U MILANU SA ŽAKLINOM MARIN

SJEĆATE LI SE OVE HRVATSKE MISICE? Prelijepa Siščanka danas je jedna od najuspješnijih bookerica u svijetu mode

 
Žaklina Marin i Lana Pavić
 Jutarnji list

Pronašli smo i iznenadili jednu od nekadašnjih najuspješnijih hrvatskih ljepotica. Kada je moj prijatelj, PR stručnjak Toni Dabinović čuo da se poslovno spremam u Milano, rekao mi je da se ne smijem vratiti u Zagreb, bez da posjetim Žaklinu Marin. Kako sam devedesetih godina prošlog stoljeća, kao tinejdžerica predano pratila različita natjecanja za top modele, kao i izbor Miss Hrvatske koji je tada imao kultni status, nije mi trebalo dugo da se sjetim prelijepe plavuše, koja je 1994. postala prvom pratiljom Branke Bebić Krstulović. Obećala sam Toniju da ću se sa Žaklinom svakako vidjeti, a kako obećanja ne volim kršiti, nije bilo druge nego dogovoriti susret. U društvu kolegice, novinarke Ivane Zorić, stigla sam na adresu prestižne milanske modne agencije, koja odnedavno nosi naziv Select. Naime, nekadašnji milanski MP Managament sada pod sobom ima i kultnu londonsku agenciju zvučnog imena zbog čega mu je dan prije našeg dolaska potpuno promijenjen vizualni identitet.

Jutarnji list
Ivana Zorić, Žaklina Marin i Lana Pavić

Žaklina nas je dočekala s prepoznatljivim, širokim osmjehom i gotovo bez make up-a, povevši nas svijetlim prostorom moderno uređene agencije. Sjele smo na terasu koja u ove jesenske dane izgleda bajkovito, svaka sa svojom šalicom kave, čavrljajući kao da se znamo godinama. Stajlingom i stavom, Žaklina nam je već na prvi pogled pokazala što joj je najvažnije kod djevojaka o čijim karijerama brine – prirodna ljepota i osobnost. Upravo ove karakteristike traži od modela koji rade u njenoj agenciji i bez čega, drži, nema uspjeha u svijetu visoke mode. On je i danas jednako zahtjevan kao u doba kada je koračala pistama i snimala modne editorijale. Možda i više zbog suvremene opsjednutosti savršenstvom koju potiču brojni Instagram modeli čije fotografije djeluju nestvarno, opterećujući djevojčice i žene „idealima“ koje je nemoguće dostići.

Jutarnji list
Žaklina Marin i Lana Pavić

Razgovarajući o brojnim temama Žaklina nam je ispričala kako izgleda njezin radni dan. Jako je važno da u svakom trenutku zna koja od djevojaka boravi u Milanu, a koja snima po svijetu ili je uzela kraći odmor. Na osnovi tih podataka, dogovara snimanja i kampanje koje djevojkama, odlučnima uspjeti u modnom svijetu, osiguravaju vrlo dobre honorare. Naglasila je da nisu sve djevojke za visoku modu, niti su sve stvorene za snimanja komercijalnih promidžbenih spotova ili kataloga. Treba znati ocijeniti za što djevojka ima potencijala, kako ne bi došlo do neuspjeha, a time i velikih razočaranja.

Žaklina pojašnjava kako njena agencija izbjegava raditi s modelima koje imaju manje od 16 godina, ali naglašava da je svijet modelinga i dalje rezerviran za mlade djevojke. Dvadeset pet godina smatra se granicom nakon koje je ulazak u posao prilično neizvjestan. Pa ipak, najvažnije je da i djevojka i agent budu sigurni što je ono što model želi postići – veliku karijeru u visokoj modi ili kratkoročno uživanje u putovanjima i zarađivanju džeparca. U ovome vidi i temeljni problem domaćih djevojaka čija ljepota osvaja, ali koje često ni same ne znaju što žele. Kao odličan primjer hrvatske manekenke koja je sebi jasno postavila ciljeve izdvaja Saru Sorić kojoj, primjerice, nije teško radikalno promijeniti imidž ne bi li dostigla razinu kojoj teži.

Jutarnji list
Žaklina Marin i Ivana Zorić

Premda mnogi misle kako se posao modnog agenta sastoji od odlaska pred škole, kina ili koncerte kako bi na tim mjestima pronašli novo lice, Žaklina tumači da je takva praksa češća u Londonu ili zemljama Istoka, dok je njen posao orijentiran prema klijentima visoke mode poput Guccija, Versacea ili Prade. Zbog toga voli da djevojke same dođu u agenciju i suvereno izraze želju za radom u modnoj industriji. Na taj se način smanjuje mogućnost da će naići na instant modnu zvijezdu koja će zabljesnuti, ali i brzo nestati sa scene jer nije spremna na odricanja i izazove koji pred njom stoje. U tom kontekstu, kao još jedan primjer odlučne djevojke koja zna što hoće navodi Marjan Jonkman koja je na ljestvici nadolazećih modnih zvijezda upravo ušla među prvih pedeset. To ne treba čuditi s obzirom na to da je u kratko vrijeme odradila kampanje za McQueen, Channel i Versace.

Najvažnija Žaklinina poruka mladim nadam je da na kastinzima ne budu sramežljive i da pokažu svoju istinsku osobnost. Često je prvo predstavljanje šansa koja se više neće ponoviti pa je nužno osvijestiti koliko toga je moguće postići ako je djevojka samouvjerena i zna što želi. Takav stav posebno pomaže za vrijeme najintenzivinijeg i najluđeg perioda u ovoj branši, a to je doba kada se odvijaju Tjedni mode. Tada baš svi klijenti žele najpopularnije, najprofesionalnije i najbolje manekenke pa treba znati dobro balansirati između želja i potreba klijenta te mogućnosti agencije kako bi djevojke s jednog kraja grada, uspjele stići na drugi, točno na vrijeme za novu modu reviju.

Jutarnji list
Lana Pavić, Žaklina Marin i Ivana Zorić

Susret sa Žaklinom vratio me u prošle dane u kojima sam se i sama bavila modelingom, ali i potvrdio njene riječi da su hrvatske djevojke nedovoljno spremne riskirati. Priznajem da je i meni bilo dovoljno lijepo u Hrvatskoj da bih sudjelovala na kompetitivnom modnom tržištu kao što je milansko. Milano je prelijep, ali uistinu zahtjevan grad u kojem uspijevaju samo oni koji zaista vrijede i imaju snažnu želju za uspjehom. Pa ipak, u Žaklininom slučaju sve se čini tako jednostavnim. Ne odaje dojam žene koja juri za uspjehom, već osobe koja obožava svoj posao i zna sve njegove tajne. Mir i sigurnost kojom odiše zarazna je zbog čega sugovornike puni pozitivnom energijom i veseljem. Jedino, priznaje, ima malu trenu kada se uključe kamere Hrvatske televizije jer je predugo u Italiji da bi hrvatski govorila idealno. Ivana i ja ohrabrile smo je pojašnjenjem da je njezin hrvatsko-talijanski naglasak neopisivo simpatičan, a da nismo lagale mogu se uvjeriti i svi gledatelji Kluba 7 ovog četvrtka za koji je Žaklina, uz naš i Tonijev nagovor, dala ekskluzivni intervju.

Jutarnji list
Ivana Zorić, Žaklina Marin i Lana Pavić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 22:01