BOŽIĆNO IZDANJE

Stiže ‘3, 2, 1 - ho, ho, ho!‘: Pašticada, purica, mlinci i orehnjača prema receptu članova žirija

Tko se svađao u popularnoj ‘Večeri za pet na selu’, sad će imati priliku pomiriti se. U voditeljskoj ulozi gledat ćemo Marijanu Batinić

Tomislav Špiček, Marijana Batinić, Željka Klemenčić i Ivan Pažanin

 RTL

Svaki Božić provodim u krugu obitelji jer volim da smo svi skupa i to mi je jako važno. Obožavam miris domaće spize, osjećaj doma i topline… To se može osjetiti samo uz familiju i posebno sam sretan taj dan. Osim obitelji, hrana je neizostavni dio Božića i glavni pokretač svega, a taj dan većinu kuhanja prepustim svojoj materi koja odlično kuha. Svečanije, ali i tradicionalno jelo koje volimo pripremati je pašticada prema starom receptu moje obitelji i dobro provjerenom - kaže Ivan Pažanin, kojega ćemo od 20. prosinca na RTL-u gledati u novoj sezoni blagdansko-kulinarske avanture “Tri, dva, jedan - ho, ho, ho!”.

image

Ivan Pažanin

RTL

U ovom božićnom izdanju popularnog showa svoje delicije prezentirat će publici već poznati kandidati iz popularne “Večere za 5 na selu”, a članovi žirija Željka Klemenčić, Ivan Pažanin i Tomislav Špiček spremni su za nova kušanja te ističu da će u ovoj sezoni biti puno smijeha, ali i pokoja suza.

Pet timova

Posebno izdanje emisije “Tri, dva, jedan - ho, ho, ho!” donosi mnogo ukusnih recepata, zabavnih trenutaka, ali i zanimljivih kandidata. Gledateljima i žiriju predstavit će se pet različitih timova (po tri natjecatelja u svakom timu), koji će se okušati u izradi kompletnog božićnog jelovnika, kao i svega onoga što se tijekom nadolazećih dana može naći za stolovima diljem Hrvatske.

- Pripremat će se različiti blagdanski recepti, ali bit će i dosta kolača. Držat ćemo se neke tradicije i prigodnih blagdanskih jela, ali imamo i odmaka od toga. Kuhat će se i nešto drugačija jela, sve ćete uskoro vidjeti i bit ćete zadovoljni - najavljuje omiljeni zagorski chef Tomislav Špiček, koji se jako veseli predstojećim blagdanima.

image

Tomislav Špiček

RTL

- Prva asocijacija na Božić za mene je obitelj, jer to je vrijeme kad se svi okupimo. No i ove ćemo ga godine proslaviti u najužem krugu obitelji, kako nam bude dopuštala situacija i zdravlje u tom trenutku, a nadam se da neće biti nikakvih problema - priželjkuje Špiček u čijem se domu bor kiti baš na Badnjak.

- Što se hrane tiče, na Badnjak je post, to je dan kad jedemo posnu hranu, navečer idemo na misu ponoćku i onda odlazimo doma dočekati Božić. Na Božić obično jedemo dizane kolače, goveđu juhu i puricu s mlincima koja je uvijek kraljica božićnog ručka - otkriva Špiček, kojemu je drago što će imati prilike isprobati kako to kuhaju kandidati “Večere za pet”.

- S obzirom na to da se ‘Večera za 5 na selu’ pokazala vrlo popularnom i gledanom emisijom, odlučili smo u ovaj blagdanski show pozvati pojedine kandidate koji su svojim nastupom oduševili gledatelje. Oni koji su se svađali za stolom sad će imati priliku pomiriti se, a oni koji su bili složni ponovno će sve zabaviti svojim vedrim duhom. U ovoj sezoni vodili smo se time da, bez obzira na sve probleme i ‘Grincha’ koji će nas posjetiti na setu, gledateljima na najljepši mogući način ispričamo lijepu i toplu blagdansku priču - objašnjava RTL-ova producentica Danijela Habek.

Kao i dosad, princip ocjenjivanja je isti - sva pripremljena jela proći će zahtjevan, ali pravedan sud kulinarskih stručnjaka Željke Klemenčić, Ivana Pažanina i Tomislava Špičeka. Već uigranoj sudačkoj postavi u ovom će se specijalu pridružiti i RTL-ova voditeljica Marijana Batinić, kojoj je ovo prvi televizijski angažman nakon rodiljnog dopusta i jako se veseli novoj suradnji.

Božić žirija

- Sa svima njima se poznajem otprije, njihova dinamika je tako slatka i posebna da uživam u svakom trenutku, volim misliti da sam se dobro uklopila. Zadnju će riječ imati, dakako, naši dragi gledatelji, ali nama je super na snimanju i mislim da će se dobra energija sa seta prenijeti i na male ekrane. Ovo je priča o dobroj hrani, ljudskim odnosima, suradnji, improvizaciji i zabavi, a sve u cilju da pripremimo najukusnija blagdanska jela te inspiriramo naše gledatelje idejama, sastojcima, kombinacijama...

image

Tomislav Špiček, Marijana Batinić, Željka Klemenčić i Ivan Pažanin

RTL

Kroz kuhinju smo rekreirali Špičekov i Pažaninov Božić, prisjetili se nekih zaboravljenih tradicionalnih jela, a neki specijaliteti koje su nam servirali kandidati toliko su dobri da će zamirisati kroz ekran - kaže Marijana, dok nam Željka Klemenčić otkriva kako će ona provesti predstojeće blagdane.

