OPASNOST NA CESTI

Stavros kažnjen s 5000 kn jer je vozio Audi u suprotnom smjeru, tijekom postupka isplivao još jedan njegov grijeh

Presuđenih 5000 kuna Stavros mora platiti u roku od 30 dana od pravomoćnosti presude uz povlasticu plaćanja dvije trećine kazne

Hrvatski pjevač Jasmin Stavros

 Jure Miskovic/Cropix

Popularni hrvatski pjevač Jasmin Stavros morat će posegnuti u novčanik i platiti 5000 kuna, s koliko ga je nedavno kaznio prekršajni sud u Splitu zbog prometnog grijeha starog dvije i pol godine. Kojeg? Vozio je Audi A6 u suprotnom smjeru.

Stavros, iako je ignorirao sudske pozive, za splitskog suca ogriješio se o članak 49. st.2 Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Točnije, 67-godišnjem pjevaču na naplatu je stigao prometni prekršaj od 25. lipnja 2019. godine kad je u 16.35 sati vozio Audi dubrovačkih oznaka desnim prometnim trakom zapadnog kolnika D-8 u Splitu. Navedena dionica koja je po definiciji "brza cesta" u to je vrijeme, stoji u prekršajnom nalogu policije, na osnovi postavljene prometne signalizacije bila razvrstana u cestu namijenjenu za promet motornih vozila, a kojom se Stavros kretao iz smjera juga prema sjeveru iako je navedena kolnička traka bila za promet vozila iz suprotnog smjera.

Presuđenih 5000 kuna Stavros mora platiti u roku od 30 dana od pravomoćnosti presude uz povlasticu plaćanja dvije trećine kazne, u protivnom, ako ne ispoštuje zadani rok, plaća puni iznos. Također, sud mu je naložio i plaćanje 200 kuna sudskih troškova.

Pjevačeve muke počele su kad je splitska policija nakon uočenog prekršaja izdala prekršajni nalog na koji je on u roku uložio prigovor 25. rujna 2019., poričući prekršaj. Time je sud policijski nalog stavio izvan snage i proveo redovni sudski postupak. No, sudske pozive krajem prošle godine, točnije 30. studenoga i 16. prosinca, pjevač je ignorirao pa je sud raspravu održao bez njegova prisustva.

Tijekom sudskog postupka, na površinu je "isplivao" još jedan Stavrosov prometni grijeh. Naime, važući olakotne i otegotne okolnosti, sud mu olakotne nije pronašao, a otegotna je pravomoćna presuda koju mu je lani "odrezao" Općinski sud u Karlovcu, izrekavši mu novčanu kaznu i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od mjesec dana. Prema toj presudi, koja je postala pravomoćna lanjskog listopada, Stavros se ogriješio o članak 176.st. 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. No, svejedno, splitski sud mu nije izrekao novu zaštitnu mjeru zabrane upravljanja B kategorijom jer je stajališta da će se "samim izricanjem novčane kazne bez izricanja zaštitne mjere ostvariti svrha kažnjavanja kako generalne, tako i specijalne prevencije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:46