HIT-SERIJA

SLAVKO SOBIN, GIULIANO, KRISTINA KREPELA, ZAMJENIK GRADONAČELNIKA ŠIBENIKA... Hrvati koji su glumili u Igri prijestolja govore za Jutarnji

 
Slavko Sobin (lijevo), Kristina Krepela u društvu Emilie Clarke ( u sredini) i Giuliano (desno)

Megapopularna serija “Igra prijestolja” (Game of Thrones) spustila je svoj zastor i sa zadnjom epizodom osme sezone zaključila jedno poglavlje televizijske povijesti. Kada gledamo unatrag, radi se o seriji o kojoj se cijelo vrijeme govorilo u superlativima (što dobrim, što lošim), a u povijesnim arhivima će ostati zapamćena kao jedna od serija s najviše glumaca i statista.

Naime, serija tijekom osam sezona broji 553 člana glumačke postave te više tisuća statista (samo u epizodi “The Battle of the Bastards” sudjelovalo je 500 statista). Kako bismo saznali kako je izgledalo snimanje jedne od najpopularnijih serija svih vremena, razgovarali smo s hrvatskim glumcima i najpoznatijim hrvatskim statistima koji su dali svoj doprinos u snimanju “Igre prijestolja” te se sa svojim likom i djelom upisali u televizijsku povijest.

Giuliano

pjevač

Uloga u “Igri”: vojnik kraljevske straže u Kings Landingu

Giuliano (desno)

Splitski pjevač Giuliano pročitao je sve knjige Georgea R. R. Martina i revno pratio izlazak svake nove epizode serije, pa nije neočekivano da se i njegovo lice može pronaći u seriji.

- Kada sam čuo da se snima u Hrvatskoj, jednostavno sam se morao javiti - kaže Giuliano. - A uvjeti na setu su odlični! Organizacija je vrhunska, točno se zna kada je pauza za obrok, a samo snimanje teče tako jednostavno. Snimamo scenu dva ili tri puta i već idemo dalje. Toliko su dobro uhodani - prisjeća se pjevač snimanja druge sezone.

Statirao je u Dubrovniku kao vojnik kraljevske straže u Kings Landingu, a u jednom je trenutku kamera ulovila i krupan kadar njegova lica. To je scena u prvoj sezoni kada Arya Stark i Gendry bježe iz kraljevstva pred vojnicima koji ubijaju svu nezakonitu djecu bivšeg kralja Roberta Baratheona. U ostalim kadrovima pojavljuje se uz velike zvijezde kao što su Peter Dinklage (Tyrion Lannister), Lena Headey (Cersei Lannister) i Jack Gleeson (Joffrey Baratheon), no kaže da je kao istinski fan on čekao glavnog kreatora koji stoji iza cijelog fenomena “Igre prijestolja” - Georgea R. R. Martina.

- Znao sam da će Martin jednom doći na set, pa sam sa sobom u Dubrovnik ponio sve svoje knjige kako bi ih potpisao. I baš taj dan kada je on došao, ja sam ih zaboravio u hotelu - kaže Giuliano.

Kristina Krepela

glumica

Uloga u “Igri”: bogata žena iz Qartha

Emilia Clarke (lijevo) i Kristina Krepela (desno)

Kristina Krepela jedina je hrvatska glumica koja se može pohvaliti da je glumila u “Igri prijestolja” (Game of Thrones - GoT). Pojavljuje se u četvrtoj epizodi druge sezone, gdje utjelovljuje lik bogate žene iz Qartha koja Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) predstavlja lokalitete raskošnoga grada.

- Bez daljnjega, bilo je to prekrasno iskustvo i život mi je još jednom pokazao da što su ljudi veće zvijezde, to su pristupačnije i toplije osobe. Pritom mislim na cijelu ekipu, od producenta i redatelja do, naravno, glumaca - prisjeća se Kristina Krepela. Mjesec dana prije uloge u GoT-u bila je u Pragu, gdje je glumila u ABC-jevoj seriji “Nestali”. Jednu od glavnih uloga u toj seriji igra poznati glumac Sean Bean, koji je obožavateljima GoT-a poznatiji kao Ned Stark. Na setu su razgovarali o seriji i mogućnosti da Krepela glumi u nadolazećoj sezoni.

- Pitao me hoću li glumiti, no već su tada bile podijeljene sve uloge i nitko me nije zvao na audiciju, pa nisam gajila prevelike nade - priča Kristina Krepela. No kada se vratila u Zagreb, došao je poziv od hrvatske producentske kuće Embassy Films da dođe na audiciju za GoT. Otišla je, dobila ulogu i otisnula se prema Lokrumu, gdje ju je čekala Majka zmajeva. Ipak, nije sve bilo savršeno. Baš se u tom trenutku razboljela i bojala se da će to utjecati na njen angažman u seriji.

- No ekipa se trudila oko mene, pazili su da imam sve što trebam i rekli da će odmah dovesti liječnika ako mi slučajno bude loše.

Najviše će pak, kaže, pamtiti Emiliju Clarke.

