TKO ĆE POBIJEDITI?

Rakija i đumbir uoči finalne emisije ‘Zvijezde pjevaju‘: ‘Mrle mi svake subote šalje poruku podrške - ‘I, jesi ispala?‘

Od zvijezda, u showu su ostali glumci Lovro Juraga i Lucija Šerbedžija te komičar Davor Jurkotić

Polufinalna emisija showa ‘Zvijezde pjevaju‘

 Tomislav Kristo/Cropix

Večeras ćemo doznati tko će ponijeti laskavu titulu pobjednika showa “Zvijezde pjevaju”. U igri su još samo tri para: glumica Lucija Šerbedžija i mentorica Ivanka Mazurkijević, komičar Davor Jurkotić i Gina Damjanović, te glumac Lovro Juraga i Vjeko Ključarić.

Uoči finalne emisije velikog HRT-ova showa, koji i u 12. sezoni iz subote u subotu prati gotovo pola milijuna ljudi, zvijezde i njihovi mentori povjerili su nam kako se spremaju za završnicu, kojim su se sve trikovima u ovoj sezoni služili za dobar glas i što su tijekom showa naučili jedni od drugih.

Lovro Juraga, koji je do finala showa “Zvijezde pjevaju” došao uz mentora Vjeku Ključarića, nije bio siguran hoće li uopće zapjevati u 12. sezoni HRT-ova spektakla.

Lovro i Vjeko

- Nećkao sam se. Mislio sam da sam premlad da bih se mogao nositi sa statusom ‘zvijezde’. Ali u razgovoru s urednicom Uršulom Tolj, shvatio sam da jako želim biti u showu. Otkad sam bio dijete, pratim show i oduvijek sam znao da jednog dana želim biti dio toga. Želim da glazba i nakon showa ostane u mom životu - govori Lovro, a njegov mentor Vjeko priznaje da on ni času nije razmišljao: “Odmah sam pristao na poziv jer mi je oduvijek bila želja steći iskustvo mentoriranja - kaže Vjeko koji je, vidimo to i u emisiji, odrastao na širokom glazbenom spektru”.

image

Lovro Juraga, Vjeko Ključarić

Tomislav Kristo/Cropix

- Uvijek se slušala glazba od Olivera, Gibonnija, Parnog valjka. U ranijoj fazi puberteta slušao sam rap i hip hop pa sam nakon toga prešao na grunge rock, kao što su Alice In Chains, Pearl Jam, Nirvana. Poslije toga su došli AC/DC, The Doors, Pink Floyd… - nabraja Vjeko.

- Dok sam se kao dijete družio sa širom familijom, slušali smo rock, metal, hard rock i takve, malo jače žanrove. Doma smo na obiteljskim ručkovima slušali Leonarda Cohena, Arsena Dedića, Olivera Dragojevića... Moja ljubav oduvijek je rock, bez obzira na to koliko se lijepo osjećam pjevajući i slušajući onu mirniju glazbu poput starog popa, jazza, soula… Budući da sam odrastao u kazališnoj obitelji, mjuzikl je bio sveprisutan, pogotovo u društvu brata i njegove supruge, zbog kojih sam i zavolio tu vrstu kazališnog žanra - objašnjava Lovro koji nam otkriva što je ono najvažnije što je naučio u spektaklu od svog mentora.

- Kako je rekao Vjeko u ‘našoj’ šansoni: ‘Lovro i ja smo bili ko braća’. Vjeko me poučio svojim trikovima u pjevanju. Pokazao mi je, a to je najvažnije, kako biti dobra i velika osoba jer je on sam takav. Mislim da ćemo ostati prijatelji nakon ovog showa. Mislim da će biti odličan u ulozi oca, kao što je i u ulozi mentora - ističe Lovro kojemu je najveći izazov bio otvoriti se u pjevačkom smislu, ali Vjeko ga je posložio

- Meni je najveći izazov bila šansona ‘Bicikl’, zbog količine teksta. Lovro je super lik... - otkriva Vjeko koji je upravo u toj emisiji prvi put jedva čekao da završi show. Jer, u subotu, 22. travnja, njegova supruga Eni Jurišić već je bila u rodilištu, a dan kasnije na svijet je donijela njihovu prvu djevojčicu, koju su presretni roditelji nazvali Elvie.

- Eni je bila i moja najvatrenija navijačica, ali odmah poslije nje to su moji roditelji, baka i djed - kaže Vjeko.

Lucija i Ivanka

- Svi ljudi oko nas su nam govorili da ćemo ići u finale, ali i Vjeko i ja smo bili svjesni da smo u odnosu na ostale natjecatelje publici manje poznati. Finale je samo ‘cherry on top’ svega što smo prošli - ističe Lovro koji nema tremu uoči finala.

Za dugogodišnje prijateljice, glumicu Luciju Šerbedžiju i njezinu mentoricu Ivanku Mazurkijević u HRT-ovu showu “Zvijezde pjevaju” navijali su i naši eurovizijski predstavnici.

- Mrle nije mogao pratiti baš svaku emisiju, jer je s Letom 3 putovao cijelom Europom promovirajući ‘Mamu ŠČ’, ali je zato svake subote nakon emisija slao poruke podrške koje su glasile: ‘I, jesi ispala?’ - kroz smijeh otkriva Ivanka, za koju su u spektaklu žestoko navijale i njezine prijateljice Željka i Vlatka.

image

Lucija Šerbedžija i Ivanka Mazurkijević

Tomislav Kristo/Cropix

- Gotovo svaku emisiju njih dvije bile su u HRT-ovu studiju, slale mi puse i zagrljaje. Bodrili su nas i moj brat Rene i kćer Eva - kaže pjevačica, a Lucija otkriva da su njezini najveći navijači bili njezina djeca, sestre i brat, ali i cijeli ansambl ZKM-a. Svi oni znaju da je pjevanje Lucijina velika ljubav.

