ŽENSKA ENERGIJA

Sanja Doležal: ‘Obožavam cipele, ali slaba sam na bijele košulje, imam ih pun ormar‘

‘Za razliku od koncerata, na kazališnim daskama osjećam ogromnu tremu‘, kaže Sanja koja glumi u predstavi ‘Ljubav, gubici i moda‘
Sanja Doležal
 Matija Djanjesic/Cropix

Sanja Doležal jedna je od onih žena za koje ljudi vole reći da ostaju vječno mlade. Optimistična, vedra, duhovita pjevačica i televizijska voditeljica ne krije da je tajna te mladosti u tome što ona, premda je već desetljećima velika zvijezda, svoj status ne mistificira, ne izigrava bolju od drugih, spremna je na nove izazove, a životu pristupa realno, uvijek s dobrom dozom humora. Uz sve to, Sanja se i dobro zabavlja, pa je nedavno tako snimila 'feel good' pjesmu s Hladnim pivom, spojivši tako pop zvuk s punk-rockom.

U toj neobičnoj glazbenoj kombinaciji ona je preslatka, dok je, međutim, u svom drugom aktualnom kazališnom projektu - predstavi Nine Kleflin 'Ljubav, gubici i moda' - kao dio moćne ženske gomilice (koju uz Sanju čine Zdenka Kovačiček, Mirna Medaković Stepinac, Matija Prskalo i Karmela Vukov-Colić), na kazališnoj sceni pokazala svu svoju emotivnost, dijeleći s publikom osobne, ženske priče Nore Ephron. Premijera je u zagrebačkom kazalištu Vidra bila u nedjelju, a do nove predstave u kojoj će sa 'svojim curama' na pozornicu izaći 24. lipnja u za tu priliku posebno sašivenoj Varteksovoj haljini, sa Sanjom smo malo popričali.

Jeste li imali tremu uoči premijere predstave 'Ljubav, gubici i moda'? I, je li ona bila veća od uzbuđenja što ga osjećate pred koncert?

- Nevjerojatno, ali na premijeri sam imala ogromnu tremu. Puno veću nego na koncertu. Možda je razlog što već dugo nisam bila na pozornici, ali sigurno je da sam na koncertu sigurnija. Kazalište je ipak druga priča, ovo je tek moj drugi izlet na daske koje izlet znače. Samim time tu su i veća nesigurnost i veća odgovornost. Lijeka za tremu nema - samo duboko disanje i svjesnost da će proći. Tako je i bilo. Već nakon nekoliko minuta sam se opustila i počela uživati.

Ovo vam je već druga suradnja s Ninom Kleflin, pa sada, nakon 'Menopauze', s pozornice pričate jednu novu žensku priču. Koliko su vam ti projekti izazovni?

- Veliki su to izazovi. 'Menopauza' je bila mjuzikl, gluma, pjevanje, ples. Prilično zahtjevno, ali pokret i pjesma ti ipak pomognu u ulozi. Story telling, jedna nova forma u našem kazališnom životu, puno je zahtjevniji nego što sam mislila. Pričanje priča, vrlo osobnih, prijenos emocija koje izvlačiš duboko iz sebe, a da nema ni pokreta, ni glazbe da bi se sakrila, nije lako. Čini mi se vrlo zahtjevna forma. Zahvaljujući Nini, vjerujem da smo uspjele u tome.

image
Predstava 'Ljubav, gubici i moda'
Press

Koliko je vama značajna moda?

- Kad sam bila mlađa, moda mi je puno više značila. Danas biram udobnost, praktičnost i klasične, bazne komade odjeće koje mogu kombinirati i više puta upotrijebiti.

Vaša profesija omogućila vam je poigravanje različitim modnim stilovima. Koji vam je bio najdraži?

- Teško je to reći, jer od početka osamdesetih do danas mnogo se modnih stilova i trendova promijenilo. Ono što nikako ne bih ponovila su jako naglašena ramena. Romantične haljine volim i danas.

Kojih odjevnih predmeta ima najviše u vašem ormaru?

- Volim cipele, ali u mojem je ormaru najviše bijelih košulja. Imam ih zaista mnogo, a svake godine kupim barem još dvije. Obožavam ih.

Koja stvar je iz vašeg ormara najstarija, kakva sjećanja vam budi?

- Vrlo često raščišćavam ormare, pa podijelim robu koju dugo ne nosim. Tako da stare odjeće baš i nemam. Ipak, neki su komadi stari dulje od dvadeset godina. Super crno odijelo, koje i danas ponekad obučem, košulja, naravno bijela.

Glazbeno ste nedavno iznenadili publiku svojom suradnjom s dečkima iz Hladnog piva u pjesmi 'Carpe Diem'. Kako ste reagirali kada su vas pozvali da im gostujete u toj skladbi?

- Razveselio me poziv Mile Kekina i odmah sam pristala, čak prije nego što sam čula pjesmu. Činilo mi se nespojivo i zato me razveselilo.

image
Sanja Doležal i Hladno pivo
Sanja Dolezal

Je li točno da ste privatno veliki fan Hladnog piva?

- Od samih početaka ih pratim i volim. Obožavam njihove tekstove, često ironičan pogled na svijet. Na vrlo duhovit, izravan i ponekad ciničan način opisuju svakodnevicu.

Pjesma priča storiju o idealnom danu. Kako bi trebao izgledati vaš dan iz snova?

- Pjesma priča storiju o danu kakav živimo kao na traci, nesvjesni, a oko nas netko tko nas stalno tjera feel good. Nije uvijek tako, ali usprkos tome, treba iskoristiti svaki trenutak.

Kada ćemo vas, Marinka i Zeca moći ponovo čuti na nekom koncertu?

- Dogovaramo neka gostovanja tijekom ljeta, vidjet ćemo.

Stječe se dojam da vaš dan mora trajati dulje od 24 sata, jer uz sve to što radite još vas i na Novoj TV redovito gledamo u rubrici Kuhanje je IN. Možete li otkriti koji je vaš idealan recept za vruće ljetne dane koji nam predstoje?

- Ljeti svakako više prija laganija hrana. Moj su odabir salate.... na sve načine. Bogatstvo sezonskih plodova, voće i povrće ljeti su moj prvi izbor. Jedva čekam dobro rashlađenu lubenicu.

Unatoč tome što volite kuhati i jesti, imate zavidnu liniju. Kako je održavate?

- Ova cijela situacija s koronom me udebljala nekoliko kila. Sada pojačavam šetanje, jedva čekam plivanje u rijeci i moru, pa se nadam da ću do jeseni ipak skinuti tih nekoliko kila viška.

Čemu se najviše veselite kada jednom prođe pandemija korone?

- Veselim se druženju, krcatim koncertima i putovanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:54