55 SATI U KINU

Robert Mareković: ‘Da, 22 puta sam pogledao ‘Elvisa‘. I to nije kraj. Film je pravo blago‘

Glazbenik, DJ, voditelj i glumac oduševljen je uratkom Baza Luhrmanna

Robert Mareković, instagram

 /Instagram/screenshot

Čak 22 puta pogledao je naš poznati glazbenik, DJ, radijski i televizijski voditelj i glumac Robert Mareković film "Elvis". U kinu. Tom se činjenicom pohvalio na društvenim mrežama, pokazujući ulaznicu za 22. filmsku predstavu. A kako nam je otkrio u razgovoru dan kasnije, do nedjelje, kada završava tradicionalna Oscar®revija u Cinestaru, gledat će ga još jednom.

Mareković zna svaki detalj ovog uratka Baza Luhrmanna koji je do sada imao više od 80 raznih nominacija u raznim kategorijama raznih nagrada i pokupio njih desetak. Tu su među ostalima BAFTA i SAG, Zlatni globus i People‘s Choice, a ima i osam nominacija za Oscara.

- Kada se počeo prikazivati u kinima prošle godine krajem lipnja, pa sve dok nije prestao igrati, gledao sam ga barem jednom tjedno - rekao nam je Mareković - A onda, kada je krenuo oskarovski ciklus i vratio se u kina, nastavio sam u tom ritmu.

Jednostavna matematika kaže da je tijekom posljednjih mjeseci glazbenik utrošio 55 sati na ovaj glazbeni hit. I potrošio dosta novca koji, šali se, neće moći računati kao porezni odbitak.

S obzirom na to da se Robert Mareković, sa svojim Fantomima i sa Swingersima, u samostalnim projektima, kroz radijske i televizijske emisije i druge projekte oduvijek povezuje s rockom, rockabillyjem, Elvisom Presleyem i drugim velikanima zlatnog doba rocka... i da su neke od prvih pjesama koje je otpjevao u životu bile Elvisove, nije čudno da mu se svidio film koji govori o mladosti i putu prema slavi besmrtnog Kralja. Ipak, 22 puta?

image

Robert Mareković sa Swingersima

Srdjan Vrancic/Cropix

Kroz smijeh nam je rekao da "Elvisa" barem zasad nije još ni jedan put pogledao na HBO Maxu, na televiziji - to će ostaviti za kasnije. Osim toga, bio je u gužvi, neko je vrijeme prošle godine bio u SAD-u, a pripremao je i veliku proslavu 100. obljetnice rođenja naše glazbene legende Ive Robića, "Mister Morgena", koja se obilježava tijekom ove godine. Oduvijek je cijenio Ivu Robića, a 2008. za album "Samo jednom se ljubi - tribute to Ivo Robić" dobio je Porina. Također, Mareković i Swingersi povodom velike godišnjice snimit će singl "Srce, laku noć", jedan od hitova "oca domaće glazbe". Uz pomoć moderne tehnologije, na ovoj snimci ugostili su samog "Mister Morgena", a pjesma objavljena u siječnju 2023. je dugo bila pri vrhu nacionalne Top liste.

image

Austin Butler u sceni iz filma Elvis

Profimedia/Profimedia

- Mogao bih sad o "Elvisu" govoriti puno i dugo, iz subjektivnog i objektivnog kuta - objasnio je glazbenik koji na pitanje je li on najveći poznavatelj Elvisa Presleya u Hrvatskoj diplomatski odgovara kako je on vjerojatno najveći poznati poznavatelj Elvisa u našoj zemlji.

- Ako govorim iz osobnog, subjektivnog kuta, ja sam odrastao uz Elvisa. Bio sam 14 puta u Gracelandu, on mi je kao član familije i to je za mene uvijek jako emotivno iskustvo. Na neki način uspjeh filma čak uzimam kao nešto osobno. S druge strane, dakle one objektivne, Baz Luhrmann napravio je sjajan film, nešto doista vrijedno u društvenom, u kulturološkim smislu. Film ima njegov bogati potpis, što je sjajno, a napravljen je moderno, brzo. Na vrlo inteligentan način iskorištene su dokumentarne snimke, super je kombinirao originalne kadrove sa snimljenima, gledatelj to uopće ne vidi ako nije veliki poznavatelj svega oko Elvisa. I finiš je senzacionalan.

Ne čudi ga što je "Elvis" do sada već dobio niz nagrada i kaže kako je redatelj uspio postići da ga prihvate sve generacije.

- Film nije dosadan ni mlađim generacijama koje imaju puno slabiju koncentraciju i navikli su na kratke filmiće na društvenim mrežama. Ovdje se događa prava eksplozija glazbe, ritma, slike. A, opet, nama starijima odgovara - kazao je Mareković i dodao kako je to doista jedan od najboljih filmova o kralju rocka koji je pogledao. Njemu je, recimo, drag i "This is Elvis", dokumentarno/igrani film iz 1981. godine Malcolma Lea i Andrewa Scotta, ali Luhrmannova nova priča apsolutno ga je oduševila.

- Austin Butler, koji u Luhrmannovom filmu glumi Elvisa je senzacionalan. Moram priznati da sam prvi put kad sam išao u kino bio jako skeptičan, no odmah sam shvatio da je dečko nevjerojatan. Znam da su mnogi govorili kako uopće ne nalikuje Elvisu, no to su gluposti. Savršeno ga je skinuo. Sve je tu: mimika, pogled, osmijeh, ruke... A tu sam žestok kritičar jer poznajem Elvisove geste, pokrete, ma i najmanje nijanse promjena u izrazu lica, do tančina - ocijenio je 31-godišnjeg glumca Mareković koji sada jedva čeka dodjelu Oscara i, naravno, drži palčeve ekipi Luhrmannova filma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:18