POLUFINALE EUROSONGA

Šef hrvatske eurovizijske delegacije o nastupu Mije Dimšić: ‘Tužni smo i žao nam je. Vjerovali smo i nadali se prolazu‘

U finale Eurosonga prošlo je 10 zemalja: Švicarska, Armenija, Island, Litva, Portugal, Norveška, Grčka, Ukrajina, Moldavija i Nizozemska

Tomislav Štengl i Mia Dimšić

 Cropix/EBU/Corinne Cumming

Nažalost, Mia Dimšić nije izborila ulazak u finale Eurosonga. Europa nije prepoznala njen 'Guilty Pleasure'. Unatoč tome, naša eurovizijska predstavnica na ovom nastupu dala je sve od sebe i, kako kaže, ostavila srce na sceni. Mia je večeras na sceni djelovala samouvjereno, a pjesmu 'Guilty Pleasure' izvela je, složili su se i najveći kritičari, besprijekorno.

Uoči nastupa u polufinalu Mia nam je povjerila da se osjeća ponosno i euforično, ali priznala je da ima i laganu nervozu radi toga što se mora prezentirati u najboljem svjetlu dosad u samo tri eurovizijske minute.

- Nastup u Torinu, na kojem sam na Eurosongu predstavljala Hrvatsku, za mene je, bez obzira na plasman, veliki osobni i poslovni uspjeh iz kojeg sam puno naučila i to je ono najvažnije - rekla nam je Mia, koju su u Areni u Torinu bodrili članovi obitelji, prijatelji i, naravno, HRT-ova delegacija na čelu s Tomislavom Štenglom.

- Tužni smo jer nismo prošli u finale i svima nam je žao zbog toga. Naravno da smo vjerovali i nadali se u prolaz, ali ponekad treba imati i malo sreće. Mia je nastup odradila vrhunski i ostavila odličan dojam na eurovizijskoj pozornici. Ponosni smo na nju i hvala njoj i njezinom timu za sav trud i sve trenutke koje smo proveli zajedno na ovom putu od Dore do Eurosonga, rekao je Štengl.

U finale Eurosonga, koje će televizijski gledatelji moći pratiti u subotu na HTV1 s početkom u 21 sat, od 17 polufinalista prošlo je njih 10. To su Švicarska, Armenija, Island, Litva, Portugal, Norveška, Grčka, Ukrajina, Moldavija i Nizozemska. Njima će se u završnici pridružiti deset finalista iz drugog polufinala koje je na programu ovog četvrtka.

Inače, što se tiče naših konkurenata koji su uz Miju nastupili u prvom eurovizijskom polufinalu, televizijski gledatelji sinoć su imali prilike uživati u najrazličitijim glazbenim stilovima i modnim izričajima. Natjecanje je, podsjetimo, otvorila raskošna Ronela iz Albanije u blistavom bikiniju, a potom su na scenu došli Citi Zēni, eko ratnici i promotori zdrave prehrane iz Latvije. Litvanka je na sceni zračila elegancijom u svjetlucavoj haljini, za razliku od Švicarca koji je sav u crnom ponavljao 'Boys Do Cry'.

Simpatični mladi Slovenci gledatelje su pjesmom 'Disko' vratili u 70-te, dok su favoriti Eurosonga, sastav Kalush Orchestra, u pjesmi 'Stefania' pomiješali rap i hip hop s tradicionalnom ukrajinskom narodnom glazbom. Bugari su se ne previše uspješno pokušali šlepati na lanjske pobjednike, grupu 'Maneskin', Nizozemka je u asimetričnom crnom sakou izvela dojmljivu baladu, a Moldavci su pojedince nastupom u kostimima različitih boja, s harmonikom, violinom, gitarom i pjesmom: 'Hej ho, let's go, folklor, rock and roll...' podsjetili na Rokere s Moravu. Nakon njih nastupila je Portugalka s čeznutljivom baladom posvećenom njenom djedu, a uslijedile su Dankinje koje su rock sedamdesetih spojile s punk popom devedesetih, Austrijska pjevačica neke je zbog frizure podsjetila na Pipi Dugu Čarapu, tri Islanđanke pjevale su o dugoj, oštroj zimi, grčka pjevačica o umirućoj ljubavnoj vezi, Armenka o nesanici. Norveški 'Vukovi iz svemira' publiku su zabavili grupnim prepričavanjem pandemijske Crvenkapice. U njihovoj pjesmi Vuk (koronavirus) napada sve mlade i stare - i Crvenog i baku. Koje je rješenje? Norvežani kažu: 'Prije nego taj vuk pojede moju baku, daj tom vuku bananu.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:34