OBLAK U SLUŽBI ZAKONA

Snima se druga sezona domaće serije: ‘Jedna glumica ima 102 godine, scena s njom bila nam je urnebesna‘

Ekipa iza kamere ostala je manje-više ista kao i u prvoj sezoni serije ‘Oblak u službi zakona‘

Dijana Vidušin, Silvio Jesenković, Borna Fadljević, Dražen Žarković, Ozren Grabarić

 CROPIX

Još usred ljeta krenule su pripreme za drugu sezonu HTV-ove humoristične serije “Oblak u službi zakona”. Snimanje u produkciji tvrtke Interfilm počelo je krajem rujna, pa je ekipa i dalje u punom pogonu, a za ovu godinu deset planiranih epizoda trebali bi do kraja snimiti tijekom studenoga.

Ekipa iza kamere ostala je manje-više ista kao i u prvoj sezoni. Scenarističkom timu Snježane i Gorana Tribusona pridružio se Ivan Turković-Krnjak. Redatelji su i u ovoj sezoni Snježana Tribuson i Dražen Žarković. Producent serije je Ivan Maloča, a Jasmina Božinovska-Živalj, urednica Dramskog programa HTV-a, urednica je i “Oblaka”.

Brojne lokacije

- U novoj sezoni čeka nas još puno slučajeva krađa koje policijski narednik Nikola Oblak (Ozren Grabarić) uspješno rješava, a njegova supruga Jagoda (Dijana Vidušin) dobit će posao u Domu umirovljenika. Osim uz kuću Oblakovih u Sigetu, snimamo na niz lokacija, od policijske postaje u krugu tvornice Končar, eksterijera u Harambašićevoj i Doma zaklade Lavoslava Schwarza do niza manjih objekata koji se pojavljuju u svakoj pojedinoj epizodi. Lokacija je mnogo, pa je zaista teško sve pobrojati - otkriva Božinovska-Živalj.

- Naravno, niti jedno snimanje u produkcijskom smislu nije bez izazova, pa tako ni ovo, pogotovo kad se snima u naturalnim objektima. Treba uskladiti glumačke termine, dostupnost objekata u kojima smo predvidjeli snimanje za određeno razdoblje, vremenske uvjete i da dalje ne nabrajam. Dovoljno je da se nešto poremeti, zbog neke više sile ili promjene termina koje su glumci dali, pa da se plan uruši. U nekim dogovorenim objektima možemo snimati samo u određenim danima, pa je svaka promjena podložna velikim izmjenama, ali nekako se, zasad, snalazimo - objašnjava Božinovska-Živalj.

Snimanje ove sezone pamtit će po tome što je na čitaćim probama i ovaj put sjedila pokraj dragog glumca koji je nakon nekoliko dana javio da je ponovno dobio koronu. Na svu sreću, dodaje, ostali su pošteđeni, zasad.

Što se tiče Ozrena Grabarića i Dijane Vidušin, povratak u uloge bračnog para Nikole i Jagode Oblak tekao im je glatko.

- Uvijek su te druge sezone u tom smislu lakše jer smo već dobro upoznati s likovima, materijalom, i lakše ide. Naravno, ova sezona ima neke svoje zadatosti, zahtjevnosti, puno je različitih lokacija, likova, novih situacija, zavrzlama, no dosad smo odradili dvije trećine snimanja - kaže Grabarić.

Vidušin ističe kako im je doista bilo lijepo u prvoj sezoni i upravo zato se veselila povratku u dom Oblakovih.

- Kada radite drugu sezonu, prednost je u tome što se priča i život tih likova nastavljaju i dana nam je prilika dalje istraživati. Ove je godine prednost i to što ne snimamo po vrućini kao prošlo ljeto. Jesen je lijepa za snimanje. A mane? Ma, nema ih. Evo, jednom riža za ručak nije bila dobro skuhana, a i čobanac je napravio određene ‘smetnje’. Taj dan, srećom, nisam bila na snimanju - uz smijeh uzvraća Vidušin.

Oboje otkrivaju kako u novoj sezoni imaju puno poznatih epizodista, vrhunskih glumaca s kojima im je bila čast dijeliti kadar: Lelu Margetić, Helenu Buljan, Bogdana Diklića, Otokara Levaja, Hrvoja Barišića...

- Ljepota je ovog snimanja što sretnem prijatelje i kolege koje dugo nisam vidio i dugo nisam popričao s njima jer smo svi inače ‘zatvoreni’ u svoje ansamble, kao što su Ivica Zadro i Željko Duvnjak. Lijepo je tijekom snimanja ‘Oblaka’ što se srećemo s ljudima ispred kamere s kojima možda dosad nismo radili ili je to bilo rijetko. Sigurno je to veliko osvježenje. A atmosfera na setu je jako dobra jer se ekipa slaže, volimo se i podržavamo. Bilo mi je i prošlu sezonu užitak snimati ovaj projekt, a sada se to nastavlja - kaže Grabarić.

