TOMISLAV MRDULJAŠ

‘Splitski festival trajat će 9 dana, a ako bude ograničenja imamo spremnu i B varijantu‘

Od 300 pjesama odabrane su 23., a direktor festivala nam je otkrio kako to nije bio nimalo lak zadatak
Tomislav Mrduljaš, glazbeni producent i organizator Splitskog festivala
 Paun Paunovic/CROPIX

Tomislav Mrduljaš, skladatelj i direktor Splitskog festivala, ove godine unatoč teškim vremenima za hrvatsku glazbu, najavljuje spektakl u gradu podno Marjana. I trebao bi se pamtiti. Zajedno s ekipom suradnika prkosi vremenima u kojima smo se svi skupa našli pa se početkom srpnja, naravno, bude li moguće, Split devet dana vrvjeti raznim događanjima. Uz te pozitivne vijesti, prava poslastica stiže i 7. svibnja na ekrane Hrvatske televizije. Najznačajnija fešta u gradu, na dan grada Sv. Dujma, Zlatan Stipišić Gibonni održat će intimni koncert. I to prvi put s vidilice na Marjanu.

Sveti Duje za Splićane i sve njegove goste znači puno. Glazbeni ste producent Gibonnijeva koncerta pa iako bez publike, on donosi poseban šarm.

- Naša tradicionalna događanja poput procesije, mise na rivi i šušur po gradu trenutno je nemoguće upriličiti.
Korona nam je onemogućila velike manifestacije, no potrudili smo se da na jedan veličanstven način pružimo preko malih ekrana publici pravi doživljaj. Lani ga je upriličio Petar Grašo na Peristilu, a ove će godine za ovu veliku svetkovinu to učiniti Gibonni s vidilice na Marjanu odakle će u program HTV-a otići kadrovi vizure našega grada, crkve Sv. Duje i Bračkog kanala.
To do sada, koliko ja znam, nije bilo viđeno nikada. Koncert smo nazvali "U po ure na Sv. Duju" a Gibo će tom prilikom, u akustičnoj varijanti, premijerno izvesti i jednu novu pjesmu koja će najaviti i njegov novi album.

Splitski festival također je pred vratima. Ove je godine pristiglo 300-tinjak novih pjesama. Je li ih bilo teško odabrati?

- Upali smo u probleme baš kao što nam se to dogodi svake godine. Žiri je morao od svega preslušanog odabrati manje od 10 posto. Netko će reći to su slatke muke, no meni nisu. Iskreno ću vam reći da mi to stvara i neugodu jer samo 23 idu u program, a garantiran da njih barem 50-ak zaslužuje biti na festivalu. I zato moram napomenuti da ne odabiramo najbolje već najprimjerenije za festival.

Ima li zbog toga ljutnje izvođača ili autora koji nisu prošli?

- To su sve moji kolege i zbilja nam bude žao nekih koji nisu upali. A naravno da se neki i ljute.
Mogu razumjeti da su u pjesme unijeli svoju emociju i da im bude krivo, no nekako vjerujem da i mene shvaćaju. Pa meni je najviše stalo da festival bude što bolji i kvalitetniji s prizvukom našeg podneblja i da ima taj mediteranski štih.

image
Vojko Basic/CROPIX

Tko će ovoga ljeta stati na pozornicu na Prokurativama?

- Neno Belan, Tedi Spalato, Goran Karan, Mia Dimšić, Alka Vuica, klapa Intrade samo su dio imena koji će publici predstaviti svoje nove pjesme pisane za Splitski festival. Jednostavno, mi ne možemo bez nekih imena i možda se često pojavljuju, ali kod njih je prisutan taj tradicionalni zvuk koji priželjkujemo, naravno, u modernim aranžmanima.

Najavili ste devet dana događanja. Kako je program zamišljen?

- Od 8. do 10. srpnja na Prokurativama će biti jedan ekskluzivni koncert, potom slijedi večer retrospektive i na kraju završnica s novim skladbama. Želja nam je da publici pokažemo glazbenu kulturnu baštinu Splita. Osim toga, od 3. do 11. srpnja na Rivi će biti cjelodnevni programi s velikim videozidom i velikim koncertom otvorenja. Pravi festivalski šušur. Zamislili smo i cijeli niz promocija, kulinarskih atrakcija, dobro poznatih glazbenih imena na pozornici. Opet napominjem, sve ovisi o epidemiološkim mjerama i preporukama koje će u tom trenutku biti na snazi. No, nekako svi skupa vjerujemo da će se do srpnja stanje liberalizirati. U slučaju da bude nekih ograničenja, imamo pripremljenu i B varijantu i sve ćemo preseliti na neku drugu lokaciju u kontroliranim uvjetima poput primjerice Peristila. Jednostavno, cilj nam je da cijeli grad živi. Sva tri festivalska dana Hrvatska televizija će atraktivni program prenijeti svojim gledateljima.

Vesele li se Splićani svim ovim glazbenim najavama?

- Uistinu je ozračje takvo da svi jedva čekaju. Ljudima fali pjesma, druženja, koncerti... Ti trenuci koje su provodili uz glazbu nekako je najprirodnija stvar i potreba svih nas. Ima fenomenalnih stvari i nekako čvrsto vjerujem da ćemo uspjeti sve to i realizirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:50