JASNA NANUT

Scenaristica Zlatnog Studija: ‘Vjerujem da će dodjela i zabaviti gledatelje i dirnuti ih u srce‘

Nanut nam je otkrila poneki detalj uzbudljive večeri dodjele najveće medijske dodjele u zemlji
Jasna Nanut
 Vanja Šolin

Još nas samo nekoliko dana dijeli od velikog finala Zlatnog Studija, nagrade za film, televiziju, glazbu, kazalište i radio, koji se priprema u HTV-ovu studiju "Anton Marti". Naime, u izravnom prijenosu otkrit ćemo tko je u protekloj godini svojim djelima osvojio pola milijuna ljudi koji su glasali. Jasna Nanut vrijedno i na osebujan način i ove godine piše scenarij za TV spektakl, a otkriva poneki detalj uzbudljive večeri najveće medijske dodjele u zemlji.

Ovogodišnji Zlatni Studio održat će se u nešto drugačijem ozračju nego što smo se navikli. Ipak, vjeruješ li da i u tome ima neka posebna čar?

- Apsolutno. Baš mi se svidjelo kako je to bilo izvedeno na protekloj dodjeli Emmyja, voditelj Jimmy Kimmel iskoristio je novonormalnu situaciju kao priliku za novonormalni humor. On i Jennifer Aniston stajali su na distanci - po preporukama dr. Faucija koje je Kimmel, kao, krivo shvatio pa se previše udaljio - i onda su se dovikivali on i Jen, u stilu: "Kako si?" "Dobro, hvala" "Otpala ti glava?" "Ne, rekla sam da sam dobro, hvala!"... Ove je godine važnije da su nagrade dezinficirane nego ulaštene, što je i tužno i smiješno. U svom tom crnilu oko nas zdravo je boriti se upravo smijehom protiv straha koji nam se uvukao u kosti. Cilj nam je također ovom dodjelom potaknuti hrabrost i vjeru da možemo pobijediti sve, i izaći iz ovog čudnog vremena kao bolji ljudi.

Pripremaš scenarij ovogodišnjeg spektakla. Što možemo očekivati?

- Ciljam na spoj humora i dirljivosti, trudim se istovremeno zabaviti i dirnuti gledatelje u srce. Osim mnogih dragih i popularnih lica iz svijeta televizije, filma, kazališta, radija i glazbe, bit će tu i fantastičnih nastupa, među kojima se posebno ističe Lakestock na Bundeku, u kojem sudjeluju najbolji gitaristi, basisti, bubnjari i udaraljkaši Hrvatske.

Koliko ti je ovo vrijeme izazovno za pisanje?

- Inspiracije ne nedostaje, jedino vremena. Pozitivna strana lockdowna svakako je to vrijeme koje ti se odjednom stvori i omogući ti da dovršiš sve ono davno započeto, što je bilo na čekanju.

Možeš li nam otkriti neku crticu dok pripremaš priču za najveću medijsku nagradu?

- Moj posao zapravo je igra riječima. Scenarij koji pišem za dodjelu vrlo je sličan formi stand-upa, što znači da moram izreći bitno kroz najzanimljiviju, po mogućnosti duhovitu prizmu, s dovitljivim punch lineom kao šlagom na torti.

Uz tebe je sjajna ekipa kreativaca - redatelj Ivan Miladinov, glazbeni producent Ante Gelo, scenograf Dragutin Broz i još niz drugih. Kako je surađivati s njima?

- Miladinov je čudo od redatelja, on se baca u projekt dušom i tijelom, gine za njega do posljednje sekunde, a najljepše je raditi s ljudima koji gore za projekt jer ta je energija, naravno, zarazna i poticajna, i preslikava se na projekt. Isto vrijedi za Gelu i Broza, to su vrhunski profesionalci, pravi majstori svog posla, što će se, sigurna sam, na dodjeli itekako osjetiti. Obično je kod snimanja pravilo da kakva je atmosfera na setu, među ekipom, takva će biti i u finalnom proizvodu, a s obzirom na to da u našoj ekipi sve pršti od kreativnosti i entuzijazma, mislim da nas očekuje vrhunski show.

Svestrana si osoba, puno radiš, režiraš, pišeš scenarije za film i TV. Što te posebno veseli u scenaristici?

- Intenzivan je to posao, često zahtijeva poginuće u smislu rokova jer nikad nemaš dovoljno vremena za razmišljanje, najčešće radiš u petoj brzini, ali isto kao i kod filma, kad konačno gledaš to što si stvorio, na platnu, na malom ekranu, i znaš da si u to uložio sve što si imao i još više, dao svoj puni potencijal, onda si ispunjen od glave do pete. Zato to radiš, da pogineš i da se ponovno rodiš.

Uz Zlatni Studio, čime se baviš u posljednje vrijeme?

- U pripremama sam za svoj prvi dugometražni film, crnu komediju ‘Sedmo nebo’ koju planiram snimati na jesen.

O čemu se radi?

- O smiješnim stranama životno bitnih pitanja. To je priča o čovjeku koji se koprca u krizi srednjih godina, razapet između žene, ljubavnice, djece, posla i vlastitih potreba, i sve više zapleće u vlastite laži. Nakon HAVC-a, nadam se da će vrijednost ovog projekta prepoznati i HRT te da ćemo na njemu surađivati na obostrano zadovoljstvo.

image
Vanja Šolin

Imaš li na pomolu još koji novi projekt?

- Ujedno razvijam i sljedeći film, ‘Birdie’, komediju o potrazi za nužnim začinom u dugogodišnjem braku, i humorističnu seriju ‘Igra malog tigra’ o TV voditelju koji shvati da mu otkucava biološki sat pa se baca u očajničku potragu za partnericom te shvaća da se nešto opasno promijenilo na burzi usamljenih srca - žene su ojačale, a muškarci silom prilika postali - nježniji spol.

Rad na filmu je zahtjevan i izazovan posao. Razloga je dosta. Koliko je teško napraviti ono što bi htjela?

- Najteže zamislivo, u tome je i čar.

Neostvarene želje, snovi - u kojem te smjeru vode?

- Živjeti od filma i baviti se samo njime. Ono što je najteže u bavljenju filmom jest činjenica da uzima cijelog tebe i ne pita pritom od čega ćeš platiti kvartalni za plin.

I za kraj, kakva je Jasna Nanut privatno? Kako voliš provoditi slobodne sate?

- Ono malo slobodnog vremena što imam provodim s kćeri. Kartamo belu u kojoj je, na moj ponos, već opasno bolja od mene, igramo badminton, odemo do Istre. Pogledam seriju, film, pročitam knjigu, kuham... U iščekivanju kraja ovog novog nenormalnog, treba se okretati malim stvarima koje život čine ljepšim, pa bila to i pečena patka u umaku od naranče i ružmarina koja ti je, eto, ispala malo suha jer je nisi stavio marinirati na vrijeme. Poanta je u smijehu za stolom oko suhe patke, ne u samoj patki.

image
Zlatni Studio
Jutarnji List
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:48