DOBITNIK PORINA

Slavuj iz Čapljine: ‘Pjesme se danas prave samo da bi bile hitovi, slabo u tome ima ljubavi‘

Vinko Ćemeraš nedavno je objavio svoju novu pjesmu ‘Vrijeme‘, a za ‘The Voice‘ ga vežu lijepe uspomene

Vinko Ćemeraš

 Filip Grzincic/

HRT-ov show “The Voice” doista može promijeniti život. Najbolje to svojim primjerom dokazuje Vinko Ćemeraš, pobjednik treće sezone showa. Kantautor iz Čapljine, kojeg smo upoznali upravo u tom televizijskom spektaklu, danas je, tri godine, poslije, dobitnik Porina za najbolji album rock-glazbe, iza njega i njegova benda Talvi Tuuli mnogo je održanih koncerata, upravo promovira novi singl “Vrijeme”, a za ‘The Voice‘ vežu ga samo lijepe uspomene.

- ‘Voice‘ je svjetski show! Od prve predaudicije ljudi iz organizacije pokazuju ti da si im bitan i da vrijediš. Sve ti olakšaju tako da se ti totalno koncentriraš samo na pjevanje. Tko god želi ostaviti svoj trag u glazbi, ‘Voice’ je idealan da s njim preskoči nekoliko jako teških stepenica i da ga pogura prema tom cilju. Osim toga, iskustvo i druženje koje se dobiva je neprocjenjivo - govori Vinko, koji je uz iskustvo i nagradu iz showa ponio i sliku svojeg mentora Davora Gopca. Gdje je danas drži?

image

Vinko Ćemeraš i Talvi Tuuli

Filip Grzincic/

Gopčeva slika

- Slika je još u Zagrebu, kod Skansija, ali uskoro ide u Čapljinu, u kućni studio. Inače, taj trenutak, kada mi je Gobac poklonio sliku, pamtit ću zauvijek i uvijek me iznova nasmije. Sjećam se da sam mu u trenutku crtanja rekao da bolje izgledam na slici nego u stvarnosti - kroz smijeh govori Vinko, koji je nedavno objavio svoju novu pjesmu, “Vrijeme”.

Što ga je inspiriralo da je napiše?

- Pjesma je nastala u trenutku kada mi se dogodilo, kako to volim reći, ‘otvaranje duše’. Imam i dalje taj osjećaj da se sve više zatvaramo u sebe i loše je što cijenimo toliko puno te trenutke kada si skinemo teret razgovorom koji tako teško počinjemo. Lakše razgovaramo mobitelom nego s bliskim ljudima i to nas godinama postupno razdvaja. Zbog toga je i nastala skladba ‘Vrijeme’ - objašnjava glazbenik, koji je lani osvojio Porina za najbolji rock-album. Je li pri stvaranju pjesme “Vrijeme” zbog toga imao pritisak, je li, nakon nagrade, pazio kako će zvučati sljedeća pjesma koju će napisati?

- Nakon Porina objavio sam skladbe ‘Krijesnice’ i ‘Vrijeme’ i stvarno nisam u tom smislu razmišljao. Umjesto toga, bio sam uzbuđen zato što sam kretao u kantautorski svijet - kaže Vinko, koji je za “Vrijeme” snimio i videospot u režiji Filipa Gržinića, u kojem uz njega i bend glume i Kaja Šišmanović te Petra Hajduk, koja je plesala uz mnoge poznate svjetske zvijezde poput Robbieja Williamsa, Cheryl Cole, Sama Smitha, Due Lipe, Lady Gage...

image

Vinko Ćemeraš i Gina Damjanović

Top Radio/

Bitan je razgovor

- Petra je doista vrhunska! Ali, moram pohvaliti i Lanu Čleković, Jelenu Đukanović te Alena Sesartića. U tih par minuta spota svi su oni uspjeli dočarati kako nas ružne misli mogu opsjesti, zarobiti i učiniti da propadamo iznutra. To je borba, te sjene su stalno tu i pojavljivat će se, ali svjedoci smo i u spotu i u stvarnom životu da s nekoliko riječi ove tamne sjene padaju vrlo lako ili se pokažu na svjetlosti, što je olakšanje - ističe Vinko, koji za samog sebe tvrdi da nema previše glumačkog dara.

- Teško se opuštam na snimanju, ali isto tako osjećam da iz spota u spot sve više uživam. Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem - kaže i smije se glazbenik koji je karijeru započeo sviranjem na ulici. Zašto je to dobro?

- Dobro je jer možeš biti samo svoj. Živimo u vremenu gdje se pjesme prave samo da bi bile hitovi, slabo u tome ima ljubavi. Privučemo pozornost privatnim životom, a ne stihovima ili glazbom. Na ulici je drugačije. Ako se jedna osoba pobuni protiv svoje žurbe, stane i pokloni ti tu minutu pozornosti, to je uspjeh - kaže Vinko, koji aktivno radi na svom drugom albumu.

- Uskoro će i novi singl, nova priča s drugog albuma, te ljeto i nastupi. Kratki, ali jako veliki planovi. Uživam u ovom trenutku i uvjeren sam da će to što stvaram nekome biti dobro - govori glazbenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:23