30. GODIŠNJICA SMRTI

Romansa s ikonom naše scene bila je jedna od najljepših ljubavnih priča ovih prostora

Povodom 30. godišnjice smrti Karla Metikoša prikazat će se dokumentarni film ‘Za dva kovčega slave‘

Karlo Metikoš i Josipa Lisac

 Josipa Lisac/facebook

"Ja sam ga upoznala još kad mi je bilo 14 godina jer sam tad kupila njegovu prvu singlicu. Na omotu je bio on, šarmantan, vrhunski dotjeran - u bordo majici preko koje je nosio ‘hozntregere’. Bila sam luda za njegovim pjesmama i za njim, pa sam čak prijateljici pokazivala jedan stan na Ribnjaku uvjerena da on tamo stanuje, iako to nije imalo veze. Tamo je imao probe i čage. Uživo smo se sreli potkraj 1970. u Skopju na nekom zajedničkom nastupu. Sjećam se da je sjedio za klavirom i nešto svirao. Prišla sam klaviru i rekla: ‘Joj, vi prekrasno svirate!’, međutim, nije na mene uopće obratio pažnju.

Kasnije su domaćini organizirali večeru, sjedili smo svi za velikim stolom, bilo je tu i glumaca i pjevača, političara... On i dalje nije obraćao pažnju. Idući put sreli smo se u Petrinji, 6. veljače 1971. Ušla sam u garderobu prepunu izvođača i prvo vidjela njega. Sreli su nam se pogledi i to je bilo to. On je još bio u vezi s Etiopljankom Gabrielom. Tek kasnije mi je priznao da se točno sjeća haljine koju sam imala u Skopju, što sam mu rekla, kakvim glasom, gdje sam sjedila za večerom i da mi se tamo udvarao neki glumac. Imao je nevjerojatnu sposobnost zapažanja" - napisala je Josipa Lisac na Facebooku povodom tridesete godišnjice smrti svoje najveće životne ljubavi, Karla Metikoša.

Povodom ove tužne obljetnice u petak će se na HTV2, s početkom u 21 sat prikazati dokumentarni film 'Za dva kovčega slave'.

Portret je to Matta Collinsa, hrvatskoj javnosti poznatijeg kao Karla Metikoša, koji se kao mlad i neshvaćen roker početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća uputio u Pariz s dva kovčega i svega nekoliko dolara u džepu. Ubrzo u Parizu prepoznaju njegov pjevački talent te on pod imenom Matt Collins postiže svjetsku slavu.

Povratkom u Hrvatsku i sudbonosnim susretom s velikom ljubavi Josipom Lisac odustaje od pjevačke karijere i posvećuje se komponiranju. Hrvatsku glazbu između ostalog zadužio je 'Dnevnikom jedne ljubavi', antologijskim albumom yu-rocka, a potom i prvom domaćom rock-operom 'Gubec-beg'.

Stvaralaštvo Karla Metikoša u daljnjem radu prekinula je prerana smrt početkom devedesetih, a Hrvatska radiotelevizija dokumentarnim filmom 'Za dva kovčega slave' gledatelje će podsjetiti na glazbenu ostavštinu kojom nas je obogatio te kojom je zadužio hrvatski kulturno-glazbeni prostor. Život i rad Matta Collinsa/Karla Metikoša publika će u filmu, što ga je režirala Jasmina Božinovska Živalj, upoznati kroz sjećanja i osvrte Josipe Lisac, Siniše Škarice, Nikše Bratoša, Predraga Popovića, Lele Kaplowitz i Zvjezdana Ružića.

image

Karlo Metikoš

Hrt

Povodom tridesete godišnjice smrti Karla Metikoša par dana kasnije, točnije 19. prosinca, njegova Josipa u KD Lisinski održat će svoj tradicionalni koncert posvećen Karlu. Tu će u u pratnji svog benda publiku provesti kroz svoj golemi katalog pjesama koji obuhvaća više od 50 godina stvaralaštva a čine ga pjesme kao što su 'Boginja', 'O jednoj mladosti', 'Dok razmišljam o nama', 'Gdje Dunav ljubi nebo', 'Danas sam luda', 'Magla'...

"Mene to sve veseli. Karlo i ja smo bili životno vezani, strastveno vezani, bili smo u velikoj ljubavi i meni je sve to dodatna snaga. Svaki moj idući korak, pokret, inspiriran je time, i dok god ja sve to budem mogla raditi na nivou na kojem bi se to trebalo raditi, ja neću stati", kazala je za t portal Josipa Lisac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:22