TKO VAM JE NAJBOLJI?

Stilist analizirao modni izričaj četvorice gradonačelnika: Posebno mu je za oko zapeo detalj na Tomaševiću...

Najbolje odjeven je osječki prvi čovjek Ivan Radić. Tomislav Tomašević mora poraditi na svojem stilu, a ne mora se odreći tenisica

Ivan Radić, Marko Filipović, Tomislav Tomasević i Ivica Puljak u Zagrebu
 

 Ranko Suvar/Cropix

- Meni je drago što se napokon počelo pričati i o tome kako se muškarci odijevaju u svim sferama života - kaže Ivan Friščić, modni dizajner i stilist. - Posebice zato što mi uvijek prolazimo ispod radara, dok se žene uvijek secira do najsitnijih detalja. A vrijeme je da se počnu primjenjivati isti kriteriji. Napokon se počelo shvaćati da nije dovoljno da muškarac obuče odijelo i sve je riješio, to ga poštedi komentara i kritike.

Friščić to govori dok gleda fotografije snimljene tijekom sastanka gradonačelnika Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, Tomislava Tomaševića, Ivice Puljka, Marka Filipovića i Ivana Radića. Oni su upravo pokrenuli Inicijativu četiri grada, koja će funkcionirati kao platforma za suradnju na temama od zajedničkog interesa najvećih gradova u Hrvatskoj.

image

Ivan Friscic

Sandra Simunovic/Cropix/

Fotografije sa susreta nisu mogle proći nezapaženo, a mnogima su za oko zapeli outfiti četvorice muškaraca, posebice traperice i tenisice gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića koji se svojom potpunom ležernošću istaknuo u četvercu.

Svjestan je Friščić da građanima stil, moda i stilska osviještenost nisu na listi prioriteta, za razliku od cijena plina, stanarina i izgradnje vrtića. Ipak, smatra da su odjeća, obuća, pa i asesoar, bitni kada su javne osobe, među njima i političari, u pitanju. Ponajprije, tu je prikladno odijevanje u skladu s događajima, prigodama, funkcijama. I zato iskusni stilist ima dosta toga za reći.

Ponavljajući da ne želi zvučati kao da pljuje po zagrebačkom gradonačelniku (i nije prvi put da govori o njemu i njegovom stilu) Friščić smatra da Tomašević doista mora uložiti malo truda u svoj izgled.

image

Pokretači Inicijative 4 grada Ivan Radic, Marko Filipovic, Tomislav Tomasevic i Ivica Puljak.

Ranko Suvar/Cropix

- Funkcija na kojoj je on nosi određenu odgovornost i određena pravila. Da, on je gradonačelnik najvećeg grada u zemlji. I da, naravno da je bitnije što radi za grad nego kako je odjeven dok to radi. Ipak, moramo biti svjesni da on predstavlja glavni grad Hrvatske. Netko će reći "odjeća je nebitna". Ako je tako, zašto je modna industrija treća u svijetu? Zašto se o protokolu, bontonu, dress codeu pišu knjige? Kod gradonačelnika Tomaševića ništa ne funkcionira - govori detaljno objašnjavajući probleme od glave do pete. - Ideja sakoa, košulje, kravate i traperica koje nosiš kao što to radiš zadnjih 25 godina svaki dan nije dobra za ovu priliku. Čak i plava kravata, vjerojatno asocijacija na zagrebačku plavu, djeluje neskladno, a grb grada na reveru kao da je nasumce pričvršćen, na krivom mjestu. Traperice nisu dobro opasane, struk nije tamo gdje treba biti, djeluju iznošeno... Pa onda mobitel u prednjem džepu hlača. Znao je da će se fotografirati, pa bar ga je trebao premjestiti u zadnji džep ili u džep sakoa.

On smatra da Tomislav Tomašević ne razumije što je poslovno odijevanje.

- Nije sramota pitati. Ne mora tražiti stilista, ali netko mu sigurno može pomoći, uputiti ga. Ponavljam, on je čovjek koji Zagreb prezentira prema van, koji ugošćuje i strance i mora biti svjestan poruka koje šalje - nastavlja Friščić. - On je bio domaćin ovog susreta. A ne treba zaboraviti kroz poštivanje nekih pravila iskazuje se i poštovanje gostima, dodaje.

Friščić je svjestan Tomaševićevih izjava s početka mandata na Trgu Stjepana Radića o tome da on neće odustati od traperica i tenisica i da su one njegov zaštitni znak.

- Ne želiš odustati od traperica, ne moraš. Ali postoji cijela industrija jeansa, brendovi koji ne koštaju po 1000 eura, koje si svatko može priuštiti. Neka to onda budu traperice koje će ti biti dobre u struku, dobre dužine. I možeš ih imati 10 pari, da se ne razvuku i ovjese kao da su sto puta nošene - komentira Friščić. - Ista je stvar i s tenisicama. I sam se najbolje osjećam u trapericama i tenisicama, ali neke stvari jednostavno ne funkcioniraju.

image

Ivan Radic i Tomislav Tomasevic.

Ranko Suvar/Cropix

Analizirajući fotografije sa skupa u Zagrebu, dotaknuo se i drugih gradonačelnika.

- Mislim da u Hrvatskoj još nemamo političara koji je modno osviješten, dovoljno hrabar da kombinira uzorke, ima neki zanimljiv detalj, nešto što ga ističe. Grupom primjetno dominira plava boja, bez ikakvog uzorka, poprilično dosadna - kaže Friščić. - Kod nas je još uvijek kravata jedini detalj koji se razlikuje, a to se dobro vidi i na ovim fotografijama. Tek je gradonačelnik Rijeke Filipović malo hrabrije izabrao. Mislim da je on modno malo osvješteniji, da se tu vidi utjecaj talijanske mode.

U gradonačelničkoj četvorki, najvišu ocjenu dobio je osječki prvi čovjek Ivan Radić.

- Njemu odijelo najbolje stoji, kravata je najljepše zavezana i točno kako treba za košulju koji nosi. Grb grada na reveru na pravom je mjestu. Jedino što bih možda promijenio je da, ako se odlučio za crne cipele, onda je trebao imati i crni, a ne smeđi remen ili smeđe, a ne crne cipele. Iako više nema straha od kombinacije crnog i plavog što se dugo izbjegavalo, pravila o istoj boji remena i cipela i dalje se treba pridržavati. Radić ima odijelo koje mu savršeno pristaje, kako i treba biti. - objašnjava dizajner koji je poznat po svojim odijelima i kaputima, posebice ženskim power-suit kreacijama.

Dodaje kako je Ivici Puljku, splitskom gradonačelniku odijelo "mrvicu premaleno".

- Ne znam što je u pitanju, rever nije popeglan, sve se nekako podiže. Možda je čovjek uslijed stresa koji nose pozicije poput njegove dobio koji kilogram pa mu je odijelo više ne pristaje savršeno. - zaključuje svoju analizu Ivan Friščić - No, on ima barem jedan, zanimljiv detalj, a to je maramica u džepu sakoa. Ona sugerira da onaj tko nosi odijelo, ipak razmišlja o tome kakav dojam odaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:22