APEL PJEVAČICE

Severina: ‘Okrenite se oko sebe, pogledajte sto se događa vašim susjedama, prijateljicama... I pomozite!‘

Ovo je i moj apel institucijama i medijima...Istražite ove priče, napisala je Severina u svojoj objavi.
 Darko Tomas/Cropix

Pjevačica Severina objavila je status na Facebooku pod naslovom "Žene pod burkama i iza zavjesa - od Afganistana do Hrvatistana".

Ustanovila je da su afganistanske djevojčice i žene napuštene od svijeta, te da im je preko noći oduzeto pravo na slobodu, obrazovanje i izbor.

- Svi veliki svjetski frajeri okrenuli su im leđa, ostavili ih na milost i nemilost muške svjetine - ustvrdila je pjevačica čiji status niže prenosimo u cijelosti.

"Sestre i braćo,

afganistanske djevojčice i žene napuštene su od svijeta! Pravo na slobodu, obrazovanje i izbor oduzeto im je preko noći. Stjerane su u kuću i obučene u burke. Svi veliki 'svjetski frajeri' okrenuli im leđa, ostavili ih na milost i nemilost muške svjetine. I? I nikome ništa. Ne dopustimo da se zaboravi i prihvati! Znam da ne možemo mi puno. Možemo ponavljati, pisati, prozivati i apelirati…

A možemo i pomoći nekoj ženi u svojoj sredini. Kako? Tako da ju saslušamo. Pažljivo, tako da ju čujemo. To je, pripremajući svoj istraživački serijal za H-Alter ( https://h-alter.org ), napravila Jelena Jindra, inače novinarka redakcije kulture HRT-a, vrijedna, iskusna i obrazovana žena.

Njezina istraživačka priča, a razgovarala je s više od 40 žena, nije ništa manje jeziva od one s početka priče. Znate li koliko je sakrivenih žena iza zavjesa hrvatskih 'toplih domova'? Lažno optuživanih, prozivanih, izopačavanih, izvrgavanih raznim teorijama, govorkanjima i podsmijehu. U pozadini svega je jedan krak Bandićeve hobotnice, dobro ustrojene i umrežene organizacije preko koje moćni mužjaci ženama oduzimaju djecu. U tome im pomaže posebno jedna Poliklinika.

Vjerujte, nije paranoični umišljaj, još manje moj. To je javni pogovor o kojem sam i osobno govorila i upozoravala. Jer ga proživljavam već gotovo osam godina. Sada umjesto da, kako se to gordo kaže 'institucije obave svoj posao', napadnuta je glasnica, novinarka Jelena i to sa svih strana: ispravci, demantiji, napadi ili ignoriranje priče u drugim medijima.

Ovo je prava istraživačka priča i molim vas pročitajte kako mreža institucija koje bi trebale brinuti o djeci – djecom 'trguju'. Svi su tu: centri za socijalnu skrb, pravni skrbnici, škole, sudovi, vještaci… i, naravno, moćni očevi koji se skrivaju iza sasvim određenih udruga, kako piše Jindra.

Moj apel vama je: pročitajte Jelenine članke, okrenite se oko sebe, vidite sto se događa vašim susjedama, prijateljicama, znanicama, članicama obitelji. Ne bježite jer su vam možda naporne, već pomozite ako možete! Makar ih saslušajte….

Ovo je i moj apel institucijama i medijima... Istražite ove priče", napisala je Severina u svojoj objavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. kolovoz 2022 21:12