Glumica u 102. godini

- Jedna od dirljivijih situacija ove sezone je bilo to što smo snimali u staračkom domu i tamo smo imali priliku vidjeti i upoznati divne štićenike. Jedna od štićenica, koja ima 102 godine, glumila je u jednoj sceni. Objasnili su joj da treba krenuti kad čuje ‘Akcija!’. Uglavnom, kreće se snimati scena, mi čujemo ‘Kreni!’. Gospođa ne kreće i kad su joj ponovili da treba krenuti, ona kaže: ‘Je, pa nisam čula ‘Akcija!’ - dodaje Vidušin.

Smijeh uvijek dobro dođe jer radni dan od 12 sati treba izdržati.

- Kada se gleda tih 40 minuta na televiziji, koliko traje jedna epizoda, djeluje kao da je to lako, ali svi koji su involvirani u televizijski ili filmski set, to su stvarno teški šljakeri. Ne samo glumci, nego cijela ekipa iza kamere. Ovo stvarno nije lak i jednostavan posao - ističe Grabarić.

Obično ekipi najteže pada ustajanje prije zore kada projekt krene, no, dodaje Grabarić, čovjek se na sve navikne.

- Naučite se da idete spavati u 21 sat, no uvijek vas muči nedostatak vremena za pripremu. Jer, kad dođete nakon tih 12 sati doma, morate sjesti i učiti tekst za sutra, tako da vam radni dan nije gotov kada odete sa snimanja. Osim toga, teško je organizirati i svoje privatno vrijeme za one, nazovimo to tako, banalnosti. Kada perete veš, kada perete suđe, te svakodnevne stvari, jer ako se čovjek tu malo opusti i zanemari, uvijek se vratite doma u kaos koji dodatno umara - otkriva Grabarić.

Prvo kovrčanje kose

Nije svaki dan isti, ali, kako se nadovezuje Dijana Vidušin na svog kolegu, buđenje je često baš rano.

- Kad čovjek možda misli da grad još spava, ali ipak ima budnih. Onda priprema, kovrčanje kose, šminkanje. Srećom, nježne ruke Tine, Laure i Ivane sve to čine ugodnim. Oblačenje u kostim... hvala, Kvisko, Sanja, Paula, Nina. Onda dolazak na set, kava i doručak. I već se čuje legendarni pomoćnik režije Marko Svaguša kako zove ‘umjetničko osoblje’ na ozvučenje kod Igora. Pa proba, Snježana i Dražen čekaju nas uvijek spremni sa svojim glumačkim uputama, a ponekad i čokoladom. I onda snimanje. O oblikovanju rasvjete, izgledu kadra i puno drugih stvari brine divan direktor fotografije Silvio Jesenković, tu su skripterica Nina koja budno pazi na svaki detalj, ekipa iz tehnike koji prvi dolaze i posljednji odlaze. I tako 12 sati. Nevjerojatno, ali ponekad mi tih 12 sati proleti, a ponekad nas uhvate umor i nervoza hoćemo li sve stići, ali na kraju sve stignemo, pa i podružiti se i nasmijati (ponekad i u sceni). Baš smo mala obitelj i trudimo se svatko u svom sektoru dati maksimum. A da bih uskladila posao i obitelj, morala sam se klonirati. Hvala susjedima, mamama, prijateljicama i obitelji na pomoći, a svojim djevojčicama na strpljenju. Nije nam dosadno - opisuje Vidušin kako joj trenutačno izgleda život.

Glumački par

Zanimljivo je da su Vidušin i Grabarić često bili glumački bračni par.

- Prvi brak nam je bio u filmovima o Koku kao Neda i Josip Milić. U kazalištu smo bračni par u predstavi ‘Sunčana linija’. Ovo nam je treći brak. Zapravo, imamo još jedan kao patak i patka u crtiću koji tek treba izaći. Ali, bili smo brat i sestra, Ozren mi je bio i ujak i vladar, bili smo neprijatelji u ‘Rikardu Trećem’, u ‘Odiseju’ smo bili ljubavnici, on Odisej, a ja Nausikaja i Kirka. Jedan od ljepših ljubavnih odnosa bio je on kao Peer Gynt, a ja Solveig - za kraj je pobrojala Vidušin.

Nova sezona “Oblaka u službi zakona” na program HTV-a trebala bi stići sredinom ožujka iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:21