- Uz to, ja sam obožavateljica ovog showa - govori glumica koja televiziju ne gleda često, ali ipak ne propušta ni jednu epizodu kviza “Tko želi biti milijunaš?” i spektakla “Zvijezde pjevaju”.

- Meni je bilo nemoguće odbiti Luciju. Ona je svjetlost! Čim nazove, ja na sve odmah kažem: ‘Može!’. A tu je i urednica emisije Uršula. Ni nju ne mogu odbiti jer je ona jedna od rijetkih urednika koji prate i glazbu koja ne pripada ‘mainstreamu’ - objašnjava Ivanka koju pitamo uz kakvu je odrastala glazbu.

- Moji su bili širokog glazbenog spektra. Tata je svirao harmoniku i predivno pjevao i šansone i sevdalinke, a mama je u Njemačkoj otkrila hipi i rock, tako da smo doma slušali sve. Kasnije, u muzičkoj školi, bilo je i klasike. No, ja za sebe volim reći da zbilja obožavam recimo, avangardu - kaže Ivanka.

Na Lucijin glazbeni ukus najviše je utjecao njezin brat Danilo.

- Doma smo imali jedan gramofon, ploče je birao Danilo. Na tom gramofonu vrtjeli su se Idoli, Azra, Bijelo dugme, Michael Jackson, Plavi orkestar, Doorsi - nabraja Lucija koju pitamo što je ono najvažnije što je naučila od svoje prijateljice.

- S Ivankom ili Ivančicom, kako je od milja zovem, uvijek je puno smijeha. Predivna je i ohrabrujuća. Kad potonem od treme, uvijek me ‘iznivelira’ u sekundi humorom i jednostavnošću. Hrabri me da budem svoja i da otpjevam svaku pjesmu kao da sam je pisala sama - kaže Lucija koju Ivanka hvali zbog fokusiranosti, točnosti i predanosti. Jesu li prijateljice koristile neke trikove za bolji glas, med, đumbir, rakiju?

- Koristile smo sve navedeno, s malim akcentom na rakiju. Da se glasnice opuste, ne bi mi to inače - smije se Lucija kojoj su najveći izazov u showu bili sami nastupi. Kako kaže, puno je komotnije doma u fotelji gledati i slušati druge ljude i navijati.

- Meni su najveći stres bili ispadanja i ocjene. Vratilo me to malo u školske dane. U školi sam bila odlikašica, uglavnom, ali ako mogu birati, ipak se ne bih vraćala tamo. Međutim, ovaj show ima posebnu pozitivnu energiju. Uživamo svake subote. Baš kao na maturalcu - dodaje Ivanka koja se nije nadala da će Lucija i ona uspjeti ostati ovoliko u emisiji.

- Mi o tome uopće nismo ni razmišljale - kaže Lucija.

Učiteljica Gina naučila me vježbama disanja koje su vrlo važne. Supruga mi je savjetovala da pijem svaki dan šumeći kalcij, a prije samog nastupa, padnu dvije tri rakijice, tako pripreme za show “Zvijezde pjevaju” opisuje riječki komičar Davor Jurkotić, koji je u spektaklu udružio snage s Ginom Damjanović i, bome, na čuđenje članova žirija Marka Tolje i Marija Lipovšeka Battifiace, koji Davora godinama znaju, stvarno daleko dogurao.

Davor i Gina

- Davor me podsjetio na ljepotu života, uvijek zna kada dovesti divne ljude. Ljude koji te oplemene, inspiriraju i ostave trag. Svoj pjevački put sam počela u muškoj klapi sa s ocem i stricom, gdje sam sa sedam godina pjevala dionice prvog tenora. Otad sam pjevala u nekoliko klapa i vodila dvije - otkriva Gina, za koju Davor (koji je glazbeno stasao uz Daleku obalu, Olivera, Gibonnija, Crvenu jabuku, Queen, Eurythmics, Eltona Johna, Phila Collinsa, ABBA-u..) da je neumoljiva kao učiteljica.

image

Davor Jurkotić, Gina Damjanović

Tomislav Kristo/Cropix

- Od Gine sam naučio sam da su najvažniji rad, red, disciplina i slušati točno što mi govori moja Gina. Sve sam to upio: pjesme ne slušam više na isti način, sada slušam te vokale, taj dar koji imaju te divne tonove koje stvaraju i daruju ih svima nama - otkriva Davor.

- Disanje i upjevavanje su osnova svega. Uz to je obavezan kvalitetan san, koji uglavnom nemam, pa kompenziram adrenalinom i veseljem. A ponekad zna pasti i jedan teranino prije nastupa - priznaje Gina kojoj je kao mentorici u spektaklu najveći izazov bio odabir pjesama koje će sa svojim učenikom otpjevati pred televizijskim kamerama. Davor bi, da može birati koji bi bio pjevač, odabrao Freddieja Mercuryja.- On je imao nevjerojatan glas, stil i energiju. Kako bi Ćiro Blažević rekao: ‘Imao je sve!’ - zaključio je Davor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 03:33