NATJEČAJ

Stari Grad na Hvaru u žestokoj konkureniciji za najbolju lokaciju za snimanje

Europska mreža filmskih komisija odredila je finliste godišnjeg natjecanja, a svi koji požele mogu glasati za svoje favorite

Stari Grad, Hvar

 Duje Klaric/Cropix

I ove godine jedna se hrvatska lokacija, Stari Grad na Hvaru, našla u izboru za najbolju lokaciju za snimanje Europske mreže filmskih komisija (EUFCN). To je neprofitno udruženje koje podupire i promiče europsku filmsku industriju i kulturu. Trenutno broji 95 europskih filmskih komisija i filmskih institucija iz 30 zemalja.

Ovo je peto izdanje EUFCN-ove Nagrade za najbolju lokaciju, godišnjeg priznanja koje se dodjeljuje europskim lokacijama u filmskoj i TV industriji. Žiri za dodjelu nagrade ocijenio je sve prijavljene lokacije, obraćajući posebnu pozornosti na značajnu ulogu koju te lokacije imaju za priču, te njezino inovativno korištenje u sklopu audiovizualnog djela. Pobjednika među finalistima bira javnost.

image

Scena iz filma Kako sam naučila letjeti

Starom Gradu na Hvaru, gdje je sniman film "Ljeto kada sam naučila letjeti", konkurencija su otoci Brissago u Švicarskoj gdje je sniman film "Dawn Chorus" i plaža Chiliadou u Grčkoj za "Trokut tuge". Tu su, zatim, Portsoy u Škotskoj za šestu sezonu serije "Peaky Blinders" te dvorac-hotel Kronberg u Njemačkoj gdje je sniman film "Spencer".

image

Scena iz filma Kako sam naučila letjeti

Humorna drama "Ljeto kada sam odlučila letjeti" snimana je na Hvaru u rujnu i listopadu 2020. u sklopu programa poticaja Filming in Croatia. Od veljače ove godine u kinima ga je pogledalo 250 tisuća ljudi, od čega u Hrvatskoj oko 34 tisuće.

- Naša cijela ekipa je baš zadovoljna ovim izborom EUFCN-a, a što se mene osobno tiče, moram reći da je i meni Stari Grad jedna od top pet svjetskih lokacija, tako da se i moj osobni izbor poklapa s mišljenjem žirija. "Ljeto kada sam naučila letjeti" je prekrasna, topla priča koja je došla do srca mnogih, a Stari Grad, otok Hvar i njegovi ljudi imali su značajan doprinos u tome. izjavila je Ankica Jurić Tilić, hrvatska koproducentica filma povodom vijesti o ulasku u finale izbora za najbolju lokaciju.

image

Stari Grad, Hvar
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Glas za svojeg favorita svatko može dati na web adresi eufcn.com.

Glasanje traje do 31. siječnja 2023. godine, a EUFCN-ova Nagrada za najbolju lokaciju 2022. pobjedniku će biti uručena u veljači 2023. na Europskom filmskom sajmu – EFM 2023 u Berlinu. Jedan sretni dobitnik osvojit će putovanje na pobjedničku lokaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:24