- Simpatična je i jednostavna. Sjedili smo skupa na Lokrumu, ponavljali tekst i nije bilo nikakvog odvajanja glavnih glumaca. Ali najviše se divim njenoj profesionalnosti. Prije nego što je išla moja scena, morala sam provesti tri sata u garderobi na šminkanju i uređivanju kostima, dok je ona sjedila čak pet sati, i to svaki dan - priča Kristina Krepela.

Zadnji trenutak njene avanture zvane Igra prijestolja bila je vožnja brodom s Lokruma prema Dubrovniku uz zalazak sunca i oproštajno piće s filmskom ekipom. Prikladan kraj za uspomenu koju će nositi do kraja života.

Danijel Mileta

zamjenik gradonačelnika Šibenika

Uloga u “Igri”: jedan od građana Westerosa

Danijel Mileta

Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika, za statiranje se, kaže, prijavio iz nesebičnog razloga. - Učinio sam to za promociju Šibenika - ponosno kaže.

Naime, upravo je on jedan od najzaslužnijih zašto je megapopularna serija uopće došla u Krešimirov grad. Pozvao je producente, obišao s njima najvažnije lokacije i na kraju ih nagovorio da uz Split i Dubrovnik dodaju i Šibenik na popis gradova gdje će se snimati. Kada je dogovor postignut, bio je, dodaje, red da taj posao isprati do kraja, pa se prijavio i za ulogu statista.

- Veliki filmofil sam pa me i zanimalo kako to zapravo izgleda iza kulisa - kaže Mileta.

Šibenik je u seriji utjelovio bankarski grad Braavos u kojem je najveća banka u Westerosu. Mileta se pojavljuje u devetoj epizodi pete sezone u sceni kada Mace Tyrell (Roger Ashton-Griffiths) obilazi grad prije nego što u ime kralja uzme zajam u Željeznoj banci. On je jedan od građana koji žive u tom izmišljenom gradu i njegova scena traje tek sekundu. Unatoč tome, proveo je cijeli dan na setu - od jutra do mraka.

- Prije zore išli smo na odijevanje i šminkanje i onda su nas u 6 ujutro odvezli autobusima s rubnog dijela grada, gdje je garderoba za statiste, do centra. Isprobali smo desetak scena, a svaka se ponavljala barem 20 puta. I tako tri dana, no moram pohvaliti organizaciju. U Šibeniku se otad snimalo dosta filmova i serija, no nijedna nije imala ovako dobru i profesionalno organiziranu produkciju i logistiku - kaže Mileta.

Mladen Smoljo

umirovljenik

Uloga u “Igri”: vlasnik robova koji su prikovani na križ u Meereenu

Mladen Smoljo

Splitski umirovljenik Mladen Smoljo statirao je u mjuziklu “Mamma mia”, u njemačkoj miniseriji “Zločini na Jadranu”, kao i u američkoj “McMafiji”, no najviše sekundi ispred kamere skupio je u “Igri prijestolja”. Bio je u publici tijekom borbe Mountaina i Vipera, na vjenčanju kada je otrovan kralj Joffrey Baratheon, a više se puta pojavio u ulozi robovlasnika u Meereenu.

Ipak, za razliku od stotine drugih statista, on se može pohvaliti da je na ekranu proveo čak 22 sekunde, što je presedan s obzirom na to da statisti u pravilu dobiju nekoliko sekundi. Svojih gotovo pola minute slave dobio je u šestoj epizodi četvrte sezone, gdje glumi jednog od vlasnika robova koji su prikovani na križ u Meereenu, što je inače scena koja je snimana na tvrđavi Klis u splitskom zaleđu. Iako mu je to najdulji prikaz u seriji, mnogo mu je draža uloga kupca robova koja je snimana u Šibeniku.

- Za to su me snimanje osobno tražili da statiram i to je za mene bila velika čast. Iako sam bio samo statist, a čak sam imao i svoju prikolicu i šminkericu - prisjeća se Smoljo.

Slavko Sobin

glumac

Uloga u “Igri”: jedan od plaćenika Second Sonsa

Slavko Sobin

Splitski glumac Slavko Sobin je glumio jednog od plaćenika Second Sonsa koji su dio vojske Daenerys Targaryen, a njegov se lik pojavljuje u četvrtoj epizodi pete sezone koja se snimala u Splitu.

- Baš sam bio na godišnjem kada su me nazvali da dođem na audiciju u Split za ‘Igru prijestolja’. Prekinuo sam ljetovanje i otišao dolje, gdje su mi na audiciji rekli da pokažem kako bi mi lice izgledalo da mi sada odrube glavu - prisjeća se Sobin. On je bio jedan od plaćenika koji poginu u napadu bivših robovlasnika u Meereenu i njegov lik nije imao tekst. Sobin kaže kako je riječ o genijalnoj mašineriji koja u sebi nosi svu raskoš svjetske filmske industrije, ali ipak naglašava kako mu je ljepše raditi na domaćim projektima.

- Kada snimamo hrvatski film ili seriju, na setu vlada obiteljska atmosfera. I to je nešto što se ne može usporediti ni s jednom stranom produkcijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 12:07