TOP MUSIC DESK

Roko Vušković: ‘Današnji standardi postavljeni su na vrlo umjetnoj razini koja je nestvarna za ljudski organizam‘

‘Ljubav prema glazbi poziv je od prve note koju čuješ i osjetiš da te dira u srce i da je to tvoj put‘

Gina Damjanović i Roko Vušković

 Top Radio/

Romantičan glazbeni uvod u prvom ovogodišnjem izdanju TOP MUSIC DESKA TOP RADIJA donijela je pjesma "Ne dam na nas“ glazbenika Roka Vuškovića. Ovaj glazbenik kojemu u životopisu piše i ‘‘kantautor‘‘, ‘‘saksofonist‘‘, ‘‘gitarist‘‘ novi je gost glazbene emisije u kojoj je voditeljici Gini Damjanović govorio o svome glazbenom putu, radu s djecom u glazbenoj školi, prvom albumu i mnogim drugim temama.

Rokov glazbeni put je počeo kada je navršio sedam godina.

- Ljubav prema glazbi poziv je od prve note koju čuješ i osjetiš da te dira u srce i da je to tvoj put. Moj put je krenuo kroz glazbenu školu, osnovnu i srednju pa Muzičku akademiju. Cijelim putem je bilo gaža, pisanja pjesama. Cijeli taj put te obilježi i uz njega rasteš cijeli život - rekao je Roko.

image

Roko Vušković

Top Radio/

Roko danas predaje u glazbenoj školi. Odgovorio je Gini na pitanje što je naučio od svojih profesora, a da primjenjuje u radu s djecom te postoje li neke stvari koje su bile loše u njegovom obrazovanju i koje danas mijenja.

- Apsolutno jedno i drugo. Najviše učiš od samog sebe i najviše učiš iz svojih grešaka. Što se profesora tiče, definitivno je bilo ljudi koji su mi otkrili nove dimenzije, svemire glazbe i koji su dan danas u malom mozgu i kao da ti govore cijeli život što je ispravno i što nije - istaknuo je Roko.

image

Roko Vušković

Top Radio/

Na tome glazbenom putu bilo je i manje lijepih situacija, ali iz svega se toga nešto nauči, rekao je glazbenik i nastavio o radu kao profesor u glazbenoj školi.

- Pokušavam ono iskreno što znam i što procjenjujem u tom trenutku da je za nekog mladog glazbenika dobro. Kažem mu pa makar bilo možda i malo grubo ili ne nešto što on želi čuti u tom trenutku, ali sve u svrhu da se potakne napredak i da bude bolji. Isto volim kada se i meni kaže da neke stvari ne radim dobro, ali u smislu da ih napravim bolje. Mislim da je kritika u svakom slučaju dobra stvar, ali isto tako je pohvala vjetar u leđa kada je netko jako dobar, a možda ne osjeća još da je dobar u tome - tvrdi Roko.

image

Gina Damjanović i Roko Vušković

Top Radio/

O tome ima li osjećaj da su djeca danas osjetljivija nego prije rekao je da su "puno drugačija" te da imaju "drugačije utjecaje".

- Mi nismo toliko odrasli u digitalnom sadržaju, a to je jedna velika promjena za cijeli ‘mindset‘, razmišljanje o svijetu..Mislim da današnjoj djeci više fali tog iskrenog ljudskog podražaja – da osjete ‘nešto‘ zapravo. Njihov mozak poprilično funkcionira kroz videa, kroz ono što su vidjeli i tu crpe emociju, nešto što zapravo nije stvarno, a oni ne razlikuju od onog što je stvarno jer nisu dovoljno puta osjetili ono što je zaista to što smo mi možda osjećali. Trudim se dati što više istinskog sadržaja, što više pravih stvari, što više nesavršenih stvari jer je život nesavršen - rekao je Roko i dodao kako "‘Perfect imperfection‘ se složi u nešto što ti je srcu drago. Mislim da su standardi danas postavljeni na vrlo umjetnoj razini koja je nestvarna za ljudski organizam - rekao je Roko.

image

Roko Vušković

Top Radio/

Nakon šest godina stvaranja, izdao je ovaj glazbenik i profesor prvi album "Mali koraci“. Koji su mali, ali važni koraci koji su ga doveli na ovo mjesto sada?

- Mislim da je danas napraviti album bilo kojem mladom izvođaču težak posao. Kada dosta toga radiš sam proces je dugotrajan...nekako da nije bilo tako, neke pjesme koje su sada na albumu možda ne bi bile na albumu. Uvijek to gledam s pozitivne strane. Što se tiče koraka, nisam imao bolji naziv, jednostavno – to je najbolji opis mog puta. Puno malih koraka, puno krivih ili dobrih odluka... - rekao je Roko.

Također, otkrio je i koje to male rituale voli raditi prije nastupa.

- Kada sviram s bendom volim cijelu ekipu stavit na kup i zahvaliti im što su sa mnom i sportski dati ‘pet‘...i onda kada se gledamo na pozornici osjetim da je to druga energija - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 18:32