PAŠKO VUKASOVIĆ

Splićanin koji hara zagrebačkom scenom, u rodnom mu gradu ni ne znaju da je glumac

Nakon što je u ZKM-ovoj predstavi utjelovio direktora seksualnog manijaka i sadistu, pozvan je u seriju ‘Novine’. Nekoć je ljeti nosio tacne, da bi se pred kraj srednje škole odlučio ići u glumce. U rodnom Splitu nikad nije stao na pozornicu
 Neja Markičević / CROPIX

Mladi glumački as iz Splita Paško Vukasović u ZKM-ovoj predstavi “Tri X i ja” ovih dana odlično igra direktora koji razgovor za posao s dvjema kandidatkinjama pretvara u seksualnu sadističku igru bez granica, a iznenadni kraj predstave otkrit će da se u komadu Filipa Nole radi o sasvim nečem trećem, a ne o manijakalnom direktoru.

Paško Vukasović, kojeg su ljubitelji kazališta mogli zamijetiti još prije četiri godine u Dubrovniku kada je dojmljivo sudjelovao u predstavi “Elementarne čestice” i vrlo dojmljivo govorio nešto u obranu prava na život malih, nedužnih i bezopasnih životinjica, kao što su žabe ili puževi, priznaje da mu je rad u ZKM-u na predstavi “Tri X i ja”, u kojoj su još Petra Svrtan, Anđela Ramljak i Mateo Videk, bio izuzetno zahtjevan zbog iznimne kompleksnosti uloge i psihičke devijacije lika.

- Moram napomenuti kako sam za ovu predstavu imao pritisak kao nikada dosad. Naime, ova je uloga bila namijenjena mojem prijatelju i kolegi Robertu Budaku koji je jedan od najvećih talenata koje je hrvatsko kazalište imalo - ikad. Robert je moja generacija na Akademiji te sam iz odgovornosti prema njemu i njegovoj sirovoj genijalnosti imao dodatan teret iznijeti ulogu barem donekle dobro kao što bi on to napravio - kaže Paško Vukasović, koji je gost u ZKM-u, a inače je član ansambla GK Trešnja. U Trešnji je još kao student sudjelovao u predstavama “Zora Riđokosa” i “Plemeniti šljivari” te nakon toga godinu dana bio na stručnom osposobljavanju, a od kraja 2018. je član ansambla dječjeg teatra.

S Petrom Svrtan u predstavi 'Tri X i ja'

Kineziologija

- Iskreno, ne bih radio preveliku distinkciju između zaposlenja u dramskom ili dječjem kazalištu. Rad i pristup tekstu i ulozi se u principu ne razlikuje. Razlika je utoliko što su djeca puno kritičnija od odraslih - ako im se predstava ne sviđa, to otvoreno kažu i (po)kažu - kaže glumac rođen 1991. u Splitu, a odrastao u Kaštelima, u obitelji u kojoj nitko od roditelja nije imao nikakvog doticaja s glumom, kazalištem ili filmom.

- Roditelji se bave turizmom, tako da sam od kraja osnovne škole svako ljeto bio s tacnom u ruci. Zapravo je moja odluka da se ozbiljno bavim glumom rođena dosta kasno, pred kraj srednje škole... Čak sam i određeni period paralelno studirao kineziologiju i glumu, ali sam, na sreću ili na žalost, zbog puno posla na području kulture morao odustati od KIF-a - kaže glumac koji je dosad igrao manje uloge u 17 filmskih i TV projekata, a pojavit će se i u novoj sezoni međunarodno etablirane serije “Novine”.

- Neka uloga u trećoj sezoni ‘Novina’ ostane tajna do emitiranja na HRT-u. Upravo snimam kratkometražni igrani film ‘Mali Messi’ u režiji genijalnog mladog redatelja Mladena Stanića, kratkometražni igrani film radnog naslova ‘Julio’ u režiji kreativnog luđaka Josipa Lukića i još par projekata koji su u fazi razrade. Zapravo sam stvarno imao privilegij, u relativno kratkom vremenu otkad se bavim ovim poslom, snimati dosta filmova, od studentskih vježbi do dugometražnih igranih filmova. Neki prijatelji me čak znaju zezati da sam kralj studentskih filmova jer sam ih snimio više od 40, a prosjek je 4-5 - kaže glumac čiji su hobiji su brojni, ali prije svega u slobodno vrijeme voli planinariti.

‘Horor’ s Prgom

S obzirom na to da je iz Dioklecijanova grada, ne krije da bi se u budućnosti htio i “doma” malo pokazati, raditi predstavu u HNK Split ili na Splitskom ljetu. Na splitskoj se pozornici, naime, još nije pojavio.

- Zasad sam za Split u radnom smislu bio vezan jedino kada je riječ o filmskim projektima. Ali sutra je novi dan - reći će glumac koji umjesto podno Marjana ljeti igra u Varaždinu, gdje priprema “Horor diptih” u režiji Ksenije Krčar, a prema pričama Edgara Allana Poea “Pad kuće Usher” i “William Wilson” i premijera je 6. srpnja u atriju Staroga grada.

- Uz ‘Horor diptih’ u Varaždinu pripremam ‘Heddu Gabler’ u kazalištu Hotel Bulić i dječju predstavu o svemiru i planetarnom sustavu u produkciji Boom! teatra. ‘Horor diptih’ s jednim od najboljih hrvatskih glumaca - Marinkom Prgom u naslovnoj ulozi donijet će apsolutno jedan žanr koji enormno nedostaje na našoj sceni. Režija Senke Bulić postavlja genijalno i moderno čitanje ‘Hedde Gabler’, a produkcija Boom! teatra je spoj znanosti i kazališta - zaključuje Vukasović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 03:18