REAKCIJA PJEVAČICE

Severina nakon tekstova koje je objavio Jutarnji: ‘Klupko se krenulo rasplitati…‘

‘Zahvala ministru Josipu Aladroviću je iz dubine srca, jer bi ovako brzi i neovisni nadzori pomogli svim Laurama‘
Severina i screenshot teksta u Jutarnjem listu
 Darko Tomas/Cropix

Jutarnji.hr danas je objavio tekst novinarke Ivanke Tome o tome da je izvanredni upravni nadzor Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike utvrdio da posebna skrbnica sina Severine Vučković i Milana Popovića nije s djetetom razgovarala po pravilima struke.

Naime, s djetetom je trebala razgovarati sama, bez prisustva drugih osoba, i to u Centru, a razgovor je obavljen u prisustvu ravnateljice Centra i to u očevu stanu. Tvrdilo se kako se s djetetom razgovaralo i u domu majke, ali o tome nije nađen nikakav trag, a i majka je to opovrgla. Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Ranije tijekom dana Jutarnji.hr je objavio i drugi tekst Ivanke Tome u kojem se piše kako je Inspekcija nakon optužbi Severine otkrila 21 nepravilnost u Centru za socijalnu skrb Maksimir. Taj tekst možete pročitati OVDJE.

Na oba teksta se na svojem Instagram profilu osvrnula i sajma Severina, koja je napisala sljedeće:

- [VIŠE OD 40 ZNAČAJNIH NEPRAVILNOSTI KOJIMA JE REZULTAT BIO ODUZETO DIJETE] Sjećate se moje ispovijesti novinarki Jeleni Jindri na portalu H-alter o borbi sa sustavom, koji mi je oduzeo dijete jer sam 'nesuradljiva'? Sjećate se kako je ministar za socijalnu skrb najavio nadzor nad ustanovama o čijim propustima sam govorila? I, nećete vjerovati, nije prošlo ni mjesec dana, a ministar je ispunio obećanje.

Nadzor je proveden očito vrlo temeljito, a kako je neki dan objavio sam ministar Aladrović, pronađeno je više od 20 pogrešnih postupanja u Centru za socijalnu skrb – Podružnica Maksimir i 24 u Centru za posebno skrbništvo. Tek sam danas u dva teksta u Jutarnjem listu i ja doznala detaljnije što točno. Nalaze nisam dobila, zato s vama dijelim tekstove o njemu. Godinama molim i kumim. Mnogi su me slušali svih ovih godina, ali nisu čuli.

Moje molbe, žalbe, prigovori, tužbe nisu usvajane. Psihička maltretiranja, javna blaćenja i na kraju oduzimanje djeteta i privremena mjera koja je trajala 20 mjeseci – sve je do danas ostalo nekažnjeno, neistraženo. Slična nepovratna šteta nanijeta je brojnim majkama Hrvatske i diljem regije.

Uvjerena sam da je ovo samo prvi veliki pomak u sustavu, veliki pomak za sve hrvatske Laure, za sve žene čije priče je ispisala nepokolebljiva novinarka Jelena Jindra. Jelena i dalje piše. Javljaju joj se žene iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, svugdje gdje je jedna grupa psihologica propagirala 'teoriju otuđenja' i mnogu djecu žrtve nasilja odvojila od majki. Teoriju je prenijela na svoje suradnice i prijateljice na moćnim pozicijama, educirala je policiju, tužitelje, sudove, vještake,škole…

Ta "struka" je doktrinu otuđenja uvela na prostore cijele regije, iako Svjetska zdravstvena organizacija nikad nije priznala tu teoriju. Ali klupko se krenulo rasplitati…

Zahvala ministru Josipu Aladroviću je iz dubine srca, jer bi ovako brzi i neovisni nadzori pomogli svim Laurama, ispravile bi se neke nepravde. I pomogli bismo svi zajedno da se to više ne događa u Hrvatskoj. Nadam se kako se nadzori nastavljaju i u slučaju svih drugih Laura koje moraju ostati anonimne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2022 15:04