IKONA NOVOG VALA

Slađana Milošević je bolovala od opakog sindroma: ‘Napada sve sustave, ni doktori ne znaju...‘

Pjevačica je preminula u 69. godini

Slađana Milošević, 1979.

 Screenshot/

Pjevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini nakon duge i teške bolesti. Prije nekoliko mjeseci bila je hitno hospitalizirana zbog lošeg zdravstvenog stanja, a tada je u razgovoru s novinarima otkrila detalje svoje borbe s teškom, smrtonosnom bolešću.

- Od napuštanja bolnice i liječenja, koje je s kraćim prekidima trajalo dvije godine, moje zdravlje je i dalje ugroženo, ali ako ništa drugo, osjećam se slobodnije. Ne pripadam ljudima koji zahtijevaju više nego što im pripada - rekla je tada Slađana.

- Bolest nosi naziv Sjögrenov sindrom. Njena simptomatologija i način liječenja i dalje su nepoznati mnogim doktorima. Često je svode na pojednostavljeni imunološki poremećaj, a ona je u stvari smrtonosna. Nažalost, bolest je vrlo teška, s brojnim imunološkim promjenama. Napada sve tjelesne sustave. Jedino kineska tradicionalna medicina može pomoći jer od ranih dana tretira čovjeka kao jedinstvenu cjelinu. U zapadnoj medicini jedino psihosomatika ima takav pristup. Čovjek je jedinstvo tijela i psihe, i samo tako se može liječiti, rekla je tada pjevačica.

Aleksandra Slađana Milošević rođena je u Beogradu 3. listopada 1955. godine i smatrana je ikonom novog vala osamdesetih u Jugoslaviji.

Svoj prvi solo nastup je imala na festivalu "Studentsko ljeto" u Maglaju, 1974. godine, gdje je osvojila "Grand Prix".

Na površinu jugoslavenske pop-rock scene isplivala je 1977. godine s pjesmom "Au, Au" i iste godine imala svoj prvi veći nastup na koncertu kod Hajdučke česme, gdje je nastupala prije Bijelog Dugmeta.

Milošević je počela rušiti tabue kad je izdala pjesmu pod nazivom "Seksi dama", koja je bila zabranjena za emitiranje na brojnim radijskim i televizijskim programima.

Godine 1979., promovirala je pjesmu "Amsterdam", a 1981. godine je nastupila na izboru za jugoslavenskog predstavnika na Pjesmi Eurovizije u Beogradu i osvojila osmo mjesto s kompozicijom "Recept za ljubav".

S Dadom Topićem je 1984. godine snimila pjesmu "Princeza", koja je prevedena i na engleski jezik, a 1989. godine je otišla u Sjedinjene Države, gdje je neko vrijeme svirala s grupom "Baby Sister".

Jedno vrijeme je bila broker na burzi, a radila je i u marketinškim agencijama. U Beograd se vratila 1995. godine, piše Blic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 07:52