GIBBONIJEV MILJENIK

Slatki Pepi bio je brat slavnog hrvatskog pomeranca: ‘Presjeklo me kad sam čula da ga više nema‘

Stipišići su tragično usmrćenog pomeranca nabavili od uzgajivačice Tine Žutelije koja je za Jutarnji ispričala sve o Pepiju
Pepi, Gibonnijev pas
 Privatna arhiva

Kad mi je stigla poruka od Sanje da Pepija više nema, paraliziralo me - ispričala je za Jutarnji Tina Žutelija, splitska uzgajivačica pomeranaca, čija šampionka Tonka je Pepijeva sestra. I sama je u šoku nakon tragedije koju je doživjela obitelj Zlatana Stipišića Gibonnija (52) u ponedjeljak kada je njihovog ljubimca, umiljatog njemačkog špica, na cesti usmrtio američki staford. Stravičan događaj, kojeg se pribojavaju mnogi vlasnici manjih pasmina, zbio se u Lovretskoj ulici kod parka Emanuela Vidovića u Splitu.

image
Tina Žutelija ponosna je vlasnica gotovo desetak pasa raznih pasmina gdje ipak prevladavaju pomeranci
Paun Paunovic/Cropix

Sanja Stipišić, Gibonnijeva supruga, kobnog dana je izvela ljubimca u šetnju i taman su izašli iz zgrade. S udaljenosti od tridesetak metara vidjela je psa u tipu staforda bez povodca kako trči prema njima. Njegova vlasnica je trčala par metara za njim vičući 'neće vam ništa, beba je'.

image
Pepi, Gibonnijev pomeranac koji je nastradao
Privatna arhiva

Probio mu pluća

Tad je podivljali pas zgrabio Pepija i tresao ga u zubima dok se nije prestao trzati, a onda je krenuo i na Sanju. Pukom srećom nije je ozlijedio. Nesretni Pepi je izdahnuo svojoj užasnutoj i uplakanoj vlasnici na rukama ubrzo nakon što su stigli u veterinarsku stanicu. Unatoč pruženoj pomoć ozljede su bile preteške, a posebno su mu bila ozlijeđena pluća. Žutelija je Pepija dala Stipišićevima dok je još bio štenac.

image
Pepi, Gibonnijev pas
Privatna arhiva

- On je bio prekrasan pas, ne 'kao član obitelji', nego pravi član obitelji. Svi doma su ga obožavali, uvijek je išao svuda s njima. Njihov svijet je prekinut na tako grub i agresivan način. Oni su sad izgubljeni - kaže nam. Pomeranci su inače mala pasmina, velike i meke dlake, spadaju u kategoriju psa za igru (toy dog). Žutelija priča da Pepi sigurno ničime nije isprovocirao staforda. Volio je velike pse jer je i sam odrastao s njemačkim ovčarom, a prije napada nije niti zalajao.

image
Tina Žutelija
Paun Paunovic/Cropix

Protiv 37-godišnje vlasnice staforda Kana, koja je čak bezosjećajno otišla s mjesta nesreće, podnesen je optužni prijedlog nadležnom općinskom prekršajnom sudu, a o cijelom događaju je izviještena veterinarska inspekcija, kako u priopćenju navodi PU splitsko-dalmatinska. Pepi, punim imenom Romlay Royal Titan, nije dočekao treći rođendan, 25. studenoga. Ime Pepi je dobio jer je dok je kao mali mijenjao dlaku izgledao 'kao da ga je pukla petarda', priča nam uzgajivačica o njemu s puno ljubavi.

image
Zlatan Stipišić Gibonni sa suprugom Sanjom
Bruno Konjević/Cropix

Ljubav na prvi pogled

Bio je toliko sladak i umiljat da su ga svi obožavali. Vlasnica Sanja se u njega zaljubila na prvi pogled.

image
Splićanka Tina Žutelija
Paun Paunovic/Cropix

- Vidjela ga je prvi put jer smo obje bile kod iste pedikerke. Pepi je bio sa mnom i odmah je otrčao Sanji u ruke. Oni inače nisu toliko povjerljivi, a s njom je kliknuo odmah. Bio je presladak, tad je imao 3-4 mjeseca. Rekla mi je da se javim ako ću ga prodavati - priča Žutelija. Ona je planirala ostaviti kod sebe i njega i sestru Tonku, ali je s Pepijevih sedam mjeseci ipak odlučila dati ih Stipišićevima. Njegov sestra Tonka, o kojoj je Jutarnji već pisao, u New Yorku je u veljači na najprestižnijoj svjetskoj izložbi pasa izabrana među sedam najljepših.

Staforda će eutanizirati?

- Budući da znam da je napadnuti pas iz provjerenog uzgoja i da nije bio konfliktan niti lajav kakvi oni nekad i znaju biti, a uz to je odrastao uz velike pasmine, on nikako nije kriv. Drugi pas, koji je napao, naravno da je kriv, ali prvenstveno je kriva njegova vlasnica. Sve se dogodilo na javnoj površini na kojoj psi moraju biti na povodcu te je staford trebao imati brnjicu. Ovoga puta se radilo o toj pasmini, ali mogao je biti bilo koji. Činjenica jest da je vlasnica tog psa kriva i da ga nije znala kontrolirati - rekla nam je Saša Španović, vlasnica firme Pets only.

Prema Pravilniku o opasnim pasminama psi iz kontroliranog uzgoja pasmina terijera tipa bull – stafordski bull terijer, američki stafordski terijer, bull terijer i mini bull terijer uvijek se moraju voditi na povodcu i nositi brnjicu, što vlasnik psa dobiva i napismeno.

Osoba koja želi udomiti psa iz skupine opasnih pasmina mora imati potvrdu o nekažnjavanju, dokaz da je starija od 21 godine, da je radno sposobna te mora biti spremna na detaljan razgovor koji uključuje i davanje istinitih informacija o prijašnjem iskustvu s pasminom.

Ako pas napadne nekoga, bilo drugog psa ili čovjeka, Veterinarska inspekcija odlučuje što će biti dalje sa psom, odnosno hoće li biti oduzet vlasniku. Ako pas ostane kod vlasnika te se napad ponovi, sigurno slijedi eutanazija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:46