- U krugu obitelji i prijatelja, gotovo minimalistički. Ne volim božićno pretjerivanje, izbjegavam božićni šoping i nastojim da se ne vrti sve oko hrane i prejedanja. Kako imam dijete, važno mi je da za njega u tome bude neke čarolije. Važnije mi je prvi put vidjeti upaljene lampice njegovim očima, nego peći petnaest vrsta kolača. I ovako se svega skupi previše. Badnjak mi je inače još od djetinjstva draži od Božića, i to zbog njegove jednostavnosti. Tog dana kuhamo samo jedno riblje jelo, nikakve osobite pompe oko stola. Samo dragi ljudi i kićenje bora - kaže Željka.

image

Željka Klemenčić

RTL

Purica s mlincima Tomislava Špičeka

Sastojci: • 1 svježa purica, oko 3 kg • 2 glavice luka • svinjska mast • sol • 500 g mlinaca

Priprema purice: Puricu posolite s unutarnje i vanjske strane, stavite je na rešetku od pećnice i sve zajedno stavite na pleh za pečenje kako bi mast prilikom pečenja kapala u pleh. U lončiću zagrijte 4 velike žlice masti. Pustite da se mast jako zagrije (pripazite da ne zagori) te zalijte vrelu mast po purici. Ovaj postupak je jako bitan jer na taj način zatvaramo pore na površini kože i čuvamo sočnost purice prilikom pečenja.

Vežite kuharskom špagom purici noge kako bi purica zadržala lijep oblik. Luk očistite i prerežite na četvrtine i stavite u pleh za pečenje ispod purice pa sve podlijte s pola litre tople vode. Puricu od oko 3 kg pecite dva sata uz stalno podlijevanje masnoćom. Važno je da puricu pečete na 240 °C prvih 15 minuta, a potom smanjite pećnicu na 200 °C. Nakon dva sata pečenja izvadite puricu iz pećnice, maknite kuharsku špagu te je premažite masnoćom od pečenja.

Priprema mlinaca: Napunite lonac vodom (vode stavite ovisno o tome koliko mlinaca pripremate). Otrgnite mlince na manje komade i stavite ih u posudu, zalijte ih proključalom vodom pa pričekajte 3-4 minute da omekšaju, a zatim ih procijedite. U tavici zagrijte mast od pečenja, ubacite kuhane mlince pazeći da se ne slijepe. Čim mlinci upiju masnoću, uklonite ih s vatre. Najukusniji mlinci su oni koji se malo zapeku, a da se pritom ne zalijepe.

Orehnjača Željke Klemenčić

Tijesto: • kocka svježeg kvasca • 600 dag brašna - pola oštro, pola glatko • 2 žumanjka, 1 jaje • 12 dag rastopljenog maslaca • 10 dag šećera • 1 vanilin šećer • naribana korica limuna • 2-3 dl toplog mlijeka

Nadjev: • 80 dag oraha • 20 dag šećera • 2-3 dl vrućeg mlijeka • malo ruma • malo cimeta

Priprema: U sobi mora biti toplo. Ni brašno ni jaja ne smiju biti hladni. U toplu zdjelu stavite brašno koje ste malo posolili i dignuti kvasac, a onda sve ostale sastojke za tijesto. Tijesto dobro izradite i ostavite da se diže. Treba biti mekano kao tijesto za pizzu. Dignuto tijesto promijesite i ostavite da se opet diže.

Pripremite nadjev. Orahe i šećer prelijte toplim mlijekom, dodajte malo cimeta, malo ruma i po želji malo ribane čokolade. Na kraju u smjesu umiješajte snijeg od jednog bjelanjka. Drugi put dignuto tijesto podijelite na tri dijela i svaki razvaljajte na otprilike jedan centimetar na toploj krpi. Namažite nadjev, zavijte pa ostavite prekriveno pola sata. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 ºC oko 50 minuta.

Pašticada Ivana Pažanina

Sastojci: • 2 kg juneće ruže • 1 kg crvenog luka (kapule) • 2 glavice češnjaka • 8 mrkvi • 1 vezica peršina • 10 suhih šljiva • korijen od celera • orašac • papar • sol • prošek ili bijelo vino • pelat (3 velike žlice)

Priprema: Dan prije meso špikovati češnjakom na sve dijelove mesa. Nakon toga meso staviti u lonac i uliti pola octa, pola vode da prekrije meso. Tako stoji cijelu noć. Sutradan meso staviti u veliki pleh, staviti ulje i peći sa svim sastojcima navedenim u receptu osim orašca, papra, soli, prošeka i pelata.

Peći na 200 °C oko sat vremena. Nakon toga izvaditi meso, narezati ga na šnite, a povrće s umakom usitniti u mikseru. Sve to s mesom složiti u duboki lonac, kuhati oko dva sata na umjerenoj temperaturi. Dodati prošek, sol, papar, pelat i mljeveni orašac.

image

Zlatni studio 2022.

Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:50