji su se spustili do vozila.

- Hitnoj je trebalo punih 45 minuta da dođe, a on je čitavo vrijeme tako ležao u nesvijesti. Izgleda da je ekipa bila na terenu, pa su zato kasnili. Kada su došli, zapravo su došli s neke intervencije, jer su vozili neku ženu. Nju su prebacili u drugo vozilo koje je potom došlo, a oni su zbrinuli Rajka Dujmića - kaže nam svjedokinja, kojoj je u tom trenutku postalo jasno da je u vozilu poznati glazbenik, nekadašnji član Novih fosila.

- Skupilo se cijelo selo, svi su željeli nekakao pomoći, ali nitko nije znao kako. Auto je opasno visjelo iznad provalije, a sve da smo i mogli do Rajka, nismo znali je li mu ozlijeđena kralježnica, a u tom slučaju postoji mogućnost da bi mu samo otežali stanje - kaže nam svjedok.

- Ma, da je samo bio vezan, sigurno ne bi doživio takve strašne ozljede, a možda i ne bi udario glavom u vjetrobransko staklo. Bila sam sa Snježanom kada su joj javili iz bolnice da ima tešku ozljedu glave, a da ništa drugo mu nije stradalo. Na razglasu mobitela je imala liječnicu, koja ju je tješila i sve joj lijepo objasnila. Znate što ću vam reći, jako je nezgodno voziti ovom cestom popodne u smjeru Mrkoplja, jer sunce udara direktno u oči.

Moraš jako usporiti i rukom raditi sjenu da bi vidio kamo voziš, a vjerojatno se i njemu to dogodilo, ispričala nam je susjeda, koja je Rajkovoj supruzi pružila prvu utjehu nakon strašnog i šokantnog događaja. Kaže nam da je jadnoj Snježani pozlilo od šoka.

- A kako i ne bi, strašno je izgledao Rajko i automobil. Poslije se čula sa sinom, pa su se dogovarali za danas da dođe po nju i da zajedno odu u Rijeku u bolnicu - rekla nam je susjeda.

Rajkovo lice u potpunosti je bilo prekriveno krvlju, te se od kobnoga udara više niije vratio k svijesti.

- Molim vas molite da se probudi iz kome.... napisala je na Facebooku Snježana Dujmić, a brojni građani u komentarima izrazili su žaljenje zbog stradavanja Rajka Dujmića, te su poslali brojne poruke podrške neposredno nakon što je informacija o nesreći dospjela u javnost.

image
Prometna nesreća Rajka Dujmića
Cropix

Razbijeno staklo

Dok su se liječnici riječke bolnice borili za njegov život na mjestu događaja trajao je policijski očevid kojim bi se trebale utvrditi sve okolnosti nesreće. Vozilo mu je izvučeno velikom dizalicom. Potpuno je smrskan prednjio vozila te je polupano vjetrobransko staklo. Čini se da mu se tijekom udesa aktivirao zračni jastuk, ali samo na desnoj, odnosno suvozačkoj strani vozila.

U policiji nam nisu mogli potvrditi informaciju da je vozač bio pod utjecajem alkohola jer još nisu dobili nalaz iz bolnice, a na terenu policijski službenici zbog težine ozljeda vozača nisu mogli alkotestirati. U bolnici s tom informacijom nisu željeli izlaziti bez da su obavijestili policiju.

- Svi smo u šoku, znamo za Rajkove probleme otprije, ali nitko ne sumnja da je on krasan čovjek. Toliko je volio Ravnu Goru i Gorski kotar i time je ova tragedija još i veća. Nadamo se da će se oporaviti i da će sve biti kao prije. Sada je najvažnija da se probudi iz kome, zbog njega samog, ali i zbog njegove supruge Snježane koja je ovo, razumljivo, jako teško podnijela - kaže nam šokirana susjeda.

Čuli smo se prije tri dana, planirali promociju antologije

Sa svojim dugogodišnjim prijateljem i suradnikom Zrinkom Tutićem Rajko se telefonski čuo prije tri dana. - Trebao je imati promociju svoje antologije 31. srpnja, ali je zbog korone to otkazano. Ružno je ovo sve, opasno po život. Ja sam s njim cijeli život i sa Snježanom otkad je ušla u naše živote. Što reći, valjda ima nade.

Nemam insajderske informacije, ali bojim se da nema nitko. On ima ozljede glave, pa je rano i da bilo koji doktor išta kaže - kratko je komentirao poznati skladatelj i kantautor Tutić. S Vladimirom Kočišem Zecom, bivšim kolegom i suradnikom iz benda Novi fosili, odavna se nije čuo, no sve nesuglasice i razmirice sada su stavljene po strani i glazbeniku je najveća želja da se Rajko što prije oporavi.

- Nismo se čuli jako dugo. Marinko, Sanja i ja za nesreću smo čuli iz medija. Jako mi je žao što mu se, nakon svih tragedija i svih nesretnih okolnosti koje su ga u životu zadesile, sad i ovo dogodilo.

Želim mu, prije svega, da se što prije oporavi i onda s životom krene puno bolje nego dosad - poželio je Dujmiću Vladimir Kočiš Zec, baš kao i Marinko Colnago.

Iste želje dijeli i Sanja Doležal, naglasivši kako je najvažnije da sve prođe najbolje moguće i da se Rajko Dujmić oporavi što prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:56