RENE BITORAJAC

‘Smijeh je jedini lijek u ovim ludim vremenima. Nadam se da ćemo na staro, ali kraj se ne nazire‘

Poznati glumac Rene Bitorajac nominiran je za Zlatni studio u kategoriji ‘Najbolji filmski glumac‘

Rene Bitorajac

 Jutarnji.hr

U svom kazalištu Luda kuća Rene Bitorajac (49) igra u tri predstave koje su trenutačno na repertoaru.

- 'Potpuni stranci' su totalni hit pa imamo pet izvedbi u prosincu, iako više posla imam kao voditelj kazališta nego kao glumac. Uskoro otvaramo i Ludu kuću Plus. Radim na scenariju za Expo u Dubaiju 2022., pišem scenarij za 'Experiment' s Milom Elegović, radim na novoj predstavi, zatim na uskakanju glumice u staru predstavu 'Ništa ljubav samo sex'. Pripremam se i za skoro snimanje nove serije, a uskoro nam izlazi serija 'Područje bez signala'. Veselo i vrištavo je i u Tvornici strave, Petrekovićevoj i mojoj, a jedinoj kući strave u Hrvata - govori nam energično Bitorajac koji uz dobru organizaciju nalazi vrijeme za sve svoje silne obaveze.

Glasajte za nominirane u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

- Imam rokovnik, bilješke u mobitelu, a sve prema prioritetu. Dan dugo traje, jedino što sada mrak padne ranije. Pola od gore nabrojenog radim od doma pa barem nisam non-stop vani - kaže kroz smijeh glumac koji je ove godine dobio Zlatnu arenu za najbolju mušku ulogu u filmu "A bili smo vam dobri" redatelja Branka Schmidta.

Iako radi punom parom, obitelj, supruga Ana, sin Gabriel i kći Larisa, uvijek su mu na prvom mjestu.

- Dobra organizacija zvuči ovako: 'Ženo, molim te, razvezi djecu', doći ću tek kasnije, ha, ha, ha. Gabriel igra nogomet u NK Trnju, Larisa svira klavir i ide na ritmiku. Ipak, nastojim što više vremena provoditi s njima - rekao je u šali svojedobno Rene. Tada je otkrio da kao obitelj najviše vole boraviti u njihovoj drvenoj kućici u Gorskom kotaru - i ljeti i zimi.

U preuređenom zagrebačkom kinu Mosor, on i Branko Đurić Đuro prije tri godine osnovali su kazalište. Korona im je opasno zaprijetila u radu jer su tri mjeseca morali biti zatvoreni, ali Rene ne posustaje.

U kategoriji su nezavisnih kazališta, ali su i jedino nezavisno kazalište sa svojom zgradom i pozornicom za igranje u Hrvatskoj. Imaju mjesečni raspored, zaposlene, velike režije hladnog pogona i u priličnom su kreditu. Ipak, kaže on, nemaju ništa od toga da se žale, kukaju i plaču, stisnuli su zube i rade.

Kakva je situacija s pandemijom i glumištem?

- Znam kako je kod nas, a mi nemamo sigurne plaće svaki mjesec. Ipak, imamo nešto bolje, našu ludu publiku koja nas toliko voli, da tijekom mjeseca dodajemo i nove izvedbe. Da, radimo sa smanjenim kapacitetom i ne grmi sve kao nekad. Doduše, nekidan smo odigrali prvu predstavu uz potvrde pa su naši gosti iz Sarajeva s predstavom 'Dame biraju' imali stadionski ugođaj. Stalno se nadamo da ćemo na staro, ali očito se kraj ne nazire. Jedini lijek je smijeh, a preporuka Luda kuća - kaže on.

Uskoro je dodjela nagrade Zlatni Studio. On je dosad bio među nominiranima, ali i prezenter.

- Zlatni Studio je svakako prestižna nagrada jer o nagradama odlučuje publika, tj. čitatelji. Prijenos dodjele produkcijski je na visokom nivou, čemu svjedoče i top-gosti, prezenteri i izvođači! Budući da je svake godine produkcijski sve jača, ove godine očekujemo Oscara ako to dopuste uvjeti.

Nagrade ne smatra najvažnijima, ali svakako razvesele i dobar su poticaj za dalje.

- Još se nikad nisam rasplakao kad je nisam dobio, ali ni kad sam je dobio. Ipak, nagrada je, pogotovo ako i sami mislite da ste je zaslužili, lijep dar i tapšanje po ramenu. One neočekivane vesele još i više, a međunarodne ponekad budu i nestvarne. Na kraju, još nijednu nisam odbio - zaključio je Rene.

image

ZLATNI STUDIO - sponzorska pasica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:08