BRANIMIR MIHALJEVIĆ

Skladatelj Albininog ‘Tick-Tocka‘: ‘Nekad je na Eurosongu bilo ludo, a sad u sobi gledam serije‘

Najiskusniji član našeg eurovizijskog tima kaže da "nema razloga da sumnjamo u siguran prolazak u finale"
Skladatelj, aranžer i glazbeni producent Branimir Mihaljević
 CROPIX

Branimir Mihaljević po pitanju Eurosonga najiskusniji je član našeg eurovizijskog tima. Jer, ovogodišnji Eurosong s Albinom Grčić njemu je treći po redu - na najzabavnijem i najgledanijem lakonotnom europskom festivalu već je bio s djevojkama iz grupe Feminnem i pjesmom "Lako je sve", kao i 2018. s Frankom Batelić i pjesmom "Crazy".

Ovo je, reklo bi se, vaša treća eurovizijska sreća. Što kaže vaša intuicija: vraćamo li se s Eurosonga "sa štitom ili na štitu"?

- Haha, ja se iskreno nadam da je ovo moja treća sreća. Zasad su nas zaobišli i korona i sve druge nedaće i sada se samo nadam da će večeras sve biti onako kako to planiramo i za što se već dugo i intenzivno spremamo. Nakon toga je sve moguće.

Znamo da ste preslušali svih 39 eurovizijskih pjesama. Kakav je glazbeno 65. Eurosong?

- Eurosong je iz godine u godinu sve zanimljiviji. Nekada se znalo što je Eurosong pjesma, a što radijski hit, no posljednjih desetak godina te su se pjesme produkcijski i stilski jako približile. Ima nekoliko pjesama koje zvuče baš poput najvećih svjetskih hitova. Neke možda malo i previše…

Albina nastupa kao deseta u prvom polufinalu. Kao glazbeni znalac, što procjenjujete: kakvu su joj šanse za prolaz u finale i s koje strane joj prijeti najveća opasnost?

- Ako Albina večeras ovu pjesmu, u koju svi vjerujemo, od početka izvede onako kako može, uz sve ono što je Marvin osmislio, uistinu nema razloga da sumnjamo u siguran prolazak u finale.

image
Albina
Kenzo Tribouillard

Kada ste točno skladali "Tick-Tock", gdje ste pjesmu napisali. Što vas je inspiriralo?

- Pjesmu sam pisao namjenski za Albinu da je izvede na Dori, ali imajući odmah u glavi Eurosong. Postavio sam si neke parametre i počeo stvarati unutar njih. Pjevušio sam si neki gitaristički rif koji je kasnije u pjesmi postao fraza truba, ostavio to sa strane i krenuo od početka pjesme. Napisao sam uvod, prvi dio, most i stao. Znao sam da imam odličan uvod, razradu i trenutak u kojem Albina pjeva onaj visoki ton koji vas ostavi bez daha. Nakon toga sam malo zastao, odmorio desetak minuta i rekao si, OK, treba mi svakako bas bubanj koji vas tuče kao čekićem u grudi, potom sam snimio bas gitaru koji sam kasnije zamijenio živom gitarom i na to bez teksta počeo slagati svoje info vokale. Odmaknuo se, poslušao taj refren i shvatio da je to upravo to!

Kako inače skladate pjesme?

- Nerijetko sanjam neke melodije, recimo da sam na nečijem koncertu gdje slušam neku glazbu i onda se probudim, sjećam se svega i shvatim da te pjesme koje sam čuo u snu još nisu napisane pa ih zapišem. Nikada to ne ostane baš tako, ali znam to iskoristiti za neku početnu ideju za neku buduću pjesmu. Kad radim produkcijski modernije i zahtjevnije pjesme, uvijek radim prvo glazbu kako bih imao prostora za stvaranje u ritmički slobodnijoj formi, a ima puno situacija kada radim s tekstopiscem i tada glazba i tekst nastaju paralelno. Što se doba dana tiče, obično se oko 6 ujutro budim s pjesmama ako ih sanjam, tekstopisci kod mene u studio dolaze obično između podneva i 14 sati, često sam najkoncentriraniji iza 20 sati, tako da je svako doba dana dobro za kreativno stvaranje. Nekada sam bio noćni tip, sada iza ponoći puno slabije funkcioniram.

Dva puta ste dosad bili na Eurosongu. Što je najluđe ili najduhovitije što ste tamo doživjeli?

- Bilo je odličnih tuluma i u Oslu 2010. i u Lisabonu 2018. godine. Moram priznati da je najbolje tulume tih godina organizirao moj prijatelj Doron Medalie koji je 2018. i pobijedio s pjesmom "Toy", a zajedno smo, ako se sjećate, pisali lani pjesmu za Indiru za Doru. Iz Lisabona najviše pamtim večeri na Bairro Altu s našom ekipom koja je te godine uistinu bila fenomenalna. Ne sumnjam da će tako biti i s ovom ekipom, jer su atmosfera i međuljudski odnosi naprosto fenomenalni. Fran, Karlo, Stefan odnosno kako ih zovemo "naš beauty team", zatim Helena i njezini plesači, Aleksandra iz Universala i naravno predivna Albina, svi smo kao jedno. Veliko je to prijateljstvo i povjerenje. Uršula Tolj koja je šefica delegacije veliki je borac, s vrlo jasnim idejama i čvrstim stavovima, a producent Neven ima potrebno iskustvo Eurosonga tako da činimo brojnu, ali složnu ekipu.

image
Branimir Mihaljević i supruga u Rotterdamu
privatna arhiva

Eurosong je poznat po raznim otkačenim zabavama. Ove godine ih zbog korone nema. Kako provodite vrijeme u hotelu?

- Ponio sam svoj laptop tako da pomalo i stvaram, a nekoliko dana proveo sam gledajući serije na Netflixu.

Da nema korone, koja biste mjesta u Rotterdamu i Nizozemskoj obavezno obišli?

- U Rotterdamu prije nisam bio, no moja supruga Sandra i ja smo više puta bili turistički u Amsterdamu. Uistinu volimo taj grad. Rotterdam mu je, iz onog što sam imao prilike vidjeti, dosta sličan.

Što glazbeno za Albinu planirate nakon povratka s Eurosonga?

- Imam nekoliko ideja, ali već mi iskristalizirala jedna koja me najviše fura. Albina nije još čula tu pjesmu, a ako se i njoj svidi, onda imamo novi zarazni hit za ljeto. Svakako sve pjesme snimamo dvojezično, a s obzirom koliko dobro govori i španjolski, možda to iskoristim u sljedećoj pjesmi. Uglavnom, mi imamo svu slobodu da se igramo glazbom, a vi očekujte neočekivano. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:15