GLAZBENI FESTIVAL

Srbi nakon 24 godine oživjeli ‘Beogradsko proljeće‘, Hrvati odnijeli sve ključne nagrade

Festivalski je žiri nagradio kompozitore pjesme Kristijana Rahimovskog, a nagradu za najbolju interpretaciju dobio je Marko Tolja

Tony Cetinski (arhivska fotografija)

 Niksa Stipanicev/Cropix

Pjevač Tony Cetinski (52) pobijedio je na glazbenom festivalu Beogradsko proljeće koji se 29. travnja održao u Kombank dvorani u Beogradu, javlja Kurir.

Na festivalu koji je u toj istoj dvorani, nekadašnjemu Domu sindikata, započeo 1961. godine, Cetinski je pobijedio sa svojom novom pjesmu "Čuvam ljubav". Na drugom je mjesto završio Željko Vasić s pjesmom "Kompanjero". Trećeplasirani bio je Mirza Selimović s "Plakaćeš". Vasić je kući ponio i novčanu nagradu od 200 tisuća dinara (12.866 kuna) dok je Selimović nagrađen sa 100 tisuća dinara (6433 kuna).

Na festivalu se natjecalo ukupno 18 izvođača, a vodili su ga Milena Vasić i Srđan Timarov.

Dok je o pobjedniku festivala te drugo- i trećeplasiranom izvođaču odlučivala publika, festivalski žiri koji su činili direktor Glazbene produkcije Radio televizije Srbije Dragoslav Fredi Sanisavljević, odgovorni urednik Produkcije gramofonskih ploča Radio televizije Srbije (PGP RTS) Marko Milutinović, predsjednik Udruženja glazbenika jazz, zabavne i rock glazbe Ivan Ilić, urednik i novinar Radio-televizije Vojvodine Aleksandar Filipović te jazz i soul pjevačica Beti Đorđević zaslužnima je uručio četiri nagrade - one za najbolju kompoziciju, tekst, aranžman i interpretaciju.

Nagrada za najbolju kompoziciju pripala je Dušanu Bačiću i Dejanu Nikoliću, kompozitorima pjesme "Atlantida" koju je izveo Kristijan Rahimovski, nagrada za najbolji tekst otišla je Borisu Pingoviću za pjesmu "Život", nagradu za najbolji aranžman dobio je Aleksandar Filipović za pjesmu "Oprosti mi" koju je izveo Filip Žmaher, a nagrade za najbolju interpretaciju dodijeljene su Bojani Stamenov i Marku Tolji za pjesmu "Kad kažeš ljubav".

Radijska postaja Naxi radio posebnu je nagradu dala Cetinskom za "Čuvam ljubav", specijalna nagrada MTS dvorane dodijeljena je pjesmi "Beograd ti i ja" koju je izveo Lado Leskovar, izvođač koji je nastupio na prvom izdanju "Beogradskog proljeća", a Udruženje kompozitora nagradilo je Vladimira Markovića, kompozitora Žmaherove "Oprosti mi".

Festival Beogradsko proljeće za sebe kaže da je pandan Festivalu Sanremo i Opatijskom festivalu te ističe da su na prvom izdanju festivala nastupile jugoslavenske glazbene zvijezde poput Đorđa Marjanovića, Predraga Gojkovića, Tereze Kesovije, Lole Novaković, Nade Knežević, Dušana Jakšića, Radoslava Graića i Marka Novosela.

Umjetnički direktor Beogradskog proljeća Branislav Klanšek u četvrtak je rekao da mu je drago što je festival ponovno pokrenut nakon 24 godine mirovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